Обикновено една рок група се състои от четирима музиканти – вокалист, китарист, басист и барабанист. Понякога и от петима или от трима. За британската рок сензация Royal Blood обаче са необходими само двама. Това са Mike Kerr – бас, вокали и клавири и Ben Thatcher – ударни. Без китарист. Без един от най-важните инструменти в рок музиката. Обаче заради начина, по който Mike Kerr използва баса, китарист не е необходим. Дори и за живите участия на рок дуото, категоричен е барабанистът Ben Thatcher, който даде специално интервю за „От другата страна”. Поводът е предстоящият албум на Royal Blood „Typhoons”, който ще излезе на 30 април.

Интервюто с Ben Thatcher (Royal Blood) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 1.03.2021 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.

От другата страна – Привет, Ben, по какъв начин новият Ви албум „Typhoons” допълва картината зад името Royal Blood?

Ben Thatcher – Не знам дали попълва картината, но този нов албум съдържа най-последните неща, най-последната музика, която сме създали. Тя покрива звука на Royal Blood, но в същото време и леко излиза от него. Вкарали сме повече бийтове и груув. В текстово отношение пеем за това, че трябва да погледнем в съзнанията си и да намерим път навън, независимо дали можем или не. Албумът няма нищо общо с пандемията и коронавируса. Дискът е за купони, за забавление и нямаме търпение да излезе.

От другата страна – Може би подобен албум излиза точно на време. Хората се нуждаят от забавление в момента…

Ben Thatcher – Напълно съм съгласен. Всички се нуждаем от малко светлина, която да озари дните ни.

От другата страна – От къде започна работата по новия албум на Royal Blood?

Ben Thatcher – Започнахме работа по него, когато се завърнахме от едно турне. Беше преди две години. Двамата с Mike имахме няколко идеи. Записахме демо варианти. Бяхме намерили посоката, в която да работим преди да се появяват проблемите с коронавируса.

От другата страна – Постигнахте ли целта си?

Ben Thatcher – Да! Целта ни беше да създадем песни, които да звучат като Royal Blood, но като развием звука ни, като вкараме повече от влияния от музиката, която обичаме самите ние да слушаме. Смятам, че постигнахме много добър резултат.

От другата страна – Кое е най-важното при създаването на музика за Royal Blood?

Ben Thatcher – Да успеем да пресъздадем онова, което искаме, както музикално, така и текстово. В същото време креативността да ни доставя забавление, всеки път да сме различни и да сме предизвикани като автори.

От другата страна – Има ли момент или място, към което се връщате, когато вдъхновението Ви е напуснало?

Ben Thatcher – Не точно. Смятам, че най-важното е да продължаваш да вървиш. Да преминаваш през живота и да се опитваш да откриеш вдъхновението на различни места. Смятам, че композирането е като риболова. Песните са някъде там, ние просто се опитваме да ги уловим. Понякога това отнема време, но идеите са там и чакат да бъдат открити.

От другата страна – Всъщност какво е да имаш група във Великобритания, която е родина на страхотни легендарни банди?

Ben Thatcher – Цялата създадена музика е важна. Рок музиката има и върхове, и спадове, но винаги има хора, които обичат да свирят рок на живо. Както и хора, които обичат да я слушат. За това е супер да съм част от група, която се намира по средата на различни музикални стилове, продуцирани във Великобритания.

От другата страна – Каква е според теб причината едни от най-важните музикални стилове и групи да произлизат от Великобритания?

Ben Thatcher – Според мен това е резултат от сблъсъка на американската музика и култура с английската музика и култура. The Beatles са отговорът на американските блусари и рокендролът, който идва отвъд океана. The Beatles и The Rolling Stones го развиват по техния начин. Тяхната интерпретация се прехвърля в Америка. Така започва една обмяна на музика. Също така смятам, че британските банди задават посоката по отношение на качеството и технологиите на записване. Все пак те са едни от първите групи, които са приети на световно ниво.

От другата страна – Днес много банди предпочитат дигиталните платформи, за да разпространяват музиката си. Това има ли недостатъци?

Ben Thatcher – Най-вероятно има. Смятам, че днес музиката е много по-достъпна, отколкото преди. Всеки може да издава. Не се нуждаеш от студио, защото можеш да работиш в спалнята си. Днес музиката е толкова много, но и талантът е на лице. Не ти трябват много пари за звукозаписно студио. Може да си напълно непознат и да продуцираш хубави песни и добра музика. Недостатъкът обаче е, че те са толкова много, че е трудно да се заявиш, трудно е да попаднеш в полезрението на слушателите. Съществува голямо разнообразие от стилове, звуци и артисти. Поразително е.

От другата страна – Промени ли се ролята на лейбълите и продуцентите заради дигиталната ера, в която живеем?

Ben Thatcher – Абсолютно. Всеки в музикалната индустрия трябва да се промени и да следва новите времена. Това предизвикателство стои пред всички по веригата в музикалния бизнес. Трябва да направиш така, че звената да продължат да работят заедно, за да постигаш целите си, без значение дали става въпрос за продуценти или лейбъли.

От другата страна – Те продължават ли да са важна част от целия процес?

Ben Thatcher – Много ясно. Те имат лостовете, с които достигат до хората. Владеят опита. Всеки продуцент е важен, защото винаги носи нещо по-различно в музиката. Всяка една промяна, която могат да внесат, би довела до много по-добър резултат. Могат да запалят искра, която да възпламени пожар.

От другата страна – Най-голямото предизвикателство в създаването на музика днес?

Ben Thatcher – Да не се повтаряш и това, което правиш наистина да е предизвикателство. Също така е хубаво да се поемат леки рискове. Трябва да се рискува. Но най-важната част е да се наслаждаваш на работата си и да вярваш в онова, което правиш.

От другата страна – Има ли нещо, което не много хора знаят за Royal Blood, но би искал то да достигне до повече?

Ben Thatcher – Всичко, което правим на сцената е изцяло на живо. Не използваме подложки, не използваме предварително зададено темпо. Всичко, което чуваш, се изпълнява на момента. В следващия ни албум сме внесли много новости, както в звука, така и в текстурата, и детайлите. Но продължаваме да вярваме в живата музика и заряда, които носи.

От другата страна – През годините сте отличени с доста награди, песните Ви са част от видео игрите „NHL 21” и „FIFA 21”. Това промени ли отношението към Royal Blood?

Ben Thatcher – Това са пътищата, по които можем да достигнем до различна публика и да им представим нашата музика. Да може тази публика да ни чуе. Наградите и игрите дават възможност на хлапетата да се сблъскат с нова музика и евентуално да ги накара сами, да се опитат да създават.