Genesis сe събират за турне 13 години след последното си участие! Tony Banks, Phil Collins и Mike Rutherford потвърдиха срещата в шоуто на Zoe Ball по BBC2. Ветераните ще стартират турнето Last Domino? турне в Дъблин на 16 ноември.

Към триото ще се присъедини от 18-годишния син на Collins, Nicholas на барабани и Daryl Stuermer на китара и бас. Съоснователят Peter Gabriel, който напусна групата през 1975 г., няма да участва.

Слуховете за повторно събиране циркулираха откакто Collins и Rutherford се представиха заедно в Берлин миналия юни. По-късно Колинс намекна за възможността за повторно събиране, казвайки: „Оставаме близки приятели, така че никога не знаете“.

По-рано тази седмица в официалния акаунт в Instagram на Genesis се появи снимка на тримата членове с надпис: „И тогава бяха трима“.

Обявените до момента дати:

Monday November 16 – Dublin 3 Arena
Thursday November 19 – Belfast SSE Arena
Monday November 23 – Liverpool M&S Bank Arena
Tuesday November 24 – Liverpool M&S Bank Arena* – NEW DATE ADDED
Thursday November 26 – Newcastle Utilita Arena
Friday November 27 – Newcastle Utilita Arena* – NEW DATE ADDED
Sunday November 29 – London The O2
Monday November 30 – London The O2
Wednesday December 2 – Leeds First Direct Arena
Thursday December 3 – Leeds First Direct Arena* – NEW DATE ADDED
Saturday December 5 – Birmingham Arena Birmingham
Sunday December 6 – Birmingham Arena Birmingham*
Tuesday December 8 – Manchester Manchester Arena
Wednesday December 9 – Manchester Manchester Arena* – NEW DATE ADDED
Friday December 11 – Glasgow SSE Arena
Saturday December 12 – Glasgow SSE Arena* – NEW DATE ADDED

Genesis започва живота като прогресив рок група през 70-те, но след поредица от промени в състава, те трансформират звука си и се превръщат в една от най-успешните мейнстрийм рок групи на 80-те. Те записаха 15 студийни и шест албума на живо, продавайки повече от 100 милиона записи, като имат множество топ 20 хитове като “Invisible Touch”, “Turn It On Again” и “In Too Deep”. Групата за последно свири заедно през 2007 г., за да отбележи 40-годишнината от създаването си в училището на Charterhouse в Съри. Тези концерти смесиха хитовете им с по-експанзивния експериментален материал от албуми от 70-те години като “Selling England By The Pound” и “The Lamb Lies Down On Broadway”.

Колинс обяви оттеглянето си през 2011 г., след като увреждането на нервите не му позволи да свири на барабани, но той се завърна на сцената през 2016 г. след операция на гърба.

Това предизвика спекулациите, че Genesis може по-късно да се реформират, но клавишният играч Tony Banks опроверга спекулациите през 2018 г., казвайки, че „да се съберат всички на едно и също място по едно и също време е невъзможно“.