Apple Corps Ltd. и WingNut Films Ltd. обявиха, че работят по нов филм за The Beatles. Режисьорът на трилогията “Властелинът на пръстените”, новозеландецът Питър Джаксън, ще работи върху новия документален филм за знаменитата четворка.

За основа на филма са послужили много часове снимане на четиримата от Ливърпул в звукозаписно студио за нестартирала телевизионна програма, направени преди половин век – през януари 1969 г., но така и останали публично неоповестени.

„Имаме 55 часа видеоматериал, които никога не са били показвани и 140 часа аудиоматериал“, казва режисьорът. „Това е като машина на времето, която ни връща в 1969 г., сякаш седим в студиото, гледайки четирима приятели заедно да създават страхотна музика“, коментира Джаксън.

Режисьорът обяви работата си по новия проект вчера, в деня, когато феновете на Beatles празнуват 50-годишнината от последната публична изява на своите идоли. На 30 януари 1969 г. Ливърпулската четворка в лицето на John Lennon, Paul McCartney, George Harrison и Ringo Starr направиха необявен 42-минутен концерт в Лондон, който се състоя на покрива на звукозаписното студио Apple Records.

Зрители на това концертно представление са приятели на музикантите от групата, както и офисни служители, гледали шоуто от прозорците и покривите на съседните сгради. Нито зрителите, нито самите музиканти са подозирали, че групата никога повече няма да се събере пред публика, въпреки че музикантите продължават студийната работа повече от година след този концерт.

След като филмът се появи, ще бъде издадена и възстановена версия на оригиналния филм “Let It Be”, режисиран от Michael Lindsay-Hogg.