Вечните пънкари представят “Червената книга” на живо с концерт на 29 април в Mixtape 5

Контрол записват последния си албум цели три години. “Червената книга” става историческа и с факта, че пънк бандата отменя промоцията точно три пъти заради пандемията и двусмислените заповеди на държавата за това кога и как могат да се провеждат масови събития. В крайна сметка, датата за промо концерта на „Червената книга“ на Контрол вече е ясна и тя е 29 април, петък, когато на сцената на Mixtape 5 ще се качат Оги Кьосовски, Владо Попчев, Иван Гатев и Стоян Тенев, за да представят на живо своя десети албум. Rock The Night разговоря с Оги и Владо броени дни преди концерта и ден след премиерата на новото им видео „Шанс за Земята“. Билети за промо концерта има в мрежата на Bilet.bg, а събитието се осъщeствява с подкрепата на Национален Фонд Култура и приятелското рамо на Projector Plus и във Facebook сe намира тук.

Разкажете ни с няколко думи как се роди Червената книга?

Владо: Трудно, дълго и мъчително за около три години.

Оги: След албума 9 не бяхме планирали да има следващ. Песните идваха от Владо една след друга през различни периоди от време. Работехме по тях, записвахме ги, сменяхме аранжименти, а понякога – и текстове. Парчето “От високо”, например, направихме дори докато Владо беше ваканция, защото бяхме убедени, че няма да го хареса, особено щом е композиция на барабаниста (смее се Оги-барабанистът)

Кое се визуализира първо при Вас ­– текстовете или музиката? 

Оги: В случая с този албум мисля, че бяха първо текстовете, като някои от песните имаха даже и по два-три готови текста.

Кое определяте сами като най-важно послание в него?

Владо: Че все още сме живи и имаме сили и енергия да правим нещо ново.

Оги: Че модата не е най-добрият модел за поведение. Нека сме такива каквито сме и не се месим в живота на другите. Това е особено актуално и с оглед на всички световни кризи – пандемии, войни и т.н.

Какво означава заглавието?

Оги: Вече сме изчезващ вид и ако хората искат да не попаднат в „Тъмната страна” на новата популярна музика и чалгата трябва много да ни пазят, угрижват и поливат.

Споделете ни защо толкова дълго отне записването и издаването на този албум?

Владо: Най-вече заради мързел. Ако не беше Огнян да ни ръчка, сигурно още нямаше да е готов.

Оги: Да, това е вярно, но освен това – ние не сме ангажирани нито към продуценти, нито към себе си със срокове. И правихме песни, когато и както искаме и можем.

Кой е контролиращият лидер в Контрол? 

Владо: В момента имаме само двигател и това е Огнян Къосовски.

Оги: Никой от нас не обича лидерството. Всеки работи в областта, в която е най-силен и дава най-доброто, на което е способен. Но определено Владо Попчев е най-важната брънка във веригата Контрол. Основен композитор и автор на текстовете на групата, от няколко години това е и човекът, който прави всички ни видеа. И не на последно място – той е трезвата мисъл в групата.

Кой получава Вашите благодарности за това, че „Червената книга“ все пак се случи?

Оги: Огромни благодарности на Джино – Gino Jevdjevic от Kultur Shock за вокала и текста на третия куплет в “Полиция”. На Amy Denio от Kultur Shock за акордеона в “Танго & Cash”. На Радула за напевите в “Цар и Господар”. На Христо Намлиев за хамонд органа във “Вкус за Блус”. На Gega Ztudio за спокойната атмосфера за репетиране и записи.

На Здравко Денев – за цялостното визуално оформление на албума и всички визуализации около промоцията. На Projector + за прекрасното и професионално отношение.

Контрол @ Арена Армеец, 2018

Какво да очакваме от лайва в петък, 29 април?

Владо: Много от нашите фенове, които са гледали Контрол на живо през последната година, навярно вече са чули някои от новите песни в „Червената книга“. На 29 април в столичния клуб Mixtape 5 е неговата „официална“ премиера. А наред с новите парчета от „Червената книга“, ще могат да чуят и класиките „100-150“, „Обичам те, мила“, „Не умирахме от щастие“, „Бий хлапето“, „Ужас“, „Булка“ и да се сдобият с диск от ексклузивния тираж на албума.