Известната песен на MetallicaFuel” е включена като саундтрак към кратък клип от изстрелване на совалка като част от промоционален видеоклип за лунните мисии Artemis на NASA.

Програмата за изследване на Луната, разработена от американската космическа агенция, стартира първия си полет през 2017 г. и сега гледа към 2024 г. за първия полет с екипаж на тази конкретна мисия.

В началото на песента James Hetfield извиква: „Give me fuel / Give me fire / Give me that which I desire“. И това видео има огромно количество огън благодарение на масивните резервоари за гориво на совалката и, ако желаете да отидете на Луната, NASA е покрила и тази част от песента.

Доста невероятно постижение е да бъдеш на радара на NASA по този начин, тъй като те споделиха видеоклипа в чест на вчерашния ден, който е Международният ден на рока.

Това може и да ви се струва като обикновен ден от живота на най-голямата метъл банда – от едноседмичен престой в Jimmy Kimmel Live преди издаването на новия им албум, “72 Seasons“, до провеждането на много дни на Metallica на стадиона, където играят Сан Франциско Джайънтс от Бейзболната лига, до шоуто в Антарктика, участието в една от най-големите сцени в историята на хитовото телевизионно шоу Stranger Things… списъкът може да продължи безкрай.

И така, Металика и NASA? Разбира се, защо не?!

Програмата Artemis има за цел да върне хората на Луната за първи път, откакто мисията Apollo 17 кацна екипаж на лунната повърхност през 1972 г. NASA, която ръководи програмата, работи в партньорство с четири други агенции — ESA (Европейска Космическа агенция), JAXA (Японска агенция за аерокосмически изследвания) и CSA (Канадска космическа агенция).

И познайте какво? Част от мисията използва космическия кораб Orion, също име на любима песен от шедьовъра на Metallica от 1986 г. “Master of Puppets“.

Гледайте “Fuel and Fire” тук