След като приключи световното си турне преди три години, Lenny Kravitz се озова на място, което никога не беше попадал. “Наистина не бях сигурен къде отивам в музикално отношение”, признава той пред Rolling Stone. “Бях правил музика 30 години, не сега не го усещах. Никога не бях чувствал объркан за това какво да правя. И това беше нещо много страшно – не знаеш кога може да се случи”.

Хората от екипа на Kravitz се опитаха да стартират творческия процес, като предложиха да сътрудничи с популярни продуценти и композитори, но Kravitz не прие предложението. “Никога не съм работил така, следвайки тенденциите или правейки това, което хората смятат, че трябва да направите”, казва той. “Винаги съм правил музика, която естествено се ражда в мен. Всеки следващ албум трябва да представя мен самия”.

Когато се прибираше в къщата си на Бахамите, Кравиц разпускаше и обмисляше възможностите си, без да влиза в домашното студио, което построи там. “Знаех, че е там, но не исках да вляза”, спомня си той. Една нощ, Kravitz се събудил в четири сутринта с песен в главата си. Чувствайки се вдъхновен, той се измъкнал от леглото, спуснал се към студиото и записал демо версия. През следващите нощи това се повтаряло: Kravitz се будел с мелодия в главата си и бързал да я я запише – ако не в студиото, то поне в мобилния си телефон, преди да я забрави.

Така се оформят основите на 11-ия студиен албум на Kravitz. “Разбрах, това е начинът”, казва той. – “Ето от какво имах нужда. И след като започнах този процес, вратите се отвориха и всичко започна да се случва. Аз сънувах целия запис”.

Никога не съм работил така, следвайки тенденциите или правейки това, което хората смятат, че трябва да правя.

Новият албум “Raise Vibration” е предвиден за издаване през септември. Както обикновено, самият Kravitz свири на повечето инструменти, ако не броим няколко допълнителни музиканти: дългогодишния сътрудник, китаристът Craig Ross и изпълнителите на струнни и духови инструменти. Записът обещава да бъде един от най-еклектичните на Kravitz. “Low“, песента, която започна целия процес, се превърна във фънки парче; това, което Кравиц нарича “моят опит да се уча от Quincy Jones” – пълна с духови инструменти и струнен аранжимент. Заглавната песен е  мускулест рок, а баладата “Here to Love” се отличава с Kravitz, подкрепян само от пианото и струнен оркестър. “Johnny Cash“, вдъхновен от среща с легендарния певец, е това, което Kravitz шеговито нарича “психеделичен фънк среща кънтрито”.

“Това е един сън с участието на Johnny Cash, а и нещо, което се случи в живота ми преди години”, казва Kravitz. “Когато го чуете, ще разберете. Докато пишех текста, не разбирах какво точно пиша, но когато го завърших, си казах: ” О, това е жестоко! Това е много дълбока песен”.

Kravitz, който вече започна световно турне, преди още да бъде издаден албума, вече работи по друг, съвсем различен “фънк” албум. Неозаглавената тава включва колаборации с George Clinton, с вече покойния Allen Toussaint, с Fred Wesley, свирил с James Brown и Funkadelic, и джаз китариста Kenny Burrell. Този албум може да придружава нов филмов проект, който Kravitz планира за в бъдеще. Говорейки за филми, той потвърждава, че противно на слуховете той няма да играе баща на дъщерята си Zoë Kravitz в предстоящото завръщане на Big Little Lies. “Не, няма да бъда в новия сезон”, смее се той.

Kravitz смята да се фокусира върху музиката, особено сега, когато се чувства отново вдъхновен. “Това е почти като Let Let Rule“, казва той за дебюта си, който ще навърши 30 години през следващата година. “Това се усещаше като рестартиране, и аз отново съм тук. Аз не съм на 20 години, и за мен това е подарък. Научих, че трябва да се довериш на себе си и на твореца в себе си. Винаги се доверявайте на това, което имате. “