Joni Mitchell: “The Asylum Albums (1972-1975)”

Преди 50 години Joni Mitchell се намира в повратна точка. След като издава 4 утвърдени албума с Reprise Records, включително шедьовъра “Blue”, тя напуска лейбъла и се присъединява към чисто новия Asylum Records през 1972 г. През следващите седем години Mitchell записва част от най-популярната музика в кариерата си, като променя изцяло направлението си, включвайки повече джаз елементи в песните си. Еволюцията кулминира с “Mingus” (1979), съвместния й албум с джаз титана Charles Mingus и последен студиен запис за Asylum.

“The Asylum Albums (1972-1975)”, следващата част от архивната серия на Joni Mitchell обхваща началото на този плодотворен период. Колекцията включва нови ремастерирани версии на “For The Roses” (1972), “Court And Spark” (1974), двойния концертен албум “Miles Of Aisles” (1974) и “The Hissing Of Summer Lawns” (1975).

Editors: “EBM”

Editors се завръщат със седмия си албум “EBM”, който е най-изненадващият материал на групата досега. Записът е копродукция с Benjamin John Power (Blanck Mass), който официално вече е и член на бандата. Заглавието на албума е акроним на Editors и Blanck Mass, но е и препратка към характерния за 1980-те години жанр electronic body music, който силно повлиява новия материал на Editors чрез изпълнители като Nitzer Ebb, Front 242, DAF и Skinny Puppy. Групата отнася тези влияния в типично за Editors направление. Пример за това е вдъхновената от диското “Kiss”, която според Benjamin “почти би могла да е песен на Donna Summer”, ако не беше толкова тежка. Друг пример е енергичният припев на “Karma Climb”, която съчетава призрачна атмосфера с химново звучене от стадионно ниво. “Vibe” пък се доближава най-много до определението за жизнерадостно парче на Editors. “EBM” е най-поп албумът на групата досега.

The Soft Moon: “Exister”

“Идеята на този албум беше да споделя всички емоции, които чувствам”, казва Luis Vasquez. “Няма две еднакви песни. Посветен е на човешкото съществуване в света и преминаването през множество емоции и преживявания в живота.” От тук идва и заглавието “Exister” – албум, основан на поднасяните от живота неописуеми радости и парализиращи падения, които “понякога превръщат простото съществуване в единствения ни вариант”, допълва Vasquez.