Прогресив метъл иконите Dream Theater ще издадат своя четиринадесети студиен албум “Distance Over Time” на 22 февруари 2019 г.

Той е продуциран от John Petrucci, миксиран от Ben Grosse и мастериран от Tom Baker. Корицата на албума е дело на Hugh Syme (Rush, Iron Maiden, Stone Sour).

Distance Over Time” е описан като “връщане към корените на групата”. Той бе записан през лятото. По-рано тази година вокалистът James LaBrie разказа за новия материал: “Музиката в него разнообразна: има тежки моменти, прогресив, има здрави рифове, има мелодични и епични. Това са петте стълба, на които стъпва Dream Theater”

Ето втората част от видео-поредицата за новия албум:

Клавиристът Jordan Rudess сподели пред Lotsofmuzik, че наследникът на “The Astonishing” – амбициозният двоен концептуален албум, който бе критикуван от някои фенове за това, че е “преувеличено, самонадеяно упражнение” ще върне него и колегите му в сърцевината на звука.

Rudess описа процеса на композиране за предстоящия албум като “съвместен”. “Всъщност ние се скрихме на едно тайно място, намерихме един стар хамбар, превърнат в студио, и оставихме там няколко месеца да направим всичко. Времето там бе много конструктивно, много енергично, прекарахме много време заедно и много се смяхме”.

Petrucci намекна в неотдавнашно интервю, че “Distance Over Time” е музикално вдъхновена от турнето “Images, Words & Beyond“, с което групата отпразнува 25-годишнината от своя албум “Images And Words“. По време на предстоящото турне групата ще свири своя албум “Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory” от 1999 г.

Групата тръгва и на шест седмично туре в Северна Америка за да промотира новия албум. Концертите започват на 20 март в Сан Диего, Калифорния. Вижте всички дати по-долу:

Mar. 20 – San Diego, CA
Mar. 21 – Los Angeles, CA
Mar. 22 – Los Angeles, CA
Mar. 24 – San Francisco, CA
Mar. 26 – Denver, CO
Mar. 28 – St. Paul, MN
Mar. 29 – Chicago, IL
Mar. 31 – Milwaukee, WI
Apr. 02 – Detroit, MI
Apr. 04 – Toronto, Ont.
Apr. 05 – Montreal, Que.
Apr. 06 – Quebec City, Que.
Apr. 08 – Boston, MA
Apr. 09 – Oakdale, CT
Apr. 10 – Red Bank, NJ
Apr. 12 – New York, NY
Apr. 13 – Upper Darby, PA
Apr. 15 – Washington, D.C.
Apr. 17 – Nashville, TN
Apr. 22 – Charlotte, NC
Apr. 23 – Atlanta, GA
Apr. 25 – Orlando, FL
Apr. 26 – St. Petersburg, FL
Apr. 27 – Jacksonville, FL
Apr. 29 – Dallas, TX
Apr. 30 – Houston, TX
May 01 – Austin, TX