Rock the Night: Здравейте, радвам се да се срещнем! Как се чувствате?
_MG_3261

Andy Cairns: И ние! Добре сме, днес е чудесен ден!

– RtN: За трети път сте в България, какво ви кара да се връщате тук?

Michael McKeegan: България е хубава страна, публиката е готина, днес дори опитахме тукашната кухня – харесва ни. Спомняме си предишните концерти тук – 98-ма и 2011-та, минаха страхотно!

– RtN: Кажете нещо за своя 14-ти поред албум, предполагам ще изсвирите няколко песни от него днес
– ММ: “Disquiet” излезе миналата година, публиката много добре го възприема и много ни харесва да свирим песните на живо. Получи страхотни ревюта от музикалната критика и се оказа много успешен албум за нас, имахме нужда да направим този запис. Съдържа класическите Therapy? елементи, но е по-изпипан, по-фокусиран и има много положителна енергия.

– RtN: Каква музика харесвахте като деца, кои музиканти ви вдъхновяваха?

– AC: Когато бях малък, на 12-13, слушах предимно пънк. Първите банди, които харесвах тогава бяха The Undertones, The 4 ft Fingers, Buzzcocks – имаше страхотна пънк сцена в Белфаст. Помня един магазин за плочи Good Vibrations, от който си купувахме всички нови издания… И това ме накара да хвана китарата. _MG_3260Преди това мислех, че за да бъдеш музикант трябва да си адски добър, техничен като Jimmy Page или Jimi Hendrix, но разбрах от Ramones и Buzzcocks, че с няколко акорда и подходяща енергия нещата също се получават.

– RtN: Какво мислите за съвременната рок сцената в Европа, има ли групи които харесвате?

– AC: Да, има много наистина добри записи в последно време, които разбира се не мога да се сетя веднага (смее се). Например Una Bèstia Incontrolable от Испания – добра пънк банда;

– MM: Още една испанска банда – нарича се Barcelona и са, естествено, от Барселона; G.L.O.S.S, Eagulls от Англия, те са по-скоро пост-пънк – има доста добри групи.

– RtN: Пътувате доста, свирите на много фестивали; кой в последно време ви е направил най-голямо впечатление?

– MM: Миналата седмица бяхме на Sweden Rock, не бяхме свирили там а има наистина големи имена – например Queen! Ще участваме на Wacken в Германия след няколко седмици – много е вълнуващо, от 26 години свирим и винаги е вълнуващо, когато сме на някой нов фестивал!

_MG_3257

– RtN: И един последен въпрос – какво мислите за Brexit?

– AC: (без дори да се замисли) Bullshit! Не сме никак щастливи, харесваме Европа, харесваме ЕС. Станах онази сутрин, трябваше да тръгвам към летището и жена ми ми каза новината… Помислих си само „Bullshit“! Свикнал съм да мисля за себе си като за европеец, а манталитетът на тези хора е толкова старомоден – не знам защо го направиха и сърцето ми се къса! (Тук цитира едно изказване на Geoff Barrow от Portishead в Twitter: “Thanks, You Mondeo driving bigoted Cunts”, което не се наемам да преведа)

– MM: Нека да им дадем една-две седмици, може да премислят, да намерят начин… Много се надявам и се моля здравият разум да надделее, да разберат че не са прави. Не е нужно дори да казват „Не бяхме прави“, те са политици, ще намерят начин. Наистина мисля, че не знаят какво правят. Това е огромна, огромна крачка назад и дано след няколко седмици се събудят и разберат колко важно е това за Великобритания.

RtN: Благодаря ви! Успех!

_MG_3291

Благодарности на Руслан от Wrong Fest за възможността да се срещнем с Therapy? и на Анелия Моравска за снимките по време на интервюто!

Ето и още снимки от шоуто на Therapy?:

Therapy? (25 юни 2016, Wrong Fest)