Подготовката вече тече за най-важната конференция на Румънския музикален бизнес календар – именно второто издание на Източно Европейската Музикална Конференция / EEMC – която ще се състои в Талия Хол в град Сибиу, между 26ти – 28ми юли, 2018. След огромния успех на първото издание през 2017та, което привлече над 400 делегата от професионалната музикална общност на Румъния и Европа, второто издание ще продължи отново със задълбочени дискусии и шоукейс концерти, и ще представи новата платформа Румънски Музикален Експорт.

Румънски Музикален Експорт е платформа създадена с цел да промотира Румънската музика в цяла Европа, и е първата по рода си програма в Румъния. Тя ще се проведе на 26-ти юли, първия ден на конференцията EEMC като ще покани музикални продуценти, букинг агенти, промоутъри и организатори на културни събития от Румъния и Европа да присъстват на шоукейс концерти на пет от най-добрите групи/артисти които Румъния може да предложи.

Участниците в шоукейса ще бъдат избрани на два тура. Всяка една група или артист могат да подадат заявка, с единственото условие че групата трябва да е Румънска и да изпълнява авторска музика. Първия тур ще бъде регулиран от Румънско жури, а финалната селекция ще остане в ръцете на международен панел от професионалисти.

„Румънски Музикален Експорт е едно липсващо звено от Румънския музикален бизнес. В много Европейски държави подобна концепция съществува и тя е поддържана от закони и културна политика, предлага финансова помощ, и създава необходимите контакти между млади артисти и техни потенциални мениджъри и представители – всичко от което за момента липсва в Румъния. Важното е да се разбере че само заедно, по един организиран и обединен начин, ние ще можем да отворим много врати за да може един Румънски музикален продукт да излезе на Европейския пазар. Това е една логична стъпка за една бързо развиваща се Румънска индустрия, която за съжаление не е добре регулирана. Всичко това ще направим в Сибиу, един град който определено може да се нарече столица на Европейската култура,“ казва Кодруца Вулку, основател и организатор на EEMC и Румънски Музикален Експорт.

Конференцията EEMC също така предоставя възможности за представителите на големи Европейски фестивали (като Mad Cool Festival, EXIT Festival, and Roskilde Festival); Европейски продуценти и менажери, букинг агенти, и всеки който се интересува или иска да бъде част от музикалната индустрия в Източна Европа, да се запознае с бъдещите си колеги и да колаборира с тях на това уникално събитие в изумителния Румънски град Сибиу.

След само едно издание, конференцията EEMC е влязла в краткия списък на European Festival Awards (EFA) 2017та в категорията Promoter of the Year,  което сигнализира че събитието е било много добре прието сред общността на музикални професионалисти в Европа. Основателката на събитието Кодруца Вулку също така е била номинирана в категорията Award For Excellence and Passion на  EFA.

Кодруца казва: „За нас беше голяма чест да получим такава номинация след само едно издание. Нуждата от това събитие сега е потвърдена благодарение на ентусиазма на всички които участваха в това събитие. Подкрепата на Европейската музикална индустрия е още по-ценна, защото събития от тази род и възможностите които предоставят за жизнено важни и помагат на Румъния да разбере какво липсва в нашата индустрия за да можем да сме конкурентно способни.“

Конференцията EEMC е организирана с подкрепата на AROCAsociația Română a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale (Румънската Асоциация на Организаторите на Концерти и Културни Събития), чиито основаващи членове са сред най-важните промоутъри на събития в Румъния:  Emagic Events, Electric Castle, Summer Well, ARTmania, Blaj aLive, и Twin Arts.  EEMC също така има подкрепата на Кауфланд, Румъния.

Билети мога да се закупят тук, на цената на 190 Румънкси Леи (41) за цялата тридневна конференция която включва и Румънския шоукейс на 26ти юли. За което искат да посетят и фестивала ARTmania, които ще се проведе паралелно в Сибиу, те мога да се възползват от специалното оферта да закупят билети и за двете събития на цената от само 300 Румънски Леи (64)

С тези две събития, Сибиу продължава да блести с престижа на една Европейска столица на култура и музика.