След като се разделиха за няколко години, Disturbed се завърнаха през 2015 г. с “Immortalized” – албум, който в крайна сметка дължи огромния си успех на кавъра на Simon & Garfunkel “Sound of Silence”.

Сега групата издаде своя седми албум, “Evolution“, и летвта бе високо вдигната от певеца David Draiman, когато обяви пред  Metal Hammer: “Това е нашият “черен албум”, като визираше мега-популярния албум на Metallica от 1991.

От момента, в който се прочуха с дебютния си албум от 2000 г., “The Sickness“, Disturbed винаги са имали свой уникален звук. Първoто парче, “Are You Ready” предлага вълнуващо начало на “Evolution“. Следва “No One”, може би е най-силната песен в албума, както музикално, така по отношение на текста: “No more defending the lies / Behind the never ending war / It’s time to make them realize / We will no longer be their whore.” Песента не се отклонява твърде далеч от очакванията на феновете, но тоналната промяна започва с третата песен на албума.

Все пак това не е тотална промяна на техния звук: “Evolution” съдържа песни, които ще се вписват перфектно във всеки от предишните им албуми. Новият Disturbed е подходящо озаглавен “Еволюция”, но трябва да отбележим, че групата постоянно се е развивала през годините. Групата, която ни даде “Stupify“, е израснала и  вече обръщат внимание на социалната и политическата страна на текстовете си и стават по-решителни в предаването на песни с послание. И все пак, “Evolution” е подходящо заглавие на този етап: групата вероятно е направила най-разнообразния албум в своята кариера.

Draiman скоро разказа: “От стилистична гледна точка, това е записът в нашата дискография, който има най-голям потенциал да достигне до най-много хора” Той вероятно е прав – “Evolution” може да ги издигне до ново ниво. Времето ще покаже.

Успехът на “Sound of Silence” изглежда накарал Disturbed да обърнат повече внимание на щастливо-баладичната си страна в “Evolution“. Поне половината от песните навяват асоциации с баладите от 70-те и 80-те години на миналия век, но изглеждат малко странно за група, която изпъкна от самото си начало с тежки рифове и доста по-агресивна музика.

Как звучат Disturbed на живо, ще си припомним на 28 юни 2019 в Пловдив, те са един от хедлайнерите на “Hills Of Rock 2019”

Преглед на мнение
Evolution
Предишна статияVandenberg’s Moonkings представиха версия на “Sailing Ships” на Whitesnake
Следваща статияMark Knopfler – Boom, Like That
revyu-disturbed-izdadoha-evolution-a-svetat-se-nuzhdae-ot-poveche-revolyutsiyaПо-твърдите песни в "Evolution" трябва да се харесат на дългогодишните фенове, но по-леките песни може би щяха да звучат по-добре в отделно акустично EP. Сякаш това да два отделни албума, механично събрани в един. Най-добри песни: “Are You Ready”, “No More”, “Stronger on Your Own”