Да се дават обяснения кой е Magnus Karlsson, си е излишен разход на енергия. За феновете на хеви метъла той е един от най-изявените съвременни композитори и китаристи.

През март Heart Healer на Magnus Karlsson издадоха „The Metal Opera by Magnus Karlsson”. Интересното в нея е, че вокалите се изпълняват само от дами, между които Netta Laurenne, Noora Louhimo, Anette Olzon, Margarita Monet. А самият работохолик Magnus Karlsson даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Magnus Karlsson (Heart Healer, Primal Fear, The Ferrymen) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 26.07.2021 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.

От другата страна – Привет, Magnus, по някакъв начин пандемията отразява ли се на работата ти?

Magnus Karlsson – По принцип не правя чак толкова много турнета. За това и тя не ми се отразява чак толкова много в този аспект. Предимно работя в студиото и продължавам да го правя и по време на ограниченията. В същото време работя с музиканти по целия свят, а те записват своите партии в собствените си студия. Така че не е необходимо да са през цялото време на линия. Пандемията не ми се отразява толкова много. Разбира се, обаче, оказва влияние на живота ми, на семейството ми, на всичко, което трябва да се прави, но по отношение на работата – продължавам да работя, както преди.

От другата страна – Според теб какво ще е “новото нормално”?

Magnus Karlsson – Мислил съм и съм разговарял с различни хора по темата. Когато всичко приключи и всеки отново се почувства в безопасност, концертите и фестивалите буквално ще експлодират. Всеки един музикант няма търпение отново да се качи на сцена. При мен нещата са малко по-различни. Аз не правя толкова често концерти, не че не се случва. Дори и аз в момента нямам търпение да се кача отново на сцената. Много хора ще направят точно това. Когато пандемията приключи, в следващите години много фенове ще започнат да посещават фестивали и концерти. Парите, които много хора загубиха, ще бъдат възстановени след края на кризата, защото наистина ще има възход на живото свирене.

От другата страна – Да очакваме концертен ренесанс?

Magnus Karlsson – Може би. Някои се отказаха. Все пак кризата продължава повече от година. Смятам, обаче, че повечето музиканти ще се завърнат и отново ще работят, както преди това. Ще се появи много нова музика в стрийминг платформите. И то от музиканти, които преди това по една или друга причина не са били достъпни. Накрая всичко ще се подреди по най-добрия възможен начин.

От другата страна – Allen/Olzon, Kiske/Somerville, Magnus Karlsson’s Free Fall, Primal Fear, The Ferrymen и сега рок операта Heart Healer…

Magnus Karlsson – Така е, не обичам да си почивам.

От другата страна – И с всяка група и проект имаш нов албум.

Magnus Karlsson – Обичам да работя, а и не се занимавам с никакъв спорт. Не играя голф, ако ме разбираш. Ако имам една свободна минута, гледам да съм в студиото и да композирам, защото наистина обичам работата си. Също така не правя вече турнета. Така и времето, с което разполагам, е повече за разлика от музикантите, които са постоянно на път. А аз използвам това време, за да съм в студиото. Обичам да правя турнета, но трябва да отбележа, че да вляза в студиото без идея и в края на деня да имам нова песен, е наистина нещото, което харесвам най-много в музиката. В същото време съм пристрастен към работата със страхотните певци, с които работя и когато имам насреща си невероятни вокалисти, създаването на песни за тях е истинско удоволствие.

От другата страна – Какво те вдъхнови на първо място за работа по рок операта Heart Healer?

Magnus Karlsson – Всъщност вдъхновението дойде от саундраците и филмовата музика. Слушам много произведенията на Hans Zimmer и други, които композират за филми, използвайки големи оркестри. Наистина исках да създам нещо подобно. Замислих се как бих могъл да го осъществя. Все пак нямам никакви връзки във филмовата индустрия. А там нещата са много по-различни от музикалната. Най-малкото не можеш да създадеш каквото и да било, то трябва да пасва на филма. Реших, че ще напиша метъл опера с много оркестрации, а звукът ще бъде по класически мащабен. Също така ми хрумна, че независимо, че работя със страхотни вокалисти, те са предимно мъже, а бих се радвал да работя с повече дами. Това е една от причините в Heart Healer да има само певици. Създадох интрото, което стана част от първата песен в албума „Awake”. Написах две минути от него без никакви вокали и го изпратих на „Frontiers Records” с предложението да създам метъл опера само с женски гласове. Две минути по-късно получих от тях имейл да продължавам, да работя, защото идеята е страхотна. Така започнах същинската работа. Музиката се появи лесно, но историята и текстовете ме затрудниха. Това беше трудната част, защото трябваше, както историята, така и текстовете да подхождат на певиците, които щяха да участват в албума.

От другата страна – А историята?

Magnus Karlsson – Тя е за Лечителка на сърдечни болки. Основната тежест падна върху Adrienne Cowan. Тя влиза в ролята на момиче, което се събужда без нито един спомен от къде е и коя е всъщност. По-късно открива, че когато се приближи до някой болен или до някой, който се е наранил, може да го излекува. Така решава да тръгне на пътешествие, в търсенето на хора, на които да помогне. Повечето я харесват, но се намират и такива, които се страхуват от способностите й и започват да я преследват. Албумът е за нейното пътешествие.

От другата страна – Да имаш силата, да лекуваш хората може и да е проклятие.

Magnus Karlsson – Възможно е. Възможно е и да е проклятие. Ще те обичат, но и ще те мразят.

От другата страна – А ти с какви супер сили би искал да разполагаш?

Magnus Karlsson – Всеки път, когато накарам някого да се усмихне, се чувствам страхотно. Това е невероятна сила – да можеш да накараш всеки да се усмихне. Когато гледам комедианти, които разсмиват цялата зала, смятам, че те са супер герои, защото карат всички да се чувстват по-добре.

От другата страна – А ако имаше шанса да промениш нещо в музикалния бизнес, какво би било?

Magnus Karlsson – Времената са трудни. Излизат добри албуми, но като цяло е трудно. Бих върнал 80-те, но не по отношение на парите. Системата беше друга. А днес не са много музикантите, които могат да си позволят да живеят от музиката си заради стрийминг платформите. През 80-те и 90-те големите банди правеха много турнета и продаваха много албуми. Сега обаче младите групи се скъсват от турнета и пак не е сигурно дали ще успеят да оцелеят. А и в момента ужасът е пълен, защото и тези доходи ги няма. Независимо че харесвам платформите за споделяне, защото са страхотен начин за откриването нова музика, бих искал все пак музикантите и бандите да получават някакви пари от тях. Днес всеки може да слуша, каквото си пожелае срещу нищожно или никакво заплащане. Явно системата не работи. С времето хората, за които музиката е хоби, ще стават все повече, за сметка на професионалистите, защото вече е невъзможно да се живее от онова, което се създава.

От другата страна – Кой е отговорен за тази ситуация?

Magnus Karlsson – Спомням си момента, в който хората започнаха нелегално да свалят музика, а албумите бяха много скъпи. Други не можеха да се открият на физически носители и беше по-лесно да се свалят от Мрежата. Ако звукозаписните компании първи бяха прегърнали стрийминг идеята, тя би проработила много по-добре. Сигурно е трябвало да се плати нещо. А днес можеш да слушаш музика срещу нищожна сума, а бандите дори и за милион стрийма не получават почти нищо. Смятам, че звукозаписните компании действаха твърде бавно. Трябваше да се захванат с този въпрос много по-рано, а не да се опитват да продължават, да продават скъпи дискове. Мисля си, че стриймингът щеше да работи, ако беше под техен контрол, а не в ръцете на новите компании, които се появиха заради бизнес идеята, а те не плащат нищо. Но искам да отбележа, че нямам решение на този проблем. Може би това е логичното развитие на музикалния бизнес, може би музикантите повече няма да могат да преживяват от творчеството си.

От другата страна – Това обаче може да освежи идеята зад рокендрола.

Magnus Karlsson – Възможно е. Не мисля, че рокендролът е толкова жив, колкото в миналото, липсва му тийнейджърския дух. Но пък може да се появят нови стилове, които да заемат мястото му.

От другата страна – А какво според теб би било следващото голямо нещо в музиката?

Magnus Karlsson – Смятам, че то е вече голямо. Това е музиката за видеоигрите и за филмите. Те стават все по-големи, надявам се. В момента тази Tik Tok мания със супер кратките мелодии и песни е много популярна, но на мен не ми харесва. Надявам се, че ще се появи нещо друго. Пожелавам си хората да намират време, за изслушването на цял албум. Без да правят нищо друго, без да си гледат постоянно в телефоните. Не! Просто ще седнат, ще си пуснат един албум и ще го изслушат от началото до края. Може би в това се крие причината плочите да се завръщат. Защото се възражда ритуалът в слушането на музика – вадиш плочата, слагаш я на грамофона, звукът е страхотен, наслаждаваш му се. Надявам се тази тенденция да продължи, да се разраства. Tik Tok е като бързата храна – слушаш първите 15 секунди от някоя песен, не ти харесва и се прехвърляш на следващата. Метъл операта, която създадох, е направена да се слуша в нейната цялост. Тя не е издадена, за да се пуснеш една песен. Тя трябва да се слуша като едно цяло. Отделяш един час, пускаш си албума и се отдаваш на музиката. Това е целта.

От другата страна – Но как се запазва вниманието за повече от 15 секунди?

Magnus Karlsson – Не знам. Това е добър въпрос. Надявам се, че още в интрото слушателите ще открият нещо, което да ги спечели за целия албум. Ще провокира вниманието им и те ще пожелаят да го чуят целия. Знам, че няма как да ги принудя, да го направят. Единственото, което мога да направя е, да казвам в интервютата, да му се даде шанс. Не всяка песен може да е велика още в първите десет секунди, защото понякога е нужно бавно интро и постепенна градация. Трудно е.

От другата страна – Paul Quinn от Saxon веднъж ми каза, че в миналото песните се изграждаха около мелодиите, а днес водещ е ритъмът.

Magnus Karlsson – Аз съм за мелодиите, но знам какво има предвид Paul. В някои стилове има само ритъм. Като рапа, там мелодиите отсъстват. За тях може да е страхотно, но аз се нуждая от добра мелодия. Ако чуя песен с невероятен звук, груув и страхотен барабанист, но й липсва мелодията, не е за мен. За мен не е достатъчно, за да харесам композицията. Аз имам нужда от мелодия. Повечето песни, които аз създавам, започват от мелодия.

От другата страна – Връщам те на „The Metal Opera by Magnus Karlsson” – какво не направи за този албум, което обикновено правиш, когато създаваш и записваш музика?

Magnus Karlsson – Обикновено за мен един албум трябва да е емоционален и да има ударни композиции до пет минути. Този път не се съобразявах с това. Не ме интересуваше дали интрото ще е две минути, дали припевите ще се повтарят или не. Тук все пак не става дума за поп песни. Самата метъл опера може да се разглежда като една дълга композиция. Създадена е без робуването на никакви правила. Така внезапно в средата на някоя песен остава само оркестърът без ударни и други инструменти. Не се съобразявах с нищо. Исках да се забавлявам и се опитвах да направя най-доброто, на което съм способен за една дълга и епична история. Обикновено в даден момент работя по една песен. А сега ми се наложи да се отдам на една след друга страхотни композиции, без да се съобразявам с традиционния си начин на работа.

От другата страна – Има ли определени аспекти от създаването на музиката, които днес чувстваш по-близки, отколкото в началото на кариерата ти?

Magnus Karlsson – В началото, когато започвах да работя по някоя песен, нямах идея дали е добра или не е добра. Днес вече съм наясно с тези неща. Говоря за себе си. Днес се чувствам много по-сигурен, когато композирам. Никога не ми остават идеи. Защото никога на работя по песни, които не харесвам. Всички композиции, които придобиват завършен вид, са от тези, които харесвам.

От другата страна – Има ли нещо, което не много хора познават от твоята работа, но би искал повече да го разберат?

Magnus Karlsson – Не чакам да ме връхлети вдъхновението, както правят повечето. Ставам сутрин и започвам да свиря, знаейки, че то само ще се появи. Никога не ми се е случвало да седна и да нямам идеи. Никога не съм се отказвал. Ставам и се започва. Това е. Позицията ми е следната – никога не се заставям да бързам, за да създам песен. Точно обратното – казвам си, че отивам в студиото, за да си изкарам чудесно. Това е нещото при мен.

От другата страна – В момента работиш основно по Интернет, ако албумът е създаден с останалите в една стая, щеше ли да звучи по различен начин?

Magnus Karlsson – Не точно. Когато работа с група като Primal Fear или Starbreaker, създавам демо, което да звучи добре или измислям риф, който изпращам на останалите. Ако обаче стоим в една стая, сигурно нямаше да мога да им представя идеята си, защото нямаше да е завършена. А ако го направя, те може и да не я одобрят, защото няма да им звучи добре. А сега мога наистина да им представя какво ми се върти в главата, защото имам добро домашно студио, в което мога да продуцирам музика, която да звучи завършено. Това прави процесът по-лесен. Те ще получат идеята ми завършена и са наясно, че от нея ще се получи страхотна песен. Винаги съм работил по този начин. Работя усърдно по демо вариантите. А те звучат като завършени произведения. За това и когато работа с музиканти от САЩ или където и да било по света, държа те да чуят моята представа. И когато не сме на едно и също място, мога да им кажа как да пеят. За това и демотата са много важни за мен, за да могат другите да чуят моята визия.

От другата страна – Кой е твоят най-рокендрол момент?

Magnus Karlsson – Зависи какво разбираш под рокендрол. Но трябва да отбележа първото шоу с Primal Fear. Аз съм им голям фен и съм ги слушал много. Спомням си много добре момента, в който получих имейл от Mat Sinner, в който ме питаше дали не бих искал да създавам музика за тях. В първия момент не можах да повярвам, че наистина ми пише Mat от Primal Fear. След това, когато стъпих за първи път на сцената с тях, беше невероятно преживяване. Тогава се почувствах като рок звезда. Слушал съм Ralf Scheepers още от времената, когато пееше в Gamma Ray. За мен е сбъдната мечта да бъда на една сцена с него.

От другата страна – Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Magnus Karlsson, какъв съвет би му дал?

Magnus Karlsson – На 20 започнах със записите и албумите. Щях да му кажа да не се тревожи твърде много. Да си прави нещата, да се занимава и да се забавлява. Има много притеснения в живота, но накрая остава само музиката. Което предполага да й се наслаждава, а не да се притеснява.