Турнето ще включва песни от последния им студиен албум „Senjutsu“, заедно с песни от „Somewhere In Time“ от 1986 г.

Iron Maiden обявиха първите дати за Обединеното кралство, Ирландия и Европа за турнето „The Future Past Tour“ 2023.

Английската метъл банда ще започне турнето с шест концерта в Обединеното кралство: в Глазгоу (26 юни), спирайки в Лийдс, Манчестър, Нотингам и Бирмингам, преди да завърши в O2 в Лондон на 7 юли. Групата също така обяви пет европейски концерта, започващи в Краков, Полша на 13 юни, със спирки в Цюрих, Амстердам и Антверпен, завършващи в Италия на 15 юли.

Турнето ще включва неизпълнявани досега песни от последния им студиен албум „Senjutsu“, заедно с песни от „Somewhere In Time“ от 1986 г. и други любими на феновете.

Билети в предварителна продажба могат да бъдат закупени от 9 сутринта BST до 8 сутринта на 14 октомври, докато общата продажба започва в 9 сутринта на 14 октомври.

Басистът на Iron Maiden Steve Harris каза в изявление: „След издаването на последния ни албум, „Senjutsu“, актуализирахме малко настоящото турне „Legacy of the Beast“, като отворихме шоуто с първите 3 песни от него, с Японски дворец за сценичен декор. Тъй като няма много смисъл да повтаряме това за турне на албум „Senjutsu“, помислихме за други опции и решихме да преразгледаме „Somewhere In Time“, тъй като това турне не беше включено в ретроспективните турнета, които сме свирили през годините.

Бяха базирани на нашите концертни видеоклипове от 80-те и за съжаление не заснехме това турне (обвинявайте мениджъра!!). Имахме много заявки от фенове през годините за много песни в него, така че сега ще ги пуснем, плюс разбира се още няколко, които знаем, че ще ви харесат! Също така ще бъде особено задоволително най-накрая да изпълним някои от по-епичните песни от „Senjutsu“, дълго чакахме! 2023 г. ще бъде вълнуващо време и наистина очакваме с нетърпение да видим всички отново в Обединеното кралство, Ирландия и цяла Европа.“

Мениджърът на групата, Rod Smallwood, добави: „Тази комбинация от двата албума, ние смятаме за много вълнуваща. Знаем, че феновете искат да чуят тези епични парчета от „Senjutsu“ за първи път на живо и смятаме, че комбинирайки го с емблематичен албум като „Somewhere In Time“, това ще създаде още едно наистина специално турне за стари и нови фенове. Разбира се, за турне с нов албум в Европа и Обединеното кралство ще се върнем до голяма степен към относителната интимност на арените и знаем, че феновете ще бъдат много щастливи и от това!“

Вижте пълния график на турнето в Европа, Обединеното кралство и Ирландия по-долу, като допълнителни дати ще бъдат обявени в бъдеще.

05/28 Ljubljana, SLO – Arena Stozice (new date)
05/30 Prague, CZ – O2 Arena (new date)
05/31 Prague, CZ – O2 Arena (new date)
06/03 Tampere, FIN – Nokia Arena (new date)
06/04 Tampere, FIN – Nokia Arena (new date)
06/07 Bergen, NOR – Koengen (new date)
06/09 Solvesborg, SWE – Sweden Rock Festival
06/11 Leipzig, GER – Quarterback Immobilien Arena
06/13 Krakow, POL – Tauron Arena
06/14 Krakow, POL – Tauron Arena
06/19 Zurich, SWI – Hallenstadion
06/21 Hannover, GER – Zag Arena
06/24 Dublin, IRE – 3Arena
06/26 Glasgow, UK – OVO Hydro
06/28 Leeds, UK – First Direct Arena
06/30 Manchester, UK – AO Arena
07/03 Nottingham, UK – Motorpoint Arena
07/04 Nottingham, UK – Utilita Arena
07/07 London, UK – O2 Arena
07/08 London, UK – O2 Arena
07/11 Amsterdam, NET – Ziggo Dome
07/13 Antwerp, BEL – Sportpaleis
07/15 Milan, ITA – The Return Of The Gods Festival
07/18 Barcelona, SPA – Palau Sant Jori (new date)
07/20 Murcia, SPA – Estadio Enrique Roca (new date)
07/22 Bilbao, SPA – Bizkaia Arena (new date)
07/25 Dortmund, GER – Westfalenhalle
07/26 Dortmund, GER – Westfalenhalle (new date)
07/29 Frankfurt, GER – Festhalle
07/31 Munich, GER – Olympiahalle
08/01 Munich, GER – Olympiahalle (new date)
08/02-05 Wacken, GER – Wacken Open Air

Бандата в момента е във финалната фаза на своето турне „Legacy Of The Beast World Tour“ в Северна Америка, на което имаше много пренасрочени дати поради Covid-19. В рецензия с четири звезди на „Senjutsu“, NME пише, че албумът е „класика в 41-годишното пътуване на Iron Maiden“: „Мощният метъл звук, който им спечели религиозни последователи във всяко отдалечено кътче на земното кълбо, остава твърд. Но тук те отиват по-далеч; в крайна сметка оставяйки въображението да се развихри в албум, който е по-уверен и наситен с идеи от всякога.”