Нов документален филм на Mercury Studios, озаглавен “Have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink Floyd”, ще разгледа живота и кариерата на оригиналния фронтмен на Pink Floyd Syd Barrett.

Филмът е режисиран от Roddy Bogawa и покойния Storm Thorgerson, съосновател на Hipgnosis и дизайнер на едни от най-емблематичните обложки в рок музиката, включително на почти всеки албум на Pink Floyd от “Saucerful of Secrets” (1968) до колекцията от най големите хитове на групата “The Best of Pink Floyd: A Foot in the Door” (2011). Thorgerson умира през 2013 г. на 69-годишна възраст от рак. Филмът е завършен от Bogawa заедно с фотографа от StormStudios Rupert Truman и продуцента Julius Beltrame след преждевременната смърт на Storm.

Thorgerson е в гимназията заедно с Barrett и Roger Waters, което му дава поглед от първо лице върху формирането на бандата — с име, избрано от Barrett, съчетаващо двама от любимите му блус музиканти, Pink Anderson и Floyd Council — както и върху написаните от Barrett ранни хитове и отклонението му към прекомерната употреба на халюциногени и проблемите с психиката му.

“Barrett изоставя музиката и за последните 30 години от живота си се завръща в родния Кеймбридж и към първата си любов – рисуването. Трогателно, някои от най-хитовите записи на Pink Floyd – Dark Side of the Moon, Wish You Were Here и The Wall са посветени на темите за лудостта и славата, включително Shine On You Crazy Diamond и Wish You Were Here, отдаващи почит на Barrett”, гласи прессъобщението на Mercury Studios.

“Have You Got It Yet?” включва интервюта с трима от членовете на Pink Floyd (Roger Waters, Nick Mason и David Gilmour), сестрата на Barrett Rosemary Breen, мениджърите на Pink Floyd Peter Jenner и Andrew King, Pete Townshend от The Who, Graham Coxon от Blur, Andrew VanWyngarden от MGMT и един от най-великите драматурзи за последните 50 години, Tom Stoppard, който използва Barrett като символ на обещанията и разочарованията на 1960-те години в легендарната си пиеса “Rock ‘n’ Roll” от 2006 г.

Режисьорът Bogawa казва: “Това е трагичната история на Brian Wilson и Kurt Cobain и много други в света на музиката и изкуството, чиито експлозивни творчески способности често са базирани на крехка неизчерпаема енергия, която се готви под налягане под действието на постигнатия успех. Филмът е не само портрет на една от най-емблематичните култови фигури в музиката през обектива и спомените на неговите колеги от групата, любовни партньори, приятели и музиканти, но е и поглед назад към група приятели, израстващи заедно в средата на 60-те, и техните идеализъм, амбиции, надежди и мечти в този удивителен културен момент.”

Саундтракът съдържа над 50 песни от дискографията на Pink Floyd и соло записите на Barrett. Към момента не е обявена дата за излизането на филма.