В Intelligent Music Project винаги са свирили страхотни музиканти. И не само това – а музиканти, които са световни звезди.

Ronnie Romero е един от най-търсените рок гласове. За барабаниста на Toto Simon Phillips не е нужно да казваме каквото и да било. Carl Sentance от Nazareth, John Payne от Asia… А сега към голямото семейство на доктор Милен Врабевски се присъединява и Bobby Rondinelli – барабанист, на когото във визитната картичка стоят албуми с Doro, Quiet Riot, Blue Öyster Cult, Axel Rudi Pell, Rainbow, Black Sabbath. Поводът за разговора с него е новият албум на Intelligent Music Project „The Creation” и представянето му с концерти в Солун, Букурещ, Пловдив, Варна, София.

Интервюто с Bobby Rondinelli (Intelligent Music Project, Axel Rudi Pell, екс-Rainbow, екс-Black Sabbath) е излъчено по Радио Варна и предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.

От другата страна – Здравейте, мистър Rondinelli, скоро идвате в Българя с Intelligent Music Project. Защо станахте част от проекта на доктор Милен Врабевски?

Bobby Rondinelli – Получих имейл от тях в средата на ковид-кризата. В него ме питаха дали бих е съгласил да свиря в новия албум „The Creation”. Чух материала. Много ми хареса. Съгласих се. Проектът е много добър и се радвам, че съм част от него.

От другата страна – Как възприемаш музиката на проекта?

Bobby Rondinelli – За мен има два вида музика – добра и лоша. Албумът на Intelligent Music Project e много добър. По принцип не сравнявам бандите, в които работя. Ако ми харесва да изпълнявам музиката им, свиря, ако не ми харесва, не се занимавам. А на мен ми харесва да изпълнявам песните на Intelligent Music Project.

От другата страна – Как се промени музиката за теб през последните години?

Bobby Rondinelli – Тя е такава, каквото е. По албума на Intelligent Music Project работихме като си разменяхме файлове. Аз записвах моите парти и ги изпращах до другия край на света. Не съм записвал диск, докато всички от групата са в една стая от може би 20 години.

От другата страна – Кой беше последният, който записа по старомодния начин?

Bobby Rondinelli – Мисля, че беше „Cross Purposes” на Black Sabbath. Тогава при записите всички бяхме заедно. Или май бяха албумите на Blue Öyster Cult. Точно така. Тогава бяхме на едно място. Но това беше преди много години.

От другата страна – Липсва ли ти нещо от миналото?

Bobby Rondinelli – Липсват ми много от приятелите, които вече не са между живите. Липсват ми Leslie West, Felix Pappalardi… Толкова много добри музиканти си отидоха от този свят. Също така ми липсва свиренето на живо, но това ще стане доста скоро, в България и нямам търпение.

От другата страна – Какво не осъзнават за музикалния бизнес младите музиканти?

Bobby Rondinelli – Мисля, че много от младите музиканти трябва разберат, че в този бизнес веднъж работиш с добри хора, друг път попадаш на лоши. В Intelligent Music Project каквото ми бяха споделили, се оказа истина. Правят онова, което казват. В музикалния бизнес обаче не винаги е така. Така че всичко, от което трябва да се притесняваш, си ти самия. Винаги трябва да бъдеш професионалист. Винаги трябва да си подготвен. Смятам, че младежите трябва да подхождат към това много сериозно. Тук не става въпрос за голям рокендрол купон. Точно обратното – те трябва да свирят музика. И в същото време винаги трябва да се опитват да стават все по-добри. Да, това е тяхната работа, но трябва да я вършат добре.

От другата страна – Преди години купонът в бекстейджа е бил задължителен. Днес кое е най-важното там?

Bobby Rondinelli – Преди концерт се разгрявам. Опитвам се да се концентрирам. Може би се подкрепям с чаша кафе. И в него вече не присъстват наркотиците. Излизам и свиря рокендрол. Времената вече са други.

От другата страна – А след концерта?

Bobby Rondinelli – Обичам да си почивам, да се усамотя в стаята си, евентуално да гледам някой филм. Сексът, наркотиците и купонът останаха в миналото. Това вече не е за мен. Щастлив съм и без тях.

От другата страна – Връщам те на новия албум на Intelligent Music Project, в който свириш. Какво ти направи най-голямо впечатление?

Bobby Rondinelli – Музиката на Intelligent Music Project е с много високо качество. Наистина създават много добър материал. Страхотни песни, много хубави текстове. Певците са невероятни, останалите музиканти също не им отстъпват по нищо. Всеки един от групата – басистът, китаристите, клавиристът, са пълни професионалисти. Този проект може да постигне много и да стане световно известен. Може би в други времена щеше да е един от най-известните. Разбираш, какво искам да кажа. Защото, албумите на Intelligent Music Project са наистина много добри.

От другата страна – Защо днес не се появява голяма група, както в миналото?

Bobby Rondinelli – Защото не мисля, че младите банди са достатъчно добри. През 60, 70, 80 се появяват страхотни банди. Днес също има добри групи, но няма нищо като Led Zeppelin, Deep Purple. Според мен музикални телевизии като MTV и подобните им не помагат на музиката. Защото карат хората да мислят как изглеждат, вместо да ги провокират да работят върху звука си. Няма групи като The Who и The Rolling Stones… Но нещата винаги могат се променят. Следващото голямо име може да се е притаило зад ъгъла.

От другата страна – Съвсем скоро с Axel Rudi Pell ще издадете нов сборен албум с кавъри.

Bobby Rondinelli – Записах „Diamonds Unlocked II” от Ню Йорк заради пандемията. Когато работя по албумите на групата, винаги летя до Германия и работя на място. Ударните за всички пердишни албуми съм ги записвал в Германия. Този път обаче работих от САЩ и изпращах моите партии. За мен това беше голямо облекчение. Обикновено летя до Германия за записите. А сега работих от вкъщи. Не беше необходимо да ходя до летището, защото всъщност мразя да пътувам. Обичам да свиря на живо, но пътуването е най-отвратителната част от турнетата. Мразя да ме проверяват на границата. Иначе в албума влязоха доста интересни песни. The Rolling Stones, направихме кавър на Rainbow, на Tom Jones. Все хубави неща.

От другата страна – Виждам зад теб златни плочи на „Difficult to Cure” на Rainbow от различни страни и сингъла “I Surrender”.

Bobby Rondinelli – Това беше първият албум, който направих с тях. Интересното е, че го записвахме в Копенхаген. Graham Bonnet вече не беше напуснал групата. Ritchie май го изхвърли по време на записите. Тогава работихме без вокалист. Композирахме песни, без да знаем кой ще пее в албума и дали ще му подхождат на гласа. След като завършихме материала, се върнахме в Ню Йорк и тогава към нас се присъедини Joe Lynn Turner.

От другата страна – Златните плочи имат ли същата стойност, както в миналото?

Bobby Rondinelli – Разбира се. Винаги е хубаво да получиш златна плоча. Има албуми, в които съм участвал, но не съм получил златния сертификат, а би трябвало да го притежавам. Просто са пропуснали да ми го пратят. Като албума на Scorpions „Love at First Sting”. Т.е. трябва да имам осем платинен диск, защото участвам в този запис. Винаги е супер, когато получиш златна плоча. Всеки иска да достигне подобно ниво. Това е целта пред мнозина. Но най-важното е да създадеш добър запис. С който да си щастлив и да се гордееш. Смятам, че го постигнахме с „The Creation” на Intelligent Music Project.

От другата страна – Има ли рецепта как се правят добри албуми?

Bobby Rondinelli – Разбира се, че има. Работи с добър инженер по записите, покани добри музиканти, които да изпълняват добри песни. Разбираш, че на първо място е песента. Нуждаеш се от добра композиция, от добри изпълнители. Рецептата е да намериш най-доброто от всичко и да го събереш на едно място, и да го направиш с най-добрите. Винаги трябва да се стремиш към най-доброто. Но всичко започва с музиката и музикантите. Ако добри музиканти свирят в некачествена песен, няма как да се получи. Но добрата композиция е добра рецепта.

От другата страна – Какво търсиш в една група, когато те поканят да свириш с тях?

Bobby Rondinelli – Първо трябва да чуя материала. Ако ми хареса, участвам. Това е много важно. Не искам да се занимавам с глупости. Първото важно нещо е да харесам музиката. Ако ме търсят, защото искат да работят с Bobby Rondinelli, трябва да харесам песните.

От другата страна – Последен въпрос – ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Bobby Rondinelli, какъв съвет би му дал?

Bobby Rondinelli – Човече, това е най-добрият въпрос, който някой някога ми е задавал! Ще кажа на 20-годишния Bobby Rondinelli да се пази чист, да ограничи купоните, да е възможно най-сериозен, защото когато остарее, няма да иска да е онова, в което се е превърнал. Това е най-добрият въпрос, човече!