Amen-Ra (известен още като Amen), китаристът-съосновател на финландската чудовищна група Lordi, обяви, че напуска групата.

Вчера 49-годишният музикант, чието истинско име е Jussi Sydänmaa, публикува следното изявление в социалните мрежи:

ТОВА Е КРАЯТ! Мои любими приятели, фенове и поддръжници. На сърцето ми никога не е било толкова тежко, колкото днес. Никога. Днес е денят, в който трябва да ви кажа, че китарата ми замлъква в Lordi.

Никога не съм мислил, че ще напиша тези редове, но животът се случва и хората се променят.

Половината си живот си дадох за мечтата си да бъда рокендрол звезда. От малко селце във Финландия трябваше да пътувам по света и да свиря за вас. Сбъднах мечтата си! Това не беше възможно без подкрепата на всички вие невероятни и луди хора. Споделихме толкова много невероятни спомени, всички онези концерти, вашите усмихнати лица в тълпата, ръцете на раменете ми, подаръците, които ми дадохте, историите, които ми разказахте . Ще ги ценя завинаги. И не мога да ви благодаря достатъчно, за всичко, което ми дадохте. Цялата любов, подкрепата, за всичко това благодаря!

Пътешествие като това е възможно само когато имаш трудолюбиви хора около теб. Списъкът с благодарности би бил огромен, но всеки, който е работил с мен и с групата, заслужава моята безкрайна благодарност. От звукозаписни компании до агенции за резервации, от мениджъри до счетоводни фирми, от шофьори на автобуси до хора за кетъринг. Специални благодарности на нашия екип – вие ме изумявахте всеки ден с вашата упоритост. И допълнително специално благодаря на всички китарни техници, с които работих. Дълги дни, понякога в много взискателни и предизвикателни условия на работа – поздравявам ви. Много специално благодаря и на всички мои партньори за сътрудничество през тези 25 години, най-новите китари Schecter, китари Ovation, перцата inTune Gtr и струните S.I.T Gtr. Бях благословен, че имах възможността да работя с толкова много страхотни хора, благодаря на всички. Не на последно място, благодаря на всички бивши и настоящи членове на групата Lordi – да свирия заедно с вас беше най-доброто. Нека се усмихнем, когато се срещнем – наздраве!

Не знам какво ще донесе бъдещето, всичко, което мога да ви кажа е, че в момента съм облекчен, но тъжен. Благодарен съм, но не съм сигурен къде ще ме отведе пътят ми. Голяма глава от живота ми завършва, но започва нова и нямам търпение да видя какво ще ми предложи животът.

Нека празнуваме това, което преживяхме заедно. Нека празнуваме Amen-Ra. Кой е с мен?

— Така да бъде, ще бъде направено.”

Още през ноември 2019 г., Amen-Ra издаде първия си самостоятелен сингъл, наличен под псевдонима Amen-Ra’s Dynasty. По това време той обясни, че е решил да удължи сценичното си име от Amen в Amen-Ra, защото „има толкова много артисти, които работят под името Amen, сметнах, че това е практичен ход от моя страна“.

По-късно бе публикувано и съобщение от Mr. Lordi:

Amen вече не е член на Lordi
След 25 години служба в Lordi, помолих Amen да напусне групата в края на февруари. Окончателното решение беше взето от мен, но не само от мен. Това беше споделено взаимно чувство в групата и всички ние стоим зад него. Темата беше обсъждана многократно през последните години, по-точно почти цяло десетилетие, като няколко пъти почти стигахме до това решение.
Причината за това окончателно решение е, че психическият натиск стана твърде висок, за да го понесем всички. Твърде далеч сме се отдалечили един от друг, за да може нещата вече да се оправят. Опитахме се да поправим нещата много пъти. Amen очевидно не беше доволен да бъде в групата. Аз лично, заедно с останалите от групата, не бях щастлив да бъда вече в същата група с него. Отдалечихме се като хора и се отдалечихме музикално. Старите разногласия и препятствия са по-тежки, тъй като всички сме различни по свой начин – как се справяме, обработваме нещата и лекуваме раните си. Цялостната атмосфера между Amen и останалите от нас беше доста токсична и нямаше как да го поправим. Никой не е виновен за това и в същото време всички сме виновни, че не успяхме да поправим нещата.
Като се има предвид това, не всичко е било само лошо. Въобще не. Точно обратното. Лично Amen завинаги ще бъде мой брат по оръжие, мой верен спътник и мой любим приятел. Просто с годините стана ясно, че не мога и не искам повече да съм в една група с него. Това не променя чувствата ми към него като човек, когото познавам много добре от 25 години. И това не означава, че не бих изпитвал най-голямо уважение към неговия принос и работата за Lordi. Обичам го много и винаги ще го считам за мой истински близък приятел. Ето защо разговорът, който трябваше да проведа с него, определено беше най-трудният, който някога съм правил с някой в ​​групата.
От мое собствено име и от името на Mana, Hella и Hiisi желаем на Amen всичко най-добро от сърце.
Благодаря ти Amen за всичко.
-Mr. Lordi

https://www.facebook.com/photo/?fbid=562189041929767&set=a.262222088593132

През октомври ще видим обновените Lordi в София: