Или кратък обзор (с картинки) на най-интересните концерти през годината

Да, 2017-та не беше лека година. Изгубихме страхотни музиканти (но това е тема на отделна статия, нека да не си разваляме настроението точно сега). Концертният живот у нас не е на нивото от 2008-ма – 2010-та, но се забелязва известно събуждане.

Липсата на качествена публика у нас личи все повече, което създава тотално объркване у родните промоутъри. Телевизиите пробутват формати, които произвеждат изпълнители-папагали: страхотна визия, малко глас и нулев талант, хора, които дори не си помислят да напишат песен. И такива “звезди” след 1-2 години вземат, че си повярват и издадат книга със златни страници… И като нямат достъп до нормалната западна музика, подрастващите слушат каквото има – местните звезди с 2 “хита” и една книга зад гърба си. Ситуацията прилича на времената от преди 89-та: знаем, че там някъде има и по-добри артисти, но тук хората си обичат естрадата.

Някои от промоутърите залагат на сигурна печалба и канят групи-ветерани, които гледаме почти всяка година. Други опитват не само да се съобразяват с особеностите на българския рок пазар, но май никой не опитва да “възпитава” публиката, никой не кани съвременни рок/инди банди, защото това би довело до сериозни финансови загуби. А пари за култура у нас никой не дава, спонсори на хоризонта няма… Това ни вкарва е спиралата “Никой не пуска тези групи => няма кой да ги покани за концерт => няма да платят Х лева за някоя нова група => никой не познава тези групи”. А в съседните страни гостуват почти всяка година групи като Kings Of Leon, Interpol, Franz Ferdinand, Muse, The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds…  И дума да не става за изпълнители от ранга на Rolling Stones, защото билетите за такъв концерт тук биха стрували много, ужасно много пари…

Събитието на 2017-та за нас бе концертът на Sting, радостната новина е, че ще го видим отново през 2018-та в Пловдив.

Sting @ Arena Armeetz, 2017