Изпълнението на Dream Theater от 2002 г. на целия албум “The Number Of The Beast” на Iron Maiden ще бъде достъпно за първи път на винил и в стрийминг услугите на 10 юни чрез InsideOut Music.

Първоначално пуснатo от YtseJam Records на Dream Theater през 2005 г., това единствено по рода си изпълнение показва прогресив метъл гигантите отново да отдават почит на някои от своите музикални икони. Това уникално изпълнение от 2002 г. пред френска публика в La Mutualite в Париж, Франция е единственият достъпен запис на това еднократно историческо събитие, запазен завинаги в колекцията на YtseJam като част от нарастващата поредица „Lost Not Forgotten Archives“.

Няколко дни преди шоуто в Париж Dream Theater изпълниха целия албум “The Number Of The Beast” по време на шоуто в лондонската Astoria. Те изсвириха материала точно както е в оригиналния албум, с изключение на “Gangland“, който беше направен в джаз стил. Макар Dream Theater да имат в състава си изключителния китарист John Petrucci, той е само един. Поради този факт, клаиристът Jordan Rudess възпроизвжда партиите на втората китара на клавишите, включително солата. След антракт в редовния сет, тогавашният барабанист на Dream Theater Mike Portnoy излиза на сцената с тишърт на Maiden, след което започва класическото интро „The Number Of The Beast“. Зад групата е прожектирана обложката на албума „The Number of The Beast зад групата, но с надпис Dream Theater в стила на логото на Iron Maiden.

Миналата година James LaBrie потвърди пред канадския The Metal Voice, че е бил помолен да се пробва за ролята на певец в Iron Maiden, когато Bruce Dickinson напусна британските хеви метъл легенди през 1993 г. Той каза: „По това време ние бяхме преговряхме за договор с мениджмънта на Iron Maiden. И така, [мениджърът на Maiden] Rod Smallwood, по това време на игра дартс той ме отведе настрана и каза: „Какво мислиш за…?

Това беше много странна ситуация“, продължава той. „Ние вече бяхме записали „Images And Words“ през 1992 г., търсихме мениджмънт, подготвяхме се да организираме турне. И си спомням, че ми каза – той ме заведе настрана, и останалите момчета от Dream Theater също бяха там, играеха дартс, защото търсехме мениджър. И той каза: „Просто искам да ти подхвърля нещо.“ Той беше със своя асистент – Merck – по това време. И двамата стояха там. Те казваха: “Какво мислиш за това да бъдеш певец на Iron Maiden?” И аз казах: “Какво? За какво говорим тук? Объркан съм. Не си ли тук поради причината, че може да започнеш да менажираш Dream Theater? Или си тук, за да ме накараш да стана…?” И вече бях записал албума. Можете ли да си представите колко странно беше това?’

LaBrie каза: „Както и да е, затова просто казах: „Не. Няма начин. Знаеш ли какво? Ще ти кажа причините, поради които няма да направя това.“ И те казаха: „Какви са те?“ И аз казах: “Първо: Dream Theater. Това е. Точка.

Bruce и аз изпитваме взаимно уважение един към друг. Срещахме се няколко пъти. Правихме няколко шоута. Спомням си, че правих шоуто на BBC с него. И имаше взаимно уважение между нас двамата. И си спомням само мислейки си: “Няма да изляза там и да пея Maiden всяка вечер – въпреки че мисля, че са страхотна група, а Bruce е страхотен певец. Не, благодаря.” Трябва да създам нещо, което да мога да кажа: „Tова е, което създадох от самото начало“. И всички добре знаем, аз не бях в първия албум на Dream Theater, „When Dream And Day Unite“.“

James добави: „И [офертата за прослушване за Maiden] дойде и си отиде. Колкото и бързо беше поискано, то беше отхвърлено. И те казаха: „С цялото уважение. Напълно го разбирам. Няма проблем“. Бум. И продължихме напред“.

Предварителни поръчки – тук.