Групите, участвали на Wacken – как българските метъл групи могат да свирят в чужбина?

SIMC – нова платформа за музиканти в България, които искат да се развиват международно – прави поредица от дискусии с фокус върху метъла.

Първата по рода си музикална конференция в България – Sofia International Music Conference (SIMC) – даде начало на серия от дискусии с фокус върху метъла и как българските метъл групи могат да развият музикалната си кариера.

SIMC е платформа за български музиканти, които искат да се развиват международно, която започна преди два месеца под формата на седмичен подкаст в Youtube. Основателят и главен модератор на инициативата Боян Бояджиев запозна аудиторията с редица професионалисти от цяла Европа, които могат да помогнат на българските музиканти да намерят поле за изява в чужбина.

Сред тях са представители на международните шоукейс фестивали „Future Echoes“ в Швеция, „BuSH“ в Унгария, „Mastering the Music Business“ в Румъния, „MENT Ljubljana“ в Словения, „Athens Music Week“ в Гърция и „PIN“ в Северна Македония. Разговори са проведени и с български артисти, които вече са изпълнявали на шоукейс фестивали и говорят за собствения си опит, сред които Ерсин Мустафов от „Джеръми?“, Боби Косатката от „Der Hunds“, Жоро Георгиев от „Остава“, Сашо Обретенов от „D2“ и Рут Колева.

Засегнатите теми се простират от предизвикателствата на Източно-европейския пазар и възможностите, които се отварят пред българските музиканти за свирене в чужбина, до съветите на независимите букинг агенти.

Днешният епизод, качен в платформата, е първият от специална поредица, посветена на метъла и възможностите за развитие пред метъл музикантите. В него се срещаме с бандите, участвали и спечелили „Wacken Metal Battle“ в България, които след това са имали изява на знаменития фестивал в Германия. Тези групи са „Dash the Effort“, „lieVeil“, „Ophan“ и „Eufobia“.

В епизода Бояджиев провежда разговор с Ники Боджаков от „Eufobia“, Жо Василев от „Dash the Effort“ и Жоро Димов от „lieVeil“, за да обсъди техния път към сцената на „Wacken“, както и до какви промени е довело участието им там.

В предстоящите епизоди от поредицата се очаква разговор с букинг агентите на „Wacken“ в Германия, с агента на групата „Gojira“, както и дискусия с местните промоутъри на метъл и рок музиката и какво те правят за подготовката на наши артисти и развитието на техния международен потенциал.

Епизода Metal Battle: какво ни разказват групите, участвали на Wacken можете да откриете тук: