Това е най-големият алтернативен концерт в България тази година – Placebo ще свирят в Античния театър в Пловдив на 3 юли в една незабравима вечер, част от световното турне ’20 години Placebo’.

Групата се завръща у нас цели 7 години след последното си шоу тук по покана на радио Тангра Мега Рок в рамките на световния музикален форум Sounds Of The Ages 2017.

Добър повод да говорим по телефона със Stefan Olsdal.

Интервюто на Васил Върбанов може да слушате тук

Здравей Стеф, как си днес?

Добре, много добре.

Турнето “20 Years Placebo” е в разгара си. Как върви според теб?

Ами, вече близо година сме на това турне. То е нещо като тържество. Време е Placebo да прегърне своето минало и да го отпразнуваме заедно с публиката, която толкова дълго време ни е вярна.

Горе-долу на всеки 3-4 години издавате нов албум. Кога да очакваме следващия?

Въпрос, на който никой не знае отговора. Нямам идея, вече толкова години сме на турне, откакто излезе седмият ни албум ‘Loud Like Love’. След това направихме ‘MTV Unplugged’, а сега тази ретроспекция. Общо взето бяхме заети предимно с турнета. Когато приключи настоящото – някъде към края на годината – ще си вземем почивка и след това ще действаме по нов албум.

Как ви се отрази смъртта на David Bowie – музикалната икона, артистът, с когото сте работили и който винаги подкрепяше Placebo? 

Беше огромна чест да излизаме заедно с него на една сцена и да работим заедно в студио. Той ни взе под крилото си в ранен етап от кариерата ни. За нас беше невероятно артист от такъв ранг да застане зад нас и музиката ни. Това ни вдъхна увереност, че нещата които правим са окей.

Разбира се, когато си в контакт с толкова трудолюбив, плодовит и надарен творец, ти гледаш да научиш колкото се може повече от него и слушаш всичко, което ти казва. За нас беше чест и безценен опит.

Къде виждаш Placebo след още 20 години?

Честно казано, не съм си представял, че ще стигна до тук – да си говоря с вас днес. Мислех, че ще умра много по-рано. Определено не се виждах жив и гледащ напред към бъдещето на този етап.

Странно е и се чувствам така, сякаш ми е даден втори шанс или съм се преродил и си казвам: “Ами сега? Какво да правя? Животът още не е свършил!” Но човек трябва да продължава нататък, както прави света, както правят децата, които постепенно растат.

За нас в момента основното е да правим това, което е най-добре за групата и в случая то е настоящото турне. Надявяам се и след 20 години да имаме същата сила, амбиция и огън, за да тласкаме групата все така напред.

Ще свирите тук в Античния театър – една от най-старите сцени в Европа. На шоуто ще ви гостуват музиканти, които познавате отдавна. Когато се казваха Imbeciles & The Poison Umbrella бяха на турне с вас във Великобритания, а след това – с другата си група Babyface Clan, откриха последния ви концерт в България през 2009-та. Помните ли ги?

Да, един от тях също ни помагаше с превода на пресконференцията тук първия път. Разбира се, че ги помним. Чудесно е, че отново ще свирим с тях. При това на толкова впечатляващо място. Винаги е много приятно когато не свириш в някаква спортна зала, а на сцена, специално посторена за представяне на визуални изкуства. Нямаме търпение да свирим в Пловдив. Лично аз искам да изразя цялата си солидарност с LGBT общността в България, на която не й е лесно. Надявам се заедно да празнуваме сред красотата на Античния театър.

Е, тъкмо щях да те питам дали имаш послание към феновете, но ти ме изпревари. Значи – елате да празнуваме заедно!!

Да, нека заедно се изправим срещу трудностите. Чувствам се съпричастен към борбата на малцинствата. Самият аз съм част от такова – LGBT общността. Нашата борба е постоянна. Това което мога да кажа е – бъдете силни, елате с гордо вдигнат флаг и глава, и нека заедно превърнем вечерта в незабравимо събитие!

Благодарности на Васил Върбанов и радио Тангра Мега Рок за интервюто!

Подробности за концерта – в секция “Календар”:

https://rockthenight.eu/event/placebo-3-yuli-2017-antichen-teatur-plovdiv/