Щастието е заразно, а събитията с музика на живо е сред причините да бъдем щастливи

Има едно много странно чувство, което човек  изпитва в моментите, предхождащи събитие на живо: смесица от вълнение, нерви, подготвителни мисли и разсъждения. Обаждате приятелите си, съчетавате плановете, избирате правилните обувки, проверявате всичко от списъка си. Това е усещане за жизненост, несравнима с повечето други моменти, които изпитваме при ежедневните дейности – чувство, което трябва да се преследва завинаги. Защото ние, музикалните фенове, знаем твърде добре, че това, за което отиваме, ще бъде експоненциално по-голямо от очакванията ни и произтичащите чувства от другата страна.

В крайна сметка това е комбинация от жива музика и общност, която прави този опит толкова достоен за нашето щастие. Едно ново проучване доказва това. Изследователи в Австралия установяват, че хората, които обичайно посещават музикални ангажименти, имат по-високо ниво на субективно благополучие. Двама преподаватели от университева Deakin – Melissa Weinberg и Dawn Joseph съобщиха разултата от своето изследване – австралийците, които участват в общите музикални преживявания (било то на концерт на живо или на танцово събрание) имат по-високо цялостно удовлетворение от живота. В крайна сметка, идеята е човек да се ангажира с музика в компанията на другите.

Изследването е включило 1 000 австралийци на средна възраст 56 години по телефона през 2014 г. От тях се изискваше да отговарят на въпроси, свързани със степента им на удовлетворение от здравето, постиженията в живота, отношенията и т.н., както и начините и нивата им на ангажираност с музика. Те са отговорили с цифров отговор от 0 до 10 или с отговор да/не.

Изследователите съобщават, че “общият брой на благосъстоянието е значително по-висок за хората, които съобщават, че са танцували или са присъствали на музикални събития”, в сравнение с хората, които не са го направили. Хората, които са присъствали на музикални събития, също съобщават за по-високо ниво на удовлетворение от стандарта си на живот. Подобни заключения бяха отчетени за тези, които танцуват с други хора, като отбелязаха значително по-високи нива на цялостно удовлетворение от тези, които не го правят. В крайна сметка хората, които обикновено посещават музикални събития и/или танцувални мероприятия, отбелязват повишени нива на благополучие и удовлетворение в живота.

Връзката между живата музика и танците е ясна;  вътрешно обвързва свободата на изкуството, изразяването и самодоволството; И по този начин увеличава усещането за щастлив живот. Отвъд научните съображения, живата музика универсално намалява нивата на стрес, увеличава социалните връзки, като същевременно намалява нивата на болката и дори може физиологично да причини на хората “настръхване” от любима песен, събитията на живо музикално естествено събират хората, които са щастливи. Това е най-вероятно причината тази ритуална практика да е продължила толкова дълго. Щастието е заразно, а събитията с музика на живо са в основата на всички тези причини.