България отново ще е на сцената на Евровизия през май 2022 г. В Торино, Италия. Страната ни ще бъде представена от супергрупата Intelligent Music Project.

14-тото участие на България на престижния международен конкурс е в партньорство между Българската национална телевизия и продуцентската компания Intelligent Music Ltd. Това обявиха днес на специална пресконференция генералният директор на Бългаската национална телевизия Емил Кошлуков и д-р Милен Врабевски – създател, продуцент и автор на музиката и текстовете на Intelligent Music Project.

Начело на Intelligent Music Project като неизменна част от състава ще застане настоящият вокалист на легендарната група на Ричи Блекмор Rainbow – Рони Ромеро. Заедно с него, на сцената на Евровизия догодина ще се качат и останалите музиканти от групата – Стоян Янкулов-Стунджи, Бисер Иванов, Славин Славчев, Иво Стефанов и Димитър Сираков. Те ще представят България с песента Intention (Намерение). Автор на музиката и текста на парчето е д-р Милен Врабевски. Той споделя, че песента поставя въпроса за личната вътрешна борба на всеки от нас с остарелите модели на вяра и поведение, които ни дърпат назад. Песента ще е готова съвсем скоро, а фенове на групата ще могат да я чуят на предстоящото им турне през декември, веднага след официалното ѝ представяне в ефира на БНТ 1.

„БНТ ще продължи традицията за участие на България на най-престижния музикален конкурс в Европа. Като обществена медия, наш дълг е да отворим вратите на българската музика към света. През 2022 ще представим страната ни с рок на световно ниво и се надявам песента да бъде оценена и подкрепена, както в България, така и в чужбина.“, заяви генералният директор на БНТ, Емил Кошлуков.

„С оглед утвърждаващата се тенденция за завръщане на рок музиката на европейската сцена, с нашите партньори от БНТ вярваме, че този международен, но в основата си напълно български проект, работещ изцяло за името на България по света, ще представи повече от успешно страната ни на предстоящото издание на Евровизия. Вече над 10 години с екипа ми работим на най-високо световно ниво – самият факт, че рок величия от такъв ранг са били част от Intelligent Music Project и са припознали себе си в музиката ни, говори за безкомпромисния професионализъм, който винаги сме влагали и ще вложим и сега в учатието ни в конкурса. Повече от 20 години се занимавам с родолюбиви каузи както в лично качество, така и с моята Фондация Българска Памет. Приемам този конкурс именно като такава кауза. Всичко, което съм направил и постигнал до момента, е гарант за това, че заедно с екипа ми ще направим всичко, което зависи от нас, за да представим достойно България на европейската музикална сцена“, коментира д-р Врабевски.

„С Intelligent Music Project сме заедно почти от три години. Чувствам се като част от тази група и за мен ще удоволствие да участвам в българското представяне на Евровизия. Спомням си как преди години със сина ми стояхме пред телевизора и гледахме конкурса, а сега аз съм този, който ще се качи на голямата сцена.“, признава вокалистът Рони Ромеро

Музикантите на Intelligent Music Project за Евровизия 2022

Рони Ромеро е чилийски рок певец, най-известен като настоящия вокалист на Rainbow. Ромеро е инженер по професия и певец в свободното си време до момента, в който с него не се свързва лично Ричи Блекмор, за да го покани да се присъедини към легендарната му група през 2015г. От 2019 г. Рони е основният вокалист на Intelligent Music Project и оттогава е неизменна част от състава на всеки концерт и албум на бандата. С българската група има записани 3 албума: „Life Motion“ (2020), “The Creation” (2021), “Unconditioned” (upcoming – 2022).

Бисер Иванов е китарисът, когото Саймън Филипс обяви за наследника на Дейвид Гилмор. В България Бисер е познат с дъгогодишната си работата на музикалната сцена с поп иконата Лили Иванова, с която покорява зала „Олимпия“ в Париж. През годините участва и в проекти с легендарния вокалист на група ТОТО Боби Кимбал. Присъединява се към Intelligent Music Project през 2018 за албума Sorcery Inside и оттогава е ключова фигура в групата, пленявайки феновете на рок музиката с уникалните си сола, които Саймън Филипс коментира като „едни от най-добрите, които съм чувал някога“.

Стоян Янкулов-Стунджи е едно от най-популярните лица в България и световнопризнат барабанист във всякакви стилове. Това ще бъде третото му участие в Евровизия, след като през 2007-ма година печели 5-то място заедно с дуетната си половинка Елица. Двамата се явяват на конкурса отново през 2013. Стунджи е свирил на една сцена със световноизвестните музиканти Боби Макферин и тромпетиста Ранди Брекър. Част е от Intelligent Music Project от 2018 г.

Славин Славчев е един от най-ярките изпълнители в България. Славата за него идва през 2015, когато печели музикалния формат Х-Factor. На финала пее в дует с един от най-популярните рок изпълнители в историята (най-вече от престоя си в Рейнбоу) Джо Лин Търнър. Няколко години по-късно, през 2018, се присъединява към супергрупата Intelligent Music Project като беквокалист. На сцената на Евровизия за пръв път ще се изяви и като втори китарист в състава.

Иво Стефанов – освен че свири на клавишни инструменти в групата, Иво е и музикалният продуцент на Intelligent Music Project откакто бандата съществува. През неговите ръце е преминала всяка изсвирена нота и всеки изпят тон на десетките артисти, участвали в проекта във всички до момента издадени шест албума на д-р Врабевски и Intelligent Music Project.

Страстта на Димитър Сираков е към джаза, но сърцето му е посветено на рок музиката. Преди да се присъедини към Intelligent Music Project, Сираков е свирил с Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Васил Петров, Михаил Йосифов, както и с Конрад Хъруиг, Шели Бърг и др.

За Intelligent Music Ltd.

Продуцентската къща Intelligent Music Ltd. е основана през 2010 г. от българския бизнесмен, филантроп и меценат д-р Милен Врабевски с цел популяризиране на съвременната българска музика и култура по света. Малко след това става факт и рок проектът Intelligent Music Project, създаден и продуциран именно от д-р Врабевски, който е автор на музиката и текстовете на всички издадени до момента шест албума на групата. Основната му мисия, както и тази на музикантите, участващи в групата, е да се покаже на света, че в България може да се създава музика на световно ниво. В основата си Intelligent Music Project е българска група, в която участие взимат едни от най-изявените родни музиканти – Стоян Янкулов-Стунджи, Славин Славчев, Бисер Иванов, Боби Косатката, Димитър Сираков, Иво Стефанов, Лина Никол и Самуел Ефтимов. Във всеки един от шестте албума на бандата, издадени до момента, участват и рок звезди от световна величина. През годините част от състава са били Саймън Филипс (TOTO / Protocol), Джон Лоутън (Uriah Heep, Lucifer`s friend), Джоузеф Уилямс (TOTO), Рони Ромеро (Rainbow), Джон Пейн (Asia), Карл Сентaнс (Nazareth), Боби Рондинели (Rainbow, Black Sabbath), Тод Сукърман (Styx), Нейтън Ийст (Ерик Клептън, Стиви Уондър, Майкъл Джексън, ТОТО и др.), Тим Пиърс (Фил Колинс, Майкъл Джексън, Джо Кокър и др.), Ричард Грисман (River Hounds) и др.