Parlophone Records издадоха на 3 септември 2021-ва 17-ия студиен албум на Iron Maiden, “Senjutsu“, първи след 6 години. Той е записан в Париж с дългогодишния продуцент Kevin Shirley и ко-продуцент Steve Harris.

Албумът бе предшестван от възторжено прието анимирано видео на 15 юли към първия сингъл  “The Writing On The Wall“, създадено по концепция на Bruce Dickinson с двама бивши ръководители в Pixar. То последва месец на тийзър кампания и глобално „търсене на съкровища” за находки за заглавието на трака и концепцията.

Iron Maiden казват: „Концертите в САЩ и Канада от световното турне „Legacy Of The Beast“ вече са в ход! Ето „Stratego (Live)“ — посветено на вас, нашите невероятни фенове по целия свят!“:

 За Senjutsu” – в свободен превод ‘тактика и стратегия‘ – бандата отново избра услугите на Mark Wilkinson, който да направи зрелищна корица на самурайска тема, базирана на идея от Steve Harris. С продължителност по-малко от 82 минути, Senjutsu“, като предишния запис “The Book Of Souls“, ще бъде във формат двойно CD/троен албум на плоча.

Steve казва: “Избрахме отново да записваме в Guillaume Tell Studio във Франция, тъй като мястото има успокояваща енергия. Положението там е перфектно за нуждите ни; сградата е била кино и има наистина висок таван, следователно има и чудесна акустика. Записахме този албум по същия начин, по който го направихме с “The Book Of Souls”, написахме песен, изрепетирахме я и я записахме, докато още е свежа в главите ни. В този албум има някои много сложни песни, които изискваха много усърдна работа, за да ги направим точно както искаме да звучат и процесът на моменти беше много предизвикателен, но Kevin е чудесен в улавянето на същността на бандата и мисля, че усилието си заслужаваше! Много се гордея с резултата и нямам търпение феновете да го чуят“.

Водещият вокал, Bruce Dickinson, допълва, “Всички сме много развълнувани за този албум. Записахме го в началото на 2019 по време на почивка от турнето Legacy, така че можехме да  се възползваме максимално, но все пак имаше дълъг период преди излизането, за да се подготви чудесната корица на албума и нещо специално, като видео. Разбира се, пандемията забави нещата още повече – дотук с добре подредените планове – или това трябва да са ‚стратегии‘!? Песните са много разнообразни и някои от тях са доста дълги. Има също така една или две песни, които звучат доста различно от стандартния ни стил о мисля, че феновете на  Maiden ще бъдат изненадани –  по хубав начин, надявам се! 

Iron MaidenSenjutsu

1. Senjutsu (Smith/Harris) 8:20
2. Stratego (Gers/Harris) 4:59
3. The Writing On The Wall (Smith/Dickinson) 6:13
4. Lost In A Lost World (Harris) 9:31
5. Days Of Future Past (Smith/Dickinson) 4:03
6. The Time Machine (Gers/Harris) 7:09
7. Darkest Hour (Smith/Dickinson) 7:20
8. Death Of The Celts (Harris) 10:20
9. The Parchment (Harris) 12:39
10. Hell On Earth (Harris) 11:19

Senjutsu” беше издаден в следните формати:

Standard 2CD Digipak
Deluxe 2CD Book Format
Deluxe heavyweight 180G Triple Black Vinyl
Special Edition Triple Silver & Black Marble Vinyl (from selected retailers)
Special Edition Triple Red & Black Marble Vinyl (from selected retailers)
Super Deluxe Boxset featuring CD, Blu-Ray and Exclusive Memorabilia
Digital album (streaming and download)