Документалният филм за George Michael със заглавие ‘George Michael: Freedom’ излиза на 16 октомври по английския Channel 4.

Разказът в лентата е воден от самия George Michael, който е взел и активно участие в направата й броени дни преди смъртта си. Филмът представя и трудностите около славата и любовния живот на легендата.

След смъртта на Gеorge, мениджърът му David Austin добавя запис на интервю за MTV, в което Michael отговаря на въпроса “Как искате да ви запомнят”

Искате да кажете какво искам да пише на гроба ми? Искам да пише “Велик композитор”. И се надявам хората да мислят за мен като за почтен човек. Но това е малко вероятно. Смятам, че всичко беше загуба на време и усилия на вятъра.

‘George Michael: Freedom’ обръща предимно внимание на кариерата на артиста в периода между дебютния му албум ‘Faith’ и втория ‘Listen Without Prejudice Vol.1’. Лентата разглежда последвалата битка в съда срещу лейбъла му и ефекта върху изпълнителя след смъртта на първата му любов, бразилеца Анселмо Фелепа. Техните отношения тогава са пазени в тайна и рядко коментирани впоследствие.

В откровени моменти от последното си интервю George Michael споделя, че се е чувствал „нарочен от боговете“ заради диагнозата ХИВ на своя партньор, който умира през март 1993, и последвалата загуба на майка си заради рак три години по-късно. Събитията водят до депресия, която певецът определя като „най-тъмния период от своя живот“.

Филмът включва интервюта и с Liam Gallagher, Mark Ronson, Mary J.Blige, Nile Rodgers, Tony Bennett, Elton John, Stevie Wonder, Kate Moss, Naomi Campbell, James Corden, Ricky Gervais и др. Замислена като хроника на музикалния път на George Michael приживе, след смъртта му миналата Коледа лентата вече отдава почит към живота и смъртта на изпълнителя.