Papa Roach е американска ню метъл банда, създадена през 1993 година. Разбира се, тази информация е известна на феновете, които си падат по този стил. Близо 30 години по-късно групата продължава да свири, да обикаля света и да издава албуми. Една от няколкото, които успяха да преживеят залеза на ню метъла. За първи път Papa Roach свириха в България през 2015 година в Бургас. Пет години по-късно 2 март е втората дата, в която бандата ще излезе пред българските си фенове.

Интервюто с Jerry Horton (Papa Roach) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 2.03.2020 година.

От другата страна – Привет, Jerry, какво успя да преодолееш в себе си, след като започнахте с Papa Roach?

Jerry Horton – Не съм имал непременно преживявания свързани със страха, но в началото на групата бях много притеснен от присъствието си на сцената. Не съм от онзи тип хора, които излизат пред публиката и искат цялото внимание да бъде концентрирано върху тях. Отнеми ми време, за да свикна. Имам много проблеми, с които много хора трябва да се справят. Jacoby Shaddix например пише много за личния си живот и трудностите в него, които са подобни на тези на много други.

От другата страна – Успявате ли да останете верни на корените си и в същото време да звучите свежо?

Jerry Horton – Да, не смятам, че е трудно. Знаем какво точно харесват феновете по отношение на Papa Roach. Хората харесват чувството в нашата музика, китарните рифове, хоровите части…. Обичаме да се променяме, обичаме да експериментираме, но не забравяме основните елементи на стила ни и не се отдалечаваме от тях. Опитваме се да ги вкараме тук и там, без да отиваме прекалено далеч.

От другата страна – Има ли значение за Вас мнението на феновете относно вашата музика?

Jerry Horton – Не искам да казвам, че мнението на феновете не е важно, когато правим музика. На първо място обаче трябва да сме доволни ние, след това да я изкараме на живо и да се надяваме, че хората ще я харесат. Не казвам, че мнението на феновете не е важно. Но на първо място за нас е музиката, която създаваме да ни прави щастливи. Да записваме това, което искаме да чуем. Феновете идват веднага след това.

От другата страна – Смяташ ли, че публиката и критиката очакват твърде много от вас?

Jerry Horton – Наясно съм, че няма как да се харесаме на всички. Пишем най-добрите песни, на които сме способни и се надяваме феновете да ги харесат. Единственият начин някой да не те критикува, е да не правиш нищо.

От другата страна – В началото на кариерата си продавахте милиони албуми. Днес това е много трудно постижимо. Как се чувствате в тази ситуация?

Jerry Horton – Положението е сложно. От една страна, ако някой няма пари да си купи албума, предпочитам да ни подкрепи като дойде на наш концерт. Ако обаче съответната личност обича групата, то би трябвало да намери начин да ни подкрепи и като си купи наш диск. Мейнстрийм медиите вече нямат старото значение и ролята им не е същата, както в миналото. Сега има YouTube и това е начина, по който се откриват новите групи. Не е както преди – да търсиш, да издирваш. Социалните медии са добър начин за хората да откриват музика и групи. Ние обаче предпочитаме феновете да ни подкрепят реално, да си купуват музиката ни, но ако нямат възможност, поне да идват на концертите ни. Там имаме директен контакт с публиката, обменяме енергия и това ни кара да продължаваме.

От другата страна – През 80-те беше хеви метълът, в началото на 90-те – грънджът, после ню-метълът… Кое ще е следващото модно течение според теб?

Jerry Horton – Трудно е да се каже, кое ще е следващото модно течение в екстремната музика. Има много смесени стилове. Чувал съм банди, които имат певец, все едно излязъл от бой банда, а свирят метъл. Хората го харесват това. Трудно е да предположа обаче. Какво ще е следващото модно течение зависи всъщност само от хлапетата. А аз отдавна не съм хлапе.

От другата страна – Кой е твоят най-рокендрол момент?

Jerry Horton – Когато летях от Бразилия за Финландия в частен самолет от един фестивал за друг. Това определено е рокендрол.

От другата страна – Какво е това, което малко хора знаят за теб, а би искал повече да са наясно?

Jerry Horton – Не знам, занимавам се и с други неща извън музиката. Фотограф съм и поствам мои неща в социалните мрежи.

От другата страна – Фотографията и музиката имат ли допирни точки?

Jerry Horton – Не мисля, че фотографията ми има някакво влияние върху музиката. За един от предишните ни албум „F.E.A.R.” аз снимах всичко. Записвахме в Лас Вегас и самото място повлия върху музиката, фотосите и видеото. По скоро музиката влияе върху фотографията.

От другата страна – Най-големият ти страх?

Jerry Horton – Може би за група като нашата най-големият ни страх е на всички да престане да им пука за нас. За щастие за момента се справяме добре.

От другата страна – Защо успяхте там, където много се провалиха?

Jerry Horton – Успяхме, защото сме честни в това, което правим. Обичаме работата си. Стремим се да пишем най-добрите песни. Имаме връзка с феновете си и на лична основа. Не се изолираме и не страним от тях. А и текстовете на Jacoby говорят на хората и помагат на много от тях да преодолеят проблемите си.

Papa Roach свирят днес, 02.03.2020 в Зала Универсиада: