Peter Gabriel представи още нова песен, наречена „The Court“. Тя е втори сингъл към “i/o”, неговия предстоящ първи нов албум с оригинален материал от 21 години.

Излизането на сингъла съвпада с пълнолунието този месец, както пускането на “Panopticom” миналия месец съвпадна с януарското. И двете песни присъстват в предстоящия албум “i/o” на бившия вокал на Genesis, въпреки че все още не е обявена дата на издаване.

The Court” е записан в Real World Studios на Gabriel в Bath, Wiltshire, и в The Beehive в Лондон, и включва участие на Brian Eno и дългогодишните му сътрудници Tony Levin (бас), David Rhodes (китара) и Manu Katché (барабани), плюс бек вокали от дъщерята на Gabriel, Melanie. Миксът Dark-Side беше завършен от Tchad Blake, многократен носител на награди Grammy с Sheryl Crow, Suzanne Vega и The Black Keys.

Имах тази идея за припева „the court will rise“, така че той се превърна в свободна форма, импресионистична лирика, свързана със справедливостта, но там има усещане за неотложност.“ казва Gabriel. „Голяма част от живота е борба между реда и хаоса и в известен смисъл правосъдието или правната система е нещо, което налагаме, за да се опитаме да внесем някакъв елемент на ред в хаоса. С това често се злоупотребява, често е несправедливо и дискриминационно, но в същото време вероятно е съществена част от едно цивилизовано общество. Но понякога трябва да помислим как това всъщност се осъзнава и използва.“

The Court” е вдъхновен от работата на Namati, неправителствена организация, която се застъпва за социална и екологична справедливост по целия свят, като работи с местен опит за защита на общите земи, прилагане на екологичното законодателство и за осигуряване на основни права на здравеопазване и гражданство.

Препоръчвам ви да ги проверите“, казва Gabriel. “Те вършат брилянтна работа, събирайки екипи по целия свят, за да помагат при различни проблеми.”

Подобно на “Panopticom“, “The Court” ще се предлага в различни форми, като други миксове идват от Mark ‘Spike’ Stent (Bright-Side Mix) и Hans-Martin Buff (Atmos In-Side Mix).

И подобно на “Panopticom“, “The Court” идва с придружаващо произведение на изкуството. Този път е взет от „Вдигане на проклятието“ на визуалния художник и скулптор Тим Шоу, отговор на проклятието, наложено върху Кралската академия на изкуствата в Лондон от дуото Гилбърт и Джордж, които напуснаха Академията през 2020 г., след като плановете за излагане на творбите им бяха отхвърлени.

Тим Шоу е велик художник, чиято работа е силна, политическа и шаманска.“ казва Gabriel. „Той често се е занимавал с тежки теми като война и изтезания. Той е израснал в Белфаст, така че е изпитал страха и реалността да вижда насилие около себе си, което, сигурен съм, трябва да е направило дълбоко впечатление.“

Миналата година Gabriel си сътрудничи с Arcade Fire върху песента „Unconditional II (Race and Religion)“, допринесе с музика за благотворителен албум за Деня на Земята, куриран от Eno, и направи кавър на „Here It Is“ за трибют-албум на Leonard Cohen.

Gabriel ще направи турне в Европа по-късно тази година, докато датите за Северна Америка ще бъдат обявени скоро. Пълен списък с концертите вижте тук:

Peter Gabriel i/o Tour – Europe 2023

May 18: Krakow Tauron Arena, Poland
May 20: Verona Arena, Italy
May 21: Milan Mediolanum Arena, Italy
May 23: Paris AccorHotels Arena, France
May 24: Lille Stade Pierre-Mauroy, France
May 26: Berlin Waldbuehne, Germany
May 28: Munich Koenigsplatz, Germany
May 30: Copenhagen Royal Arena, Denmark
May 31: Stockholm Avicii Arena, Sweden
Jun 02: Bergen Koengen, Norway
Jun 05: Amsterdam  Ziggo Dome, Netherlands
Jun 06: Antwerp Sportpaleis, Belgium
Jun 08: Zurich Hallenstadion, Switzerland
Jun 10: Cologne Lanxess Arena, Germany
Jun 12: Hamburg Barclays Arena, Germany
Jun 13: Frankfurt Festhalle, Germany
Jun 15: Bordeaux Arkea Arena, France
Jun 17: Birmingham Utilita Arena, UK
Jun 19: London The O2, UK
Jun 22: Glasgow OVO Hydro, UK
Jun 23: Manchester AO Arena, UK
Jun 25: Dublin 3Arena, Ireland