Деветият албум на Dead Can Dance, “Dionysus“ се появи на 2 ноември 2018. Музиката е в него е посветена на култа към древногръцкия бог Дионисий.

Албумът е разделен на 7 части, които включват редица фолклорни инструменти, вокали, природни звуци като птичи пой и дори кошери, всеки  от които представя различен поглед към божествения мит. В основата си митът е ключът към разбирането на най-новия опус на Dead Can Dance.

Върху корицата на албума е изобразена цветна маска, изработена и декорирана с традиционната техника за украса с мъниста на племето Хуичол в Мексико, което се разминава с стилистиката на предишните албуми, тъй като повечето от тях са по-тъмни цветови палитри.

В седемте движения на албума Брандън Пери е инкорпорирал впечатляваща колекция от екзотични музикални инструменти – включително гъдулка, балалайка , духови инструменти като фюжърите и ацтеките, перкусии… и какво ли още не, докато извънземните вокали на Лиза Джерард участват в 4 от седемте движения на албума.

Новото видео, “ACT II: The Invocation” е заснето в България. Гледайте го тук:

Съдържанието на “Dionysus“:

Act I:
Sea Borne
Liberator of Minds
Dance of the Bacchantes

Act II:
The Mountain
The Invocation
The Forest
Psychopomp

Не забравяйте, че Dead Can Dance ще изнесат първия си концерт у нас на 30 юни в Античния театър в Пловдив. Билети – тук.