Благодарение на много успешната кампания на Сърбия за масова ваксинация, кметът на Нови Сад Милош Вучевич потвърди, че EXIT може да се проведе безопасно това лято.

“Тазгодишният EXIT ще бъде символ на победата на Сърбия над пандемията”, заяви кметът Вучевич, който е и член на Националния здравен комитет, който се бори срещу пандемията, добавяйки, че влизането на фестивала ще бъде разрешено за всички, които са били ваксинирани и тези, които имат антитела. За да направи фестивала достъпен за всички, всички останали ще могат да направят бърз антигенен тест, който ще бъде предоставен на ниски цени, в специално направена зона близо до входа на фестивала. Туристите вече могат да пътуват до Сърбия с отрицателен PCR тест и се очаква тестването за влизане в страната вече да не е изискване до юни.

Дългоочакваното изявление на кмета потвърждава, че 20-годишнината от EXIT ще бъде отбелязана според първоначалните планове, от 8 до 11 юли в Петроварадинската крепост. Утвърждава се и звезден състав с основни хедлайнери, включително David Guetta, DJ Snake, Tyga, Eric Prydz b2b Four Tet, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Boris Brejcha, Sheck Wes, Solomun, Paul van Dyk, Sepultura, Metronomy, Honey Dijon и много други. Все още не е ясно дали ще има някакви ограничения за капацитета на фестивала, тъй като това ще бъде решено през следващите няколко седмици.

„Ние сме много развълнувани от тази новина и възможността най-накрая да отпразнуваме живота заедно с нашата публика от целия свят! Имайки предвид всички трудности, с които се сблъскваме повече от година, вече чувстваме, че големият взрив от положителна енергия ще създаде ново измерение на фестивалното изживяване и ще направи този EXIT уникален в историята на фестивала. Трябва обаче да останем отговорни през следващите месеци и призоваваме всички наши посетители, които имат възможност да се ваксинират преди фестивала, тъй като независимо от това, здравето и безопасността на всички посетители, артисти и персонал е наш основен приоритет ”, каза Душан Ковачевич, основател и главен изпълнителен директор на фестивала EXIT.

Понастоящем Сърбия е една от водещите европейски държави по отношение на масовата ваксинация с най-висок процент в Европа, когато става въпрос за хора, които са направили и двете ваксини. Сърбия също е похвалена като единствената държава в света, където нейните граждани могат да избират между различните производители на ваксини от цял ​​свят и това е единствената държава, в която чуждестранни лица могат да кандидатстват за ваксинация. Досега Сърбия е ваксинирала безплатно десетки хиляди чужденци от цяла Европа и те ще продължат с тази практика. „Също така ще съдействаме на всички наши посетители, които имат възможност да се ваксинират скоро в родните си страни, ако желаят да кандидатстват за ваксинация в Сърбия. Ще обявим повече информация за това през следващия период ”, забеляза Ковачевич.

Всичко това ще позволи голямото честване на 20-годишнината на EXIT да се проведе от 8 до 11 юли 2021 г. Мястото отново е световноизвестната крепост Петроварадин, една от най-големите средновековни крепости в Европа с уникална гледка към реката Дунав и град Нови Сад. Ще разкрием нови изпълнители през следващата седмица, те ще намерят своето място на над 40 сцени и зони в цялата крепост.