Легендарният Paul Simon обяви във Facebook, че слага край на турнетата след 50 години на сцената, както сам написа “с малко облекчение”.

В изявлението си 76-годишният музикант съобщи, че по-късно тази година ще направи серия прощални концерти със заглавие “Homeward Bound – The Farewell Tour”. Концертите ще бъдат в Северна Америка и Европа. Simon добави, че все пак понякога може да излиза пред публика, “но, надявам се, в акустично девствена зала”.

“Често съм се чудил как ще се чувствам, когато ще обмислям да сложа естествен край на сценичната си кариера. Сега вече знам – леко разочароващо, малко вълнуващо и с известна доза облекчение.” Саймън допълва, че вече смята, че пътуването и времето на раздяла от съпругата и семейството му тежи и това отнема от удоволствието да свири.

Той става известен като дуетна половинла на Art Garfunkel, дебютът им от 1964 г. съдържа песни, превърнали се в класика: “Mrs. Robinson“, “Bridge Over Troubled Water“, “The Boxer“, “The Sound Of Silence” и много груги. Двамата се разделят през 1970 г. и Simon започва успешна соло кариера с отличени с “Grammy” албуми като “Still Crazy After All These Years” и “Graceland”.

През последните дни това е третата голяма поп/рок звезда от ХХ век, обявила прощално турне, след Elton John и Neil Diamond.