Хърватското блус дуо Sunnysiders празнува своята 10-та годишнина с нов, четвърти албум, озаглавен „The Bridges“ (излeзe на 12 октомври 2020 г.), в който участват редица хърватски и международни гости.

Победителите в хърватското блус предизвикателство през 2010 г. и полуфиналистите от IBC от 2011 г., Sunnysiders отново демонстрират своя уникален стил на писане на песни, съчетавайки оригиналното двугласно пеене с мощен звук на своите гости като Manu Lanvin, Norman Beaker Trio и много други. Албумът е миксиран в Ardent Studios в Мемфис.

Sunnysiders стартират през юни 2010 г. като дует на Boris Hrepić Hrepa (вокал, китара, укулеле, хармоника, композитор, дългогодишен хърватски професионален музикант, който е член на една от най-известните хърватски групи Daleka Obala през 80-те и 90-те, и Antonija Vrgoč Rola (вокал, перкусии, китара).

Sunnysiders представят Хърватия на 3-то European Blues Challenge в Тулуза, свириха на Cahors Blues Festival и многобройни хърватски блус фестивали. Те са горди, че са съпортвали Johnny Winter, Ana Popovic, Eric Sardinas, Manu Lanvin, Eric Noden & Joe Filisko и др. Boris е и президент на Croatian Blues Forces, хърватско блус общество, получило наградата Keeping The Blues Alive, член на Blues Foundation и European Blues Union и арт директор на Thrill Blues Festival, един от най-младите фестивали в Хърватия, който в рамките на три години, откакто започва, се е превърнал в един от най-посещаваните фестивали в региона. През 2019 г. те написаха песента “Keep The Blues Alive“, посветена на наградата KBA на Croatian Blues Forces, и я записаха в Ardent Studios като част от хърватската Blues All Stars Band The Memphis Expedition, заедно с деца от училище Poprock.

Интервюто с дуото е осъществено благодарение на Орфей Мюзик ЕООД, Изключителен лицензиант на Warner Music за България

Къде беше последният ви концерт? Липсва ли ви живия контакт с вашите фенове?

Последният ни традиционен концерт се проведе на 5 септември на терасата на Hard Place, един от най-популярните блус рок клубове в Загреб. Свирили сме там много пъти, но винаги е било на закрито. С цялата тази ситуация и мерки с Covid-19 трябваше да направим концерта на открито. Усещането беше малко странно през първите няколко песни, но след известно време и ние намери начин да забавлява нашите фенове. Броят на посетителите беше ограничен до 50, но дори в публиката да имаше само двама души, с които можем да осъществим контакт очи в очи, можехме да свирим цяла нощ. И да, това много ни липсва.

Имате ли някакъв ритуал, преди да се качите на сцената?

Обикновено пием по чаша Jack с кола.

Посочете ни една песен, която обобщава всичко за вашата група

There Where Blues Was Born“, песен от първия ни албум “License to Blues“. Написахме го по време на първото ни посещение в Мемфис, пътуване, което промени живота ни, така че имаме специална връзка с тази песен.

Как решихте да бъдете музиканти?

Това не е решение, което можете да вземете съзнателно. Обичате музиката, след това обичате музиката много повече, след това започвате да я свирите, намирате група и ето ви. Не е трудно да станеш музикант, трудно е да останеш такъв.

Имате почти 10 години, 4 албума зад гърба си … Когато започвахте, мислехте ли, че ще стигнете толкова далеч?

Започнахме без големи очаквания. Да пишеш и свириш блус в Хърватия не е най-желаното, но ние го обичаме. Никога не сме мислили, че ще стигнем толкова далеч.

Какво идва първо – текстовете или мелодиите?

Понякога това е риф на китара, понякога един или два стиха. При нас текстовете винаги са преди мелодиите.

Свирили сте с много изпълнители, кой е този, който ви е харесал най-много?

Ако трябва да изберем само един, това ще бъде Norman Beaker, един от най-добрите британски блус изпълнители.

Слушайки вашата музика, човек може лесно да разпознае някои от вашите герои, вашите влияния; Назовете някои от тях – вашите любими изпълнители

Имаме много – Peter Green, Rory Gallagher, Etta James, Eric Clapton, Bonnie Raitt, Tom Waits, Leonard Cohen…

Знаете ли нещо за българската рок / блус сцена и мислите ли, че тя се различава от сцената в Хърватия?

За съжаление не знаем много за българската рок / блус сцена. Познаваме творчеството на Георги Минчев и чухме за Sofia Blues Meeting. Бихме искали да дойдем във вашата страна, за да свирим и да научим повече за вашата музикална сцена.

Какво мислите за актуалната рок сцена в Европа? Има ли групи, които харесвате?

Ние сме дълбоко в блус света, така че познаваме много добри и велики европейски блус изпълнители и групи, с които се срещнахме в Мемфис, на много събития European Blues Challenge и фестивали, където участвахме.

Следвате собственото си развитие, собствения си стил / или давате на феновете това, което искат и очакват?

Феновете харесват двугласното ни пеене, енергията, която имаме двамата, и начина, по който общуваме с публиката.

Има ли нещо в музикалната индустрия, което искате да не се е случило или да е измислено?

Искаме CD-тата никога да не бяха изобретени. Ние сме фенове на винила и касетите.

Принудени ли сте да цензурирате себе си, за да бъдете политически коректни?

Ние не смесваме музиката си с политика и обичаме да споделяме позитивно настроение. Политиката участва в толкова много ежедневни неща в живота ни, така че ние предпочитаме да не я доближаваме на концертите си.

Нека си представим, че сте осъдени на смърт и имате право да чуете една последна песен. Коя бихте избрали?

Ще изберем “The Blue Room” на The Orb, защото тя трае 40 минути, така че имаме по-голям шанс да намерим начин да избегнем смъртната присъда.

Има ли въпрос, на който бихте искали никога да не сте отговорили?

На предишния 😉