Subcarpati

Обичам тази банда от първия ден, в който я видях – през не толкова далечната 2014-та именно Subcarpati и Basska подгряваха великолепния концерт на The Cat Empire в румънската столица Букурещ. От тогава се сблъсквам с румънците няколко пъти и смело мога да кажа, че те пускат солидни корени сред феновете на по-различната музика тук. Дъб и хип хоп, примесен с традиционни румънски мотиви, тази комбинация сработва добре отвъд Дунава, а защо не и тук, като имаме предвид колко близки и преплетени са балканските фолклорни традиции.

S.A.R.S.:

Към сръбската банда подхождам резервирано главно заради родния им език – свикнал съм да го свързвам с един по-различен стил, макар това да е втори път, в който се сблъсквам с тях. Очевидно е, че публиката на Каваци няма и грам от моите съмнения и от рано подвиква веселия припев на “Perspektiva”. Момчетата се чувстват страхотно на наша територия и дори се налага да ги уча на няколко български думи – решили са да изненадат “Kavatsi beach Festival” с подвиквания “Скачай” на родния ни език. След шоуто навсякъде по плажа се чува споменатия вече припев и вече знам, твърде скоро ще гледаме съседите отново на наша територия!

Superhiks:

Приятна изненада от Македония, Superhiks – ска на македонски е доста любопитно нещо! Зевзеците ни разхождат смело из своята дискография, “Africa”, “Na Luta Rana”, “Ne sum tvoj tip”, подхващат дори “Уиски с фъстъци” и от двете страни на огражденията знаем, че границите между нас и Македония са само в главите на политиците