Metallica отложиха турнето си в Австралия и Нова Зеландия, така че фронтменът James Hetfield може да влезе отново в програма за лечение, за да работи за възстановяването си от алкохолната зависимост.

Групата обяви отлагането в емоционално писмо до феновете: „Искрено съжаляваме да споделим с нашите фенове и приятели, че трябва да отложим предстоящото си турне в Австралия и Нова Зеландия.

Както повечето от вас вероятно знаят, нашият брат James се бори с пристрастяването си от много години. За съжаление сега той трябва да влезе отново в програма за лечение, за да работи отново върху възстановяването си.

Ние възнамеряваме да стигнем до вашата част на света веднага щом здравето и графикът позволяват. Ще ви уведомим веднага щом можем. За пореден път ние сме опустошени, че сме причинили неудобство на толкова много от вас, особено нашите най-лоялни фенове, които изминават големи разстояния, за да преживеят нашите концерти. Оценяваме вашето разбиране и подкрепа за James и както винаги ви благодарим, че сте част от нашето семейство Metallica.

Парите за всички билети, закупени за представленията в Австралия и Нова Зеландия, ще бъдат възстановени изцяло.“

В интервю от 2003 г. за Kerrang!, Hetfield говори за битката си със зависимостта от алкохола:

„Да отида на рехабилитация ме научи на приоритети“, каза той. “Аз бях в Metallica от 19-годишна възраст, което може да бъде много необичайна среда. Много е лесно да се окаже, че не знаеш как да живееш извън тази среда. Това се случи с мен”.

“Но рехабилитацията е като колеж за главата ти“, продължава той. “Наистина научих някои неща за себе си там. Научих, че всяко човешко същество се ражда перфектно. Научих, че недостатъците в самите нас идват от нещата около нас, от нашия произход и влияния”.

Междувременно стана ясно, че Metallica са сред изпълнителите, които ще свирят по време на 10-часовото събитие на Global Citizen „Live Aid“, предвидено за 26 септември 2020 г. на пет континента. Събитието ще бъде кулминацията на целогодишна кампания, наречена „Глобална цел на живо: Възможна мечта“, която ще събира средства за целите на ООН за устойчиво развитие с цел преодоляване на крайната бедност и справяне с изменението на климата.

Сред имената на участниците, предвидени за събитието виждаме още Coldplay, Eddie Vedder, Muse, Ozzy Osbourne, Red Hot Chili Peppers, Pharrell Williams, Billie Eilish.