Beth Hart е истинска фурия, в която се влюбихме безвъзвратно с първия ѝ концерт в България миналия декември, когато ни обеща, че ще се върне „пак и пак, и пак“. И тя наистина се връща! На 10 декември, този път в зала „Арена Армеец“, за да събере още повече почитатели, след като миналата година Зала 1 на НДК беше изцяло разпродадена.

Специалитетът на огнената дама с леденосин поглед несъмнено е блусът. С него тя си играе, извисява го, притихва, а след това отново го издига до експлозия, с която ни отвява, наелектризира, кара да танцуваме, настръхнали от извънземния ѝ глас. Любовта ѝ към тази музика си личи във всяко нейно движение на сцената, в дълбочината на баладите и в електричеството на бързите парчета, които идват сякаш директно от дълбокия юг, от поречието на Мисисипи и онзи прашен Ню Орлиънс, родил един от най-топлите и човешки музикални жанрове.

Независимо дали Beth пише сама песните си или прави кавъри на легендите на жанра, ефектът винаги е зашеметяващ. Но няма как да отречем, че именно имена като Etta James, Billie Holiday, Ray Charles, Aretha Franklin оформят стила на Hart, която майсторски смесва блус, джаз, рок в песните си. С виртуозния китарист Joe Bonamassa Beth записва два албума с кавъри на някои от най-великите блус и джаз парчета: “Don’t Explain” (2011) се изкачва до трета позиция в класацията за блус албуми на Billboard, а “Black Coffee” излезе през януари 2018 и зае директно първото място.

Преди да се отдадем на новия ѝ албум “War In My Mind”, който излезе в края на септември тази година, нека се потопим още веднъж в най-добрите блус изпълнения на Beth Hart, които са разтърсвали не една и две зали по света и никога няма да ни откажат да натиснем поне няколко пъти бутона replay.

Chocolate Jesus” – Tom Waits

Когато някой спомене “Chocolate Jesus”, несъмнено се сещате за плътния цигарен глас на Том Уейтс, който сякаш не изпява, а разкъсва песента по възможно най-блусарския начин, който те кара да си сипеш чаша уиски и да се насладиш на всяка нота от петолинието. Независимо от пристрастието към американския певец, изпълнението на Hart и Bonamassa също заслужава вниманието ни – песента от 1999 година придобива съвсем нова светлина, преоблечена с по-забързания глас на Beth и електрическата китара на Bonamassa.

Black Coffee” – Ike & Tina Turner

Песента на Ike & Tina Turner се завърта по радиото през далечната 1972, но ето че Beth Hart и Joe Bonamassa променят звученето ѝ в своя стил, озаглавяват първия си общ албум по същия начин и я връщат обратно в класациите. Отново имаме мощен и дрезгав глас, но вече с по-твърдо рок звучене, което по нищо не отстъпва на динамиката на огнената Tina Turner.

Wild Horses” – The Rolling Stones

Песента на The Rolling Stones от албума “Sticky Fingers” от 1971 една от най-силните им балади, която конкурира дори “Angie”. Версията на Beth заедно с датския певец Jesper Binzer обаче е много по-динамична, забързана, със съвсем нов аранжимент и много повече рок и кънтри звучене. Песента влиза в третия студиен албум на Hart – “Leave the Light On” от 2011.

I’d Rather Go Blind” / “Damn Your Eyes”– Etta James

Когато стане дума за Etta James, няма как да отречем, че американската соул певица е огромна слабост както на нас, така и на Beth. Затова и всеки кавър, който Hart прави на James е емоционална бомба, която директно отива в категорията „най-любими“. Независимо дали говорим за “I’d Rather Go Blind” или “Damn Your Eyes” например, изпълненията на Beth и Joe Bonamassa са толкова искрени и емоционални, че ни карат да настръхваме независимо дали ги слушаме за първи или 101-ви път. След като Hart успя да ни просълзи миналия декември с разтърсващото си изпълнение на “I’d Rather Go Blind”, очакваме с нетърпение тази невероятна емоция да ни се случи отново!

Whole Lotta Love” – Led Zeppelin

Няма как да не завършим класацията си с изпълнението на “Whole Lotta Love” на Led Zeppelin! С кавъра на песента от 1969 можем да обобщим най-динамичните и щури години на Beth Hart, когато страстта към музиката и зависимостта ѝ вървят ръка за ръка. С разрошена коса, широки дънки, с гол гръб, потна и с доза лудост в погледа – това е Beth Hart от 90-те, която е толкова непредсказуема, че във всеки един момент може да скочи в публиката или да седне в скута на някой от първи ред. Това живо изпълнение граничи именно с чиста лудост, със секс, с най-първичните и тънки нотки, които тази музика може да предизвика. И ако си мислите, че това го умеят само легендите на рока Led Zeppelin, то трябва да чуете и видите Beth Hart!

Автор: Габриела Канджева (Под моста)