По-рано този месец (9 март), Muse подсказаха, че ни очаква още нова музика, като споделиха кратък клип, който завършва с това, което феновете видяха като обложка на следващия албум на групата.

Има няколко неща, които Muse са готови да споделят в момента, като името на предстоящия им албум „Will of the People“, датата на издаване на 26 август и най-новия сингъл на групата, „Compliance“. Има и няколко неща, които английските рокаджии целенасочено избират да прикрият, включително какво точно са си помислили, когато са се обърнали към тези силни думи. Но изглежда все по-вероятно „Will of the People“ да отбележи повратна точка за групата.

Деветият албум на групата, издание на Warner Records, е записан в Лос Анжелис и Лондон и е продуцирано от групата. Предварителни поръчки – тук.

На пръв поглед списъкът с песни за „Will of the People“ със сигурност изглежда политически зареден, с множество песни, които биха могли да препратят към една от любимите теми на Muse: борбата на индивида срещу несправедливата система. В допълнение към заглавната песен „Compliance“ и скорошния сингъл „Won’t Stand Down“, има и песни, наречени „Liberation“ и „Kill or Be Killed“. Други заглавия може да послужат за почти всеки повод („We Are Fucking Fucked“), а някои трябва да останат непрозрачни засега, включително „Verona“, което може да бъде за всичко от хубава ваканция до историята за Ромео и Жулиета.

За да предостави контекст, групата сподели внимателно формулирано изявление: „Will of the People“ “е повлиян от нарастващата несигурност и нестабилност в света“, пишат те. „Пандемия, нови войни в Европа, масови протести и бунтове, опит за въстание, колебание на западната демокрация, нарастващ авторитаризъм, горски пожари и природни бедствия и дестабилизирането на глобалния ред – всичко това формира „Will of the People“. Това беше тревожно и страшно време за всички нас, тъй като Западната империя и природният свят, които ни крепят толкова дълго, са наистина застрашени. Този албум е лична навигация през тези страхове и подготовка за това, което следва.”

Това е дълъг списък от теми, за които много хора се тревожат, и е изкушаващо да се анализира текстът – да се отгатне към кого се отнася „надигащият се авторитаризъм“ или да се прочетат дълбоко фрази като „опит за въстание“ и „пандемия“. Може би си мислите, че знаете точно какво имат предвид Muse и може би сте прави. Все пак групата можеше да бъде по-ясна, но те избраха да оставят място за интерпретация.

Дори новата песен „Compliance“ не разсейва тези мистерии, макар че несъмнено е свързана с идеята за мандатите, дори и да не заема отношение към мандатите за маски или ваксини. “Fall into line, you will do as you’re told” пее Matt Bellamy, “No choice fatigue, your blood is running cold. Compliance/ We just need your compliance/ You will feel no pain anymore/ And no more defiance.”

Muse също споделиха изявление относно „Compliance“, въпреки че подобно на техния параграф за Will of the People, то е поне донякъде отворено за тълкуване. Те написаха: „„Compliance“ означава подчинение на авторитарните правила и успокояване на неистините да бъдат приети от групата. Банди, правителства, демагози, алгоритми и религии в социалните мрежи ни съблазняват по време на уязвимост, създавайки произволни правила и изкривени идеи, с които да се съобразяваме. Те ни продават утешителни митове, като ни казват, че само те могат да обяснят реалността, като същевременно намаляват нашата свобода, автономия и независима мисъл. Ние не просто сме принудени, ние сме скупчени, уплашени и затворени, за да произвеждаме ежедневни „2 минути омраза“ срещу хора извън групата по техен избор и да си затваряме очите за собствения си вътрешен глас на разума и състраданието. Те просто се нуждаят от нашето съответствие.”

За да няма съмнение, че амбициите на Muse са политически, „Compliance“ идва с музикален видеоклип, пълен с изображения с горещи бутони. Има поне два вида маски, които се носят – страховити маски с увиснала кожа, както и златни щитове за лице – и някои от героите във видеото са възхитени от левитиращи хапчета.

Днес, точно в 18:00 групата сподели и второто видео от албума, „Compliance“, режисирано от Jeremi Durand:

Muse: “Will of the People“:

01. Will of the People
02. Compliance
03. Liberation
04. Won’t Stand Down
05. Ghosts (How Can I Move On)
06. You Make Me Feel Like It’s Halloween
07. Kill or Be Killed
08. Verona
09. Euphoria
10. We Are Fucking Fucked

Matt Bellamy и co. се завърнаха през януари с „Won’t Stand Down“, първата предварителна визуализация на тогава още неозаглавения девети студиен албум на триото. Последният им запис, „Simulation Theory“, излезе през 2018 г.