Тази година най-успешната в международен план босненска група Dubioza Kolektiv празнува две десетилетия на работа.

От първото им представяне през 2003 г. и първия албум през 2004 г. до сегашния “Agrikultura” те са записали 10 албума, 1 миниалбум и 1 двоен LP на живо. Изпълнявайки почти всеки меридиан, те са изнесли над хиляда концерта в 42 държави, а броят на уличните и ad hoc изпълнения е неизмерим.

След пандемичната пауза, по време на която те продуцираха 17 епизода от „Шоуто под карантина“ за своите фенове, а постпандемичното турне на Dubioza Kolektiv, „Отново на пътя“, стартира през март миналата година и до края на декември те проведоха почти 100 концерта в 23 държави.

„В Европа сме изнасяли концерти във всички страни, с изключение на Исландия, Молдова, Беларус и Латвия. Бихме искали да използваме възможността да призовем организаторите на концерти в тези страни да ни поканят да изнесем концерт там за нашата 20-та годишнина, само заради статистика“, казва Ведран Муягич. „Всички шеги настрана, просто вземете под внимание над хиляда саундчекове и четири износени микробуса, след това се опитайте да умножите броя на концертите по броя на изминатите мили и всичко това по броя на дните, прекарани на път. Ето как ние станахме това, което сме сега – правим това, което обичаме и в което вярваме. Животът ни е музика и семействата ни живеят живота на музиканта с нас.”

В световен мащаб Dubioza Kolektiv е най-добрият босненско-херцеговински музикален износ на всички времена с голям брой международни концерти. група, която спечели публика от различни възрасти във всяка точка на планетата през 20-те си години съществуване.

Dubioza измина дълъг път – от клубни концерти до главните сцени на най-големите фестивали и турнета на всеки континент. Преди няколко години те счупиха всички предишни рекорди по посещаемост на фестивала EXIT и свириха пред половин милион души на полския фестивал Woodstock (сега Pol’and’Rock). Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (САЩ), Boom Town (UK), Electric Castle (RO) и Vina Rock (ES) са само част от големите фестивали, на които Dubioza Kolektiv са участвали през последните години.

„За тази годишнина Dubioza ще празнуват с голямото си семейство, а именно публиката. Не съм голям фен на празненствата за годишнини.“, казва Брано Якубович, „Но празнуваме тази с надеждата, че ще получим тази кутия шоколадови бонбони, която години наред се върти на рождените дни, която никой не иска да отвори, защото винаги е по-удобно да я подарим. Очакваме всеки концерт с нетърпение като за първи и свирим като за последно. През 2023 г. ще проведем голям брой концерти, които вече са обявени в Германия, Франция, Австрия, България, Белгия, Испания, Хърватска, Сърбия, Словения…”

Dubioza Kolektiv ще изнесат концерт на 5-и юли в София, на колодрума в Борисовата градина. Организатори са Строежа и Fest Team, а билети се разпространяват чрез мрежата на Ticketstation.bg.