Няколко са причините да потърсим Свилен – благотворителното бягане Race for the Cure, което предстои на 27 септември; традиционния концерт на Остава (30 август в Маймунарника), самостоятелния му албум и книгата за групата, която се появи преди броени дни.

– Свилене, подкрепяш Race for the Cure – най-голямото благотворително спортно събитие за жени с рак на гърдата. Какво те мотивира да застанеш зад каузата?

– Това, че съм човек и искам да помагам на хората по всякакъв начин. Говорим за 5 км бягане и 2 км ходене в Южен парк на 29 септември, като има и символична такса за регистрация – който се интересува, може да разцъка тук и да види каква е идеята и къде отиват събраните пари от Race for the Cure. Организатор е CancerCare.bg и когато ме поканиха да се включа разбрах, че над 4000 жени годишно са диагностицирани с това заболяване у нас. Това е доста шокираща цифра! Този вид рак не подминава и мъжете, като при тях даже се развива по-агресивно. Идеята е да привлечем вниманието на хората върху проблема и върху рефлекса им да слушат тялото си навреме, да ходят на профилактични прегледи. Мъжете сме малко дебелокожи и ако ни юркат да идем на лекар сме по-склонни да се обърнем на другата страна и да заспим, само и само да приключим разговора. Хваната навреме, болестта е лечима.  

– В какво ще се изрази твоето участие? Трябва ли човек да е в топ форма, за да се включи в бягането?

– Единият вариант е да изпея няколко песни, другият  е да побягам и да накарам хората да се посмеят на топ формата ми. Не трябва да си някакъв мега атлет, за да дойдеш на 29-ти септември. Можеш да се поразходиш 2 км, или просто да изпиеш едно кафе пред сцената, където ще награждават участниците и ще се случват някои здравословни и доста екстремни за мен неща като йога (смее се). Важното е да покажеш, че те е грижа.

– Предстои традиционния ви концерт в Маймунарника – Остава на 27. Какво сте подготвили като сет и изненади за феновете? 

– Книга за Остава и още 20 и няколко меланхолични песни за живота ни на Земята.

– Каква музика харесваше, когато беше дете? Продължават ли да те вдъхновяват тези банди? 

– Като ученик слушах адски много музика, от Марая Кери до Sepultura. Попивах всичко, това е най-важното за един млад човек, който иска да стане музикант, защото разширява хоризонта му, изостря сетивата на много нива.

– Какво е музиката за теб? 

– Музиката е моя живот. С годините нещата стават все по-професионални и гледам на музиката като много сериозно нещо. В същото време се опитвам да не се взимам на сериозно като творец, а да следвам целите си без много да мисля.

Svilen Noev @ Terminal 1, 2018

⁃ Ако попаднеш в творческа криза, от кого би откраднал идеи за песни? 

– Бих сменил обстановката и професията за известно време. В близост до морето винаги рестартирам мозъка си успешно. Не искам да крада идеи от никого.

– Какво щеше да бъдеш днес, ако не беше музикант? 

– Компютърен специалист, посредствен, но много забавен.

– Какво се случва в главата на един музикант, докато е на сцената? 

– Ако всички върви добре, не мисля много. Ако е труден концерт, мисля как да сменя песните, за да подаря на публиката едно по-добро преживяване. Понякога се самоизключвам и все едно не съм на това място. Но най-добре е да бъдеш там и да попиеш малко от добрата енергия на момента.

– Ако можеш да поканиш всеки музикант като гост в следващото си парче, кого бихте поканили? 

– Боно, Майкъл Стайп , Джони Мар, Деймън Олбърн, братята Галахър, Ед Шийрън, Бийонсе, Марк Ронсън и още 1000000 страхотни музиканти.

⁃ Има ли нещо в съвременната музика и звукозаписна индустрия, което според теб не е трябвало да се случва? 

– Може би интернет прецака зверски музикалния бизнес, но пък дава много други неща на света.

– Колко лични са разказаните в песните ти истории? 

– Всички песни включват лични наблюдения на живота и истории, дали са мои или на други хора е отделен въпрос.

– Какви са предимствата и недостатъците на това да имаш рок група в България? 

– В живота ти се усмихват повече хора, а те плюят много във социалните мрежи.

Ostava @ Joy Station, 2016

– Кой е най-необичайният ви концерт? 

– Хм, на сватбата на китариста ни Жоро с Мишо Шишков изсвирихме „Океан“ с един акордеон, взет от уличен музикант.

– Коя своя грешка не би си позволил да повториш? 

– Да обиждам хора в медиите. Много аматьорско изпълнение, което си позволявах преди години. Тогава бях много заядлив по време на интервюта.

– Кой е най-неловкия въпрос, който са ти задавали по време на интервю? 

– Защо текстовете ви са толкова странни, направо ужасни?

– Ако имаш правото да чуеш само една песен, и това бъде последната песен която ще чуеш до края на живота ти, коя би била тя? 

– “Losing My Religion”  на R.E.M.

Свилен издаде своя самостоятелен албум “Different” в края на 2018-та.

Книгата “аз | ОСТАВА” може да намерите в книжарница “Хралупата”, както и на концерта на 30-ти август в Маймунарника.