Dark Horse Records празнуват 70-ия рожден ден на Joe Strummer в неделя, 21 август, с днешната премиера на “Fantastic”, наличен вече във всички DSP и стрийминг услуги.

Неиздаваната досега песен е един от последните записи на Strummer, като вокалите са записани през декември 2002 г. в прочутите Rockfield Studios в Монмутшър, Уелс, само седмици след като Joe Strummer And The Mescaleros изсвириха последното си шоу на живо в Ливърпулския университет на 22 ноември, 2002 г.

Продължавайки празненствата около 70-ия рожден ден на Joe този уикенд, дългогодишният фен на Strummer Eddie Vedder от Pearl Jam направи кавър на “Long Shadow” от посмъртния албум на Joe Strummer And The Mescaleros “Streecore“.

Просто мисля, че това, което Joe направи с The Mescaleros и тези записи, и тези песни, и тези думи, беше много колективен звук“, каза Ведър. „Мисля, че когато имате колективен звук, слушателят се чувства така, сякаш може да бъде част от тази общност.“ Гледайте режисирания от Lance Bangs видеоклип за версията на Vedder на „Long Shadow“ по-долу:

Fantastic“ предвещава предстоящото издание на Dark Horse Records на „Joe Strummer 002: The Mescaleros Years“, първата цялостна колекция, подчертаваща работата на Strummer с неговата група The Mescaleros след The Clash, която пристига навсякъде в петък, 16 септември на четири компактдиска с kнига от 72 страници и седем дългосвирещи плочи с книга от 32 страници, специално издание на опаковката и ексклузивен арт печат 12″x12″.

Joe Strummer 002: The Mescaleros Years“ включва ремастерирани издания на трите студийни албума на The Mescaleros, плюс 15 редки и неиздавани песни, обхващащи първите демо записи, които Strummer е написал за групата, до извадки от последните им съвместни записи, както и песни като “Ocean Of Dreams“, с участието на Steve Jones от Sex Pistols на китара. Продуциран от вдовицата на Strummer Lucinda Tait и David Zonshine, бокс-сетът също включва ексклузивни нови интервюта с приятели на Joe, сътрудници и колеги от групата Mescaleros, плюс невиждани досега ръкописни бележки, текстове и рисунки от Strummer, взети от aрхив mu.

През 2022 г. се навършват двадесет години от смъртта на Strummer. Пънк поет, музикант, композитор, актьор и модна икона, Strummer прекарва живота си в разбиване на музикални и културни граници както като певец на The Clash, така и като соло артист. Песните му днес звучат толкова настоятелно и жизнено, колкото и когато са били написани. Посочвайки социалните несправедливости и давайки глас на борбите на работническата класа, политически заредените текстове на Strummer поразиха легиони фенове и пресата, като Rolling Stone нарече The Clash „най-великата рокендрол група в света“. Известно е, че веднъж каза: „Без хората си нищо“. Чрез изкуството си Strummer изигра своята роля в оформянето на музикалния пейзаж на света и с това остави ненадминато и вечно наследство.