Ronnie Romero е от Чили. И е, може би, най-актуалният рок глас в момента. Преди обаче да приеме музиката за своя основна професия, е бил инженер. А пеенето му е било хоби. Докато не идва в Европа и не става част от испанската банда Lords Of Black, с които има нов албум „Alchemy of Souls Part I”. Е, Ronnie Romero има и нов албум с Vandenberg „2020” и скоро му предстои още един с Intelligent Music Project. Но не новите издания провокираха разговора с него.

Интервюто с Ronnie Romero (Lords Of Black, Intelligent Music Project, Rainbow) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 14.12.2020 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

От другата страна – Привет, Ronnie, каква беше причината да започнеш да пееш с Intelligent Music Project?

Ronnie Romero & Eridan @ Hills Of Rock, 2019
Ronnie Romero & Eridan @ Hills Of Rock, 2019

Ronnie Romero – Решението да стана част от този проект, беше много лесно. Винаги имам две неща наум, когато се присъединявам към група като тази. На първо място музиката трябва да ми звучи интересно. И разбира се, трябва да е с високо качество. Също така трябва да има привлечени други страхотни музиканти. Това е много важен фактор. В случая с Intelligent Music Project, когато записах първия албум, това беше Simon Phillips от Toto. Това, че той участва, беше много важно за мен. След което ми се възбуди любопитството, защото точно този тип музика е коренно различен от онзи, който обикновено правя и работя. Всъщност музиката на Intelligent Music Project е напълно извън моята комфортна зона. През по-голямата част от кариерата ми на рок и метъл музикант пея много високо. През цялото време съм във високите. А при Intelligent Music Project подходът е съвсем различен, усилията при изпълняването на песните са в друга посока. Вокалните линии, преходите са напълно неочаквани. За мен беше много интересно да работя по съвсем различен начин от зоната ми на комфорт. Също така ми беше любопитно дали ще успея да се справя. Това бяха основните причини, за да започна да пея в Intelligent Music Project.

От другата страна – Ти си повече метъл вокалист, как виждат AOR музиката на Intelligent Music Project?

Ronnie Romero – Всъщност пеенето не ме затруднява. Независимо че обикновено правя хеви метъл и хард рок, основните ми влияния са от по-мелодичната музика. Ако ме питаш, любимият ми певец е Steve Perry от Journey. Дори повече от Ronnie James Dio, независимо че съм вокалист и на Rainbow. Обичам Ronnie James Dio, обичам Rainbow,обичам певци като Freddie Mercury или David Coverdale, който е един от любимците ми. Но ако те са в моя Топ 5, на върха е Steve Perry и неговата музика. Бях въвлечен в рока от баща ми, лека му пръст, а той беше голям фен на американските мелодични банди като Boston, Kansas, Journey, The Years After. На времето слушах основно тези групи. И не ми представлява трудност да се потопя в AOR стила. От пет или седем годишен слушам подобна музика и за това и мога да я изпълнявам.

От другата страна – Как реагираха родителите ти, когато им каза, че ще бъдеш музикант?

Ronnie Romero – Историята наистина е любопитна, защото аз произлизам от музикално семейство. Баща ми беше певец, дядо ми саксофонист, майка ми пееш и свиреше на китара, брат ми е барабанист. Израснах, слушайки музика, свирейки на различни инструменти. Когато бях малък, започнах с пиано. Спомня си, че в стаята ми имаше комплект барабани заради големия ми брат. От друга страна живеех нормален живот и ходех на нормална работа. Като работно време до много късно. Изграждах кариера като инженер. Никога преди не е ставало въпрос музиката да бъде моя професия. Вършех си задълженията в офиса. Едва когато се преместих от Южна Америка в Европа, ми се отдаде шансът да развия музикалната си кариера. Но допреди десет години, нещата стояха по различен начин. Едва след това реших, че ще музиката е моето бъдеще и няма да се занимавам с нищо друго. Баща ми, който почина преди десет години, никога нямаше шанса да ме види само като музикант. Отиде си от този свят с идеята, че ще работя като инженер. Майка ми е много щастлива. Тя е свидетел на успеха ми и изграждането на кариерата ми в музикалния бизнес. За нея всичко е наред.

Intelligent Music Project feat. Ronnie Romero @ Sofia Live Club, 2020
Intelligent Music Project feat. Ronnie Romero @ Sofia Live Club, 2020

От другата страна – Какво е най-голямото предизвикателство, за да бъдеш музикант днес?

Ronnie Romero – Днес не е проблем да си музикант, но това, което хората трябва да разберат е, че да си музикант днес, е работа както всичко останало. Животът тип „рок звезда” не съществува. Вече няма звукозаписни договори, подплатени с чекове от един милион долара. Това не се случва. В рока примерите останаха 70-те и 80-те. Днес в музиката като цяло печеливши са хип-хоп, поп и рап изпълнителите. В рока договорите са съвсем нормални, с много малък аванс за запис на албум и доходите идват основно от концертите. Така че музиката е съвсем нормална работа. Хората това не го разбират. Животът на рок звездите вече не съществува. Конкуренцията е огромна. През 70-те имаше 5, 6, 7 банди, които доминираха в бизнеса – големи банди като Black Sabbath, Deep Purple, Queen, Kiss, Rolling Stones и май са това. А днес си представи, че имаш група. Налага ти се сам да си правиш видеоклиповете, нямаш подкрепа от звукозаписните компании, излъчваш клиповете в „YouTube”, а само за ден там се качват хиляди. И трябва да се бориш с много други групи и в същото време с много други платформи и средства за забавление като „Netflix” и „Internet”. Също така имаш натрупаната музика от миналото, за която преди се плащаше, а днес е слушана безплатно. Налице са всички платформи за стрийм и ако попиташ приятел дали някога е чувал за някоя банда, той не се нуждае от диск, а влиза в „YouTube” и вече е наясно с групата. А музикантът не получава и стотинка. Светът днес е напълно различен. Така че музиката е нормална работа. Ако си късметлия, ще можеш да си плащаш сметките и до тук.

От другата страна – Нов албум с Intelligent Music Project, нов албум с Vandenberg, работиш отново с Lords Of Black…

Intelligent Music Project feat. Ronnie Romero @ Varna, 2020

Ronnie Romero – Лесно е! Особено когато имаш добър мениджър. Всъщност не отнема толкова много време. Днес, ако искаш да запишеш албум, с новите технологии става за една седмица и то от вкъщи. Сега страшно много албуми са записвани при домашни условия. Дори в корона-времената и изолацията можеш съвсем спокойно да създадеш видеоклип от дома си. Примерът са всички банди, в които музикантите се снимат как свирят своите партии, после всички части се събират и ето ти видео. Днес всичко е лесно и не отнема толкова много време. А и с тези ограничения, концертите са мираж. Така че остава толкова много време за други неща. Лично на мен заради пандемията ми отпаднаха страшно много турнета. С Michael Schenker трябваше да бъдем в Япония, после в Европа. Използвах времето, за да запиша три или четири албума, защото няма какво друго да правя. Не е толкова трудно да участвам в няколко проекта за една година. Хората сигурно си мислят, че днес отнема много време, за да запишем един албум. Не е точно така. Дори и заради звукозаписните компании, които примерно питат за нов диск и го искат след три месеца. Така песните трябва бъдат създадени много бързо, трябва през това време да влезеш и в студиото, да снимаш видео клип и за три месеца имаш завършен продукт. Докато съм във форма и имам време се въвличам в много проекти, които са ми интересни.

От другата страна – Стана отново част от Lords Of Black.

Ronnie Romero – Стана случайно. Останалите вече работеха по новия албум на групата. Звукозаписната им компания обаче май не беше доволна от моя заместник. Тогава ме попитаха дали не бих се върнал в бандата. По същото време затвориха света и на мен ми се отвори достатъчно време, за да участвам. Винаги съм поддържал контакт с китариста Tony Hernando. Разговорите с него никога не са били трудни и в един момент позициите ни за нова съвместна работа се доближиха. След което записах албума за една седмица.

От другата страна – Vandenberg е доволен от работата с теб.

Ronnie Romero – Трябваше да направим турне през март и април. Обаче дойдоха ограниченията, отложихме концертите за края на тази година, но и сега нищо не се получи както трябва. Ситуацията се променя постоянно. Ако всичко върви добре, най-вероятно ще направим турне през февруари и март следващата година.

Ronnie Romero & Eridan @ Hills Of Rock, 2019
Ronnie Romero & Eridan @ Hills Of Rock, 2019

От другата страна – Много хора говорят за теб като „Новия глас на рока”.

Ronnie Romero – Чувствам се благодарен, защото това означава, че онова, което правя се харесва. От друга страна не е необходимо да си отварям толкова много ушите за мнението на хората. Едно от нещата, които Ritchie Blackmore ми каза в началото, когато станах част от Rainbow е, че ще бъда посрещнат от много критики и от много похвали. Но това не означава, че хората са прави. При всички случаи трябва да си върша работата. И на първо място аз самият трябва да съм щастлив с онова, което правя. Останалото ще се появи само. Ritchie ми даде много добър пример. Каза ми да си представя, че съм на сцената по време на концерт и пред мен има двама души, които го гледат. Единият казва, че е присъствал на най-добрия концерт в живота си, а другият – на най-лошия. А двамата са на един и същ концерт. Тогава кой е прав? Същото е и с хорското мнение. Един ще ти каже, че не ставаш, друг – че си най-добрият. Това обаче не означава, че някой от тях е прав. Хората просто изказват мненията си. И в един момент единственото, което ми остава, е да си гледам работата, да се радвам на онова, което правя и да се опитвам да го правя по възможно най-добрия начин, на който съм способен. Това е.

От другата страна – Кой е твоят най-рокендрол момента?

Ronnie Romero – Случи ми се на един концерт на Rainbow. Бяхме в Хелзинки. Публиката обаче не беше на нивото, на което очаквахме. Ritchie Blackmore реши, че няма да излизаме на бис. Феновете ни чакаха половин час след основния сет, за да се върнем на сцената и да довършим концерта. Бяхме се заключили в съблекалнята. Организаторът не спираше да чука на вратата и да ни повтаря, че трябва да се върнем на сцената. За мен това беше много вълнуващо преживяване. Почувствах се като Motley Crue, на които не им пука за хората.

Intelligent Music Project feat. Ronnie Romero @ Sofia Live Club, 2020
Intelligent Music Project feat. Ronnie Romero @ Sofia Live Club, 2020

От другата страна – Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Ronnie Romero, какъв съвет би му дал?

Ronnie Romero – Ще му кажа същото, което правя през последните 20 години. Защото това е пътят, по който стигнах до тук. Следвах сърцето си. Преместих се от родната ми страна, в друга, на друг континент. Следвах сърцето си по начина, по който исках, сам избирах с кого да работя и това се оказа най-доброто за мен. Така че ще му кажа да следва сърцето си. Това е единственият начин.

От другата страна – В родината ти сигурно си супер звезда?

Ronnie Romero – Така изглежда. Все още не съм имал концерт в Чили. Но има много хора, които са ми последователи и се гордеят с мен, защото не се среща твърде често едно момче от Южна Америка да постигне успеха, който аз постигнах, и да пее с едни от най-важните музиканти в рок историята. Ако трябва да направя списък – работил съм с Ritchie Blackmore, Adrian Vandenberg, Michael Schenker, Leo Leoni от Gotthard, Simon Phillips от Toto, а това не е толкова лесно. Май няма много хора, които да се похвалят със същото. За това и в Чили се гордеят с мен. Но нека да видим, дали ще продам достатъчно билети, когато направя концерт там.

Intelligent Music Project feat. Ronnie Romero @ Plovdiv, 2020