Jeff Pilson е от онези музиканти, които не могат да чакат някой да ги потърси, за да създават заедно. Макар и от години да е част от мултиплатинените Foreigner, басистът постоянно търси нови предизвикателства. В началото на годината най-новият му проект Black Swan издаде дебюта „Shake The World” (разпространител за България е „Riva Sound”), а Jeff Pilson даде специално интервю за От другата страна.

Интервюто с Jeff Pilson (Black Swan, Foreigner, екс-Dokken) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 5.10.2020 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

От другата страна – Привет, Jeff, каква е голямата цел пред Black Swan?

Jeff Pilson – Причината да събера Black Swan е един разговор, който имах с шефа на „Frontiers Records” Serafino Perugino. Той искаше от мен да създам още една супергрупа. И историята на кратко – бях на турне с Whitesnake. С китариста им Reb Beach се сработихме много добре. По-късно го потърсих и той се съгласи да участва. Обадих се на Robin McAuley и така колелото се завъртя.

От другата страна – Супергрупите ли са бъдещето на рок музиката?

Jeff Pilson – По някакъв начин супергрупите отговарят на днешните очаквания. Те предоставят възможностите, които музикантите желаят, защото музикалният бизнес е с главата надолу. На мнение съм, че за известно време супергрупите наистина са бъдещето на рока.

От другата страна – Какви са предимствата и недостатъците да си част от супер група?

Jeff Pilson – Предимствата са, че работиш с невероятни хора, които няма как да не уважаваш истински. Събрал съм се с хора, с които обикновено нямам шанса да работия. Взаимодействието с тях е невероятно. Недостатък е, че няма как да съм съсредоточен върху групата по начина, по който би го направил, ако това е единствената банда, в която свиря. Повечето от нас имат основни групи, с които си изкарват прехраната. Участието в една супергрупа е трудно начинание, защото не е никак лесно да се правят концерти. Миналата година успях да направя няколко участия с друг супер проект The End Machine. Надявам се, че ще имам шанса да имаме концерти и с Black Swan. Това е трудната част.

От другата страна – Има ли музиканти, с които искаш да работиш, но все още не си имал шанса?

Jeff Pilson – Никога преди не бях работил с Matt Starr. С Robin McAuley и с Reb Beach съм го правил. Работил съм с тях и знаех, че ще е удоволствие да ги събера в един проект. В Black Swan сме заедно с Matt, с когото преди не сме се засичали. Той е страхотен барабанист. Също така ми се получиха нещата и с The End Machine. Има и други, с които бих искал да работя, и се надявам, че в даден момент ще имам шанса. Например бих искал да записвам с Warren DeMartini от RATT.

Foreigner @ Арена Армеец, 2018

От другата страна – Дебютът на Black Swan се казва „Shake The World”. Защо светът има нужда от разтърсване?

Jeff Pilson – Погледни го. Виж колко налудничави неща стават. Особено тук в Америка. Страната ни е много разединена в момента. Тъжна ситуация, защото има толкова много, което трябва да се направи. За това и някой трябва да разтърси системата. Същото се отнася и за света като цяло. Стават какви ли не странни работи. Ситуацията в Турция, Орбан в Унгария. Има толкова много хора с власт, с които трябва да се внимава. Всеки един от нас трябва да се опита да размести статуквото, да не си затваря очите в търсене на истината. Както и да не допуска светът да се впусне в още една катастрофална война подобно на Втората световна.

От другата страна – Може ли с музиката да се променят гледни точки?

Jeff Pilson – Смятам, че ако си отговорен и използваш правото си на глас, както е в САЩ и на други места, би могло да стане. Всичко опира до личната отговорност. Ако всеки си върши работата, нещата ще са по-добре.

От другата страна – Ти си избрал музиката като инструмент?

Jeff Pilson – Ние се опитваме да разпространяваме положителни послания. Музиката има силата да носи промяна. Ние обаче не сме в бизнеса, за да казваме на хората какво да правят. Опитваме се да разпространяваме позитивизъм, позитивна енергия, надявайки се, че ще достигне до хората и те ще я използват за хубави неща.

От другата страна – Култ ли създавате?

Jeff Pilson – Надявам се, че не. Може пък и да искаме да поставим основите на движение, което да разтърси света. Чувстваме, че се намираме в позиция, от която можем да го кажем.

От другата страна – Black Swan за един албум ли бяха създадени?

Jeff Pilson – Надявам се, че ако албумът привлече вниманието и хората си го купуват, от „Frontiers Records” ще настояват за още един запис. Създаването на дебюта беше невероятно преживяване. Чувствам, че албумът се получи много здрав. Процесът на създаване и записи беше интересен, беше удоволствие да работя с останалите. Така че се надявам хората да си го купят, за да имаме възможност да издадем още един и някой ден да имаме възможност да свирим на живо.

От другата страна – Продажбата на дискове още ли е определяща за оцеляването на една група?

Jeff Pilson – За да убедиш звукозаписната компания, че си е струвало да вложи пари в теб, трябва да продадеш достатъчно албуми. Така ще имаш шанс да запишеш още един. Това е моят критерий. Напълно сме наясно, че днес няма как да продадем милиони копия. Но ако пласираме достатъчно, така че лейбълът да е доволен, за да ни позволи да запишем още един албум, ще съм много щастлив.

От другата страна – По какъв начин останалите в Black Swan те провокираха за работа?

Jeff Pilson – Ще отбележа едно нещо. Понякога Reb предлагаше идеи, от които направо бях издухан. Налагаше ми се да дам много от себе си, при измислянето на моите партии, защото той наистина е невероятен композитор. Това е един от начините, по които ме предизвикваше. Другото е, че когато работиш със страхотни музиканти, които дават 100 процента от себе си и те хвърлят направо А отбора, и ти се напрягаш, за да не изоставаш от зададеното ниво. Това винаги ме караше да съм внимателен и на тръни, и да се опитвам, да давам най-доброто от себе си. По този начин крайният резултат се получава много по-добър.

От другата страна – Когато работеше по „Shake The World”, мислеше ли дали албумът ще се окаже влиятелен или беше съсредоточен върху работата по него без да мислиш за последствията?

Jeff Pilson – Искахме да запишем онова, което ни носеше удовлетворение. Надяваме се, че това ще усетят и феновете ни. По принцип се надявахме, че щом песните ни носят удоволствие, значи и феновете ще ги харесат. Винаги, когато създаваш музика, трябва една част от теб да си задава въпроса, дали публиката ще я хареса. Всичко обаче започва със собственото ти удоволствие от онова, което те кара да настръхнеш като автор, от онова което е наистина много добро. Когато изпитаме подобни усещания, сме наясно, че сме стъпили на правилния коловоз.

От другата страна – Когато композираш нова музика, кое е водещото – емоциите или изпитаните формули?

Jeff Pilson – Гледам на нещата по следния начин – структурата на песните е инструмент, използван до степен да помага на музиката. Няма нужда да се притесняваш дали една композиция се нуждае от преход или не, не трябва да се чудиш дали има правило, което да казва, че тя трябва да има. Това е без значение. Няма такова нещо. Трябва да следваш инстинктите и емоциите си. И ако те ти нашепват, че преход не е необходим, скачай направо на солото или припева. Но това е усещане, което се придобива. Трябва да се научиш да се вслушваш. Това е моята гледна точка за целия процес на композиране. Хубаво е да имаш познания за инструментите и структурата на композициите, но без да им робуваш.

От другата страна – Когато композираш, правиш ли компромиси?

Jeff Pilson – Винаги, когато работиш с други хора. Но това не са компромиси. Когато имаме разминаване с някого по дадена песен, работим по нея, докато не се почувстваме удовлетворени поотделно от резултата. Обикновено това се опитвам да постигна в работата си. Понякога се стига до момент, в който някой трябва да отстъпи. Ако на мен нещо не ми харесва, но човекът, с когото работя, е много доволен, ще му позволя да определя правилата. И обратното, ако аз съм във възторг, а той не е, той ще подкрепи моята идея. Обикновено избирам пътя на пълното удовлетворение от работата, без значение дали се отнася за мен. Но гоня положението, от което всички да сме доволни.

Foreigner @ Арена Армеец, 2018

От другата страна – Какво е по-важно днес – да си добър изпълнител или е важно да си добър композитор?

Jeff Pilson – Винаги става въпрос за песента. Никога не е било друго. Без съмнение песента винаги е на първо място. Ако се опитваш да покажеш колко добър композитор или изпълнител си, това означава че робуваш на егото си. За мен резултатът от този начин не е музика. Това е мастурбация. В центъра на моята работа винаги стои песента.

От другата страна – Кога егото се превръща в проблем?

Jeff Pilson – Егото винаги е проблем, ако не се контролира. Знаеш ли, страхотно е, ако наистина вярваш истински в себе си. Ако целта, която преследваш, подхранва егото ти, тогава се появяват проблемите. Защото целта е да създаваш добра музика. При някои хора егото е по-важно от крайния резултат. За мен това е погрешно поведение. Смятам, че е страхотно, ако вярваш в себе си и имаш стабилно его, но трябва да го изоставиш, когато става въпрос за създаването на музика. Защото понякога трябва да си много самокритичен, трябва да бъдеш открит за мнението на хората. Едва тогава, ако вярата ти е силна, трябва да отстояваш позициите си. Но ако егото е самоцел, имаш голям проблем.

От другата страна – При теб как стоят нещата след тези повече от 40 години в музиката?

Jeff Pilson – Ясно е както бял ден. Имал съм много проблеми с егото. Постоянно. От това можеш да научиш много. Защото ставаш свидетел на пораженията, които предизвиква. Вярвай ми, сблъсквал съм се с много проблеми, предизвикани от егото.

От другата страна – Кое е най- обезпокоителното нещо в музикалния бизнес днес?

Jeff Pilson – Фактът, че заради липсата на продажби на записи, вниманието, което се отделя на създаването на един албум, е много по-малко от преди. Това ме безпокои, защото създаването на един албум и любимата ми част.

От другата страна – Защо тогава пиратството не беше преборено?

Jeff Pilson – Реалността е, че пиратството е твърде разпространено. За това звукозаписните компании се насочиха към осребряването на музиката в стрийминг платформите. Няма нищо лошо, но тези действия доведоха до значително намаляване на приходите на артистите. Което отново насочва вниманието към записите и тяхната по-малка значимост, отколкото би трябвало да бъде. Този подход с опитите за монетаризация на музиката с помощта на дигиталните платформи за споделяне, все още не работи както трябва и е в начален етап на развитие. И това не е най-добрата форма за доходите на артистите. В това е проблемът. Твърде е трудно да създаваш музика, ако нямаш пари.

Foreigner @ Арена Армеец, 2018

От другата страна – Звукозаписните компании имат ли същата роля, както в миналото?

Jeff Pilson – Някои лейбъли като „Frontiers Records” все още обръщат голямо внимание на съдържанието на музиката. Те искат да са част от процеса. Искат да са сигурни, че стоят зад записа. В миналото лейбълите следяха съдържанието изкъсо. Днес се появиха толкова много различни начини за реализирането на музика, че звукозаписните компании няма как да избегнат пиратството. Проблемът е голяма и не знам какъв е отговорът. Дори не съм сигурен, че лейбълите все още осъзнават какво става Все още се опитват да го направят.

От другата страна – На сцената си от 40 години. Кога един музикант е подготвен за голямата сцена?

Jeff Pilson – Днес всичко е твърде забързано. Младите музиканти са готови много по-рано за подобна стъпка. Моето развитие беше много по-бавно, отколкото много млади хора днес постигат за по-кратко време. Работил съм с много млади музиканти, страхотни музиканти, които постигат удивителен прогрес за много по-кратко време, отколкото на мен ми беше необходимо в миналото. Днес животът е много по-забързан. Имаме Интернет, който помага много. Можеш да влезеш и да видиш как Eddie Van Halen изпълнява някой риф. Днес има тонове информация, до която достъпът е свободен. Ако искаш да се развиваш и да ставаш все по-добър, имаш страхотния шанс да го направиш. Възможностите днес са страхотни.

От другата страна – Само че с гледане ставаш копирач, а не композитор.

Jeff Pilson – Истина е. Но трябва да научиш инструментите и похватите, които са ти необходими, за да станеш композитор. Първо се научаваш от другите. Как те го правят. И едва след това можеш да тръгнеш по свой път. Необходимо е да намериш извор на вдъхновението. Ако успееш, а днес можеш да намериш вдъхновение навсякъде, ще усетиш и творческата енергия.

От другата страна – Ранната слава не пречи ли на младите музиканти?

Jeff Pilson – Ако твърде бързо им се завърти главата, значи вече имат проблем. На мнозина им се случва. Има много музиканти от моето поколение, които не бяха подготвени за 90-те, когато останаха извън класациите, музиката се промени и те спряха да бъдат актуални. Много от нас не бяха подготвени да останат в сянка. Винаги трябва да си здраво стъпил на земята. Може да летиш в облаците, но с единия крак земята. Защото никога не знаеш кога положението ще се промени към по-лошо.

Foreigner @ Арена Русе, 2018

От другата страна – Работил си с много групи и музиканти – кое е най-необикновеното вдъхновение за песен, което си имал?

Jeff Pilson – Първото нещо, което ми идва на ум е следното – с Dokken издадохме албум през 1997 година. Казва се „Shadowlife” и не предизвика никакво внимание. На феновете не им пукаше за диска. В него обаче има една песен – “Convenience Store Messiah”. Двамата с Don написахме текста. Вдъхновението за него дойде от едно момче, което се мотаеше пред магазин от веригата „7-Еleven” и постоянно просеше пари от хората, които минаваха от там. Представихме си как този човек вътре в себе си е много мъдър. За това и песента се казва „Convenience Store Messiah”. Странно вдъхновение, което ни помогна да създадем очарователна песен. Използвахме въображението си по интересен начин, за да изградим основата, върху която да построим песента.

От другата страна – Кой е твоят най-рокендрол момент?

Jeff Pilson – През 1984 бяхме на турне с DIO. В края на турнето организирахме парти с Dio. Тогава бяхме в Анкъридж, Аляска, в един хотел. Спомням си, че същата нощ правих секс с едно момиче върху една пералня в пералното помещение на хотела. Това е най-рокендрол моментът ми…

От другата страна – Кой е тогава твоят най-„Спайнъл Тап” момент?

Jeff Pilson – Първият път, когато посетихме Япония през 1985 година. Бях решил, че ще се кача на сцената от страната на озвучителната система. Това, което не знаех е, че бордовете между сцената и системата са изградени от дървени топки. Затичах се, стъпих върху тези топки и се строполих направо върху преградата. Ударих си крака, разкъсах си панталоните. Изкрещях на роудито ми да ме разкара от там. Кървях ужасно. Това май е моят най-„Спайнъл Тап” момент.

От другата страна – Последно, ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Jeff Pilson какъв съвет би му дал?

Jeff Pilson – Ще му кажа да бъде концентриран върху онова, в което вярва и което чувства със сърцето си. Постоянно да се доверява на инстинктите си, да дава най-доброто от себе си и да не позволява на страничните фактори в музиката да го разсейват.

Foreigner @ Арена Армеец, 2018