Прогресив метъл иконите Dream Theater ще издадат своя четиринадесети студиен албум “Distance Over Time” на 22 февруари 2019 г.

Той е продуциран от John Petrucci, миксиран от Ben Grosse и мастериран от Tom Baker. Корицата на албума е дело на Hugh Syme (Rush, Iron Maiden, Stone Sour).

Ето третата, последна част от видео-поредицата за новия албум:

Distance Over Time” е описан като “връщане към корените на групата”. Той бе записан през лятото. По-рано тази година вокалистът James LaBrie разказа за новия материал: “Музиката в него разнообразна: има тежки моменти, прогресив, има здрави рифове, има мелодични и епични. Това са петте стълба, на които стъпва Dream Theater”

Клавиристът Jordan Rudess сподели пред Lotsofmuzik, че наследникът на “The Astonishing” – амбициозният двоен концептуален албум, който бе критикуван от някои фенове за това, че е “преувеличено, самонадеяно упражнение” ще върне него и колегите му в сърцевината на звука.

Rudess описа процеса на композиране за предстоящия албум като “съвместен”. “Всъщност ние се скрихме на едно тайно място, намерихме един стар хамбар, превърнат в студио, и оставихме там няколко месеца да направим всичко. Времето там бе много конструктивно, много енергично, прекарахме много време заедно и много се смяхме”.

Petrucci намекна в неотдавнашно интервю, че “Distance Over Time” е музикално вдъхновена от турнето “Images, Words & Beyond“, с което групата отпразнува 25-годишнината от своя албум “Images And Words“. По време на предстоящото турне групата ще свири своя албум “Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory” от 1999 г.