Голямата изненада за публиката на Франкофоли тази година е участието на Roisin Murphy (ex-Moloko).

Ексцентричната Roisin Murphy, очарователната Ayo и нашумелият в Европа с хитовете си френски рапър Maître Gims са водещите имена в програмата на четвъртото издание на фестивала Франкофоли. Останалите познати за публиката имена, които ще се качат на сцената, са младата френска звезда с български произход Венсан Винел, френските DJ Федер и DJ Aslove и най-успешната по света румънска млада изпълнителка Инна.

Като част от бандата MolokoRoisin е смятана за един от ключовите артисти на музикалната сцена в късните 90-те години с големите хитове на групата “The Time is Now“, “Sing it Back” и “Forever More“. След разпадането й, започва солова кариера, а първите й два самостоятелни “Ruby Blue” и “Overpowered” налагат твърдо имиджа й на модерна икона на поп-културата. Следват 3-те албума “Mi Senti“, “Hairless Toys” и “Take Her Up To Monto“, а и до днес Ройшин Мърфи е често определяна от медиите като „арт-поп кралица“ и „модна икона“, разпознаваема с уникалния си артистичен стил на международната музикална сцена и елегантното смесване на жанрове.

Различен и силно емоционален, стилът на Ayo, която смесва блус, рок, соул и реге, e добре познат на българската публика. Очарователната певица, която придоби световна популярност още през 2006 г. със сингъла Down on My Knees, пристига за “Франкофоли” с концерт в първия фестивален ден. Псевдонимът й означава „радост“, а следвайки кариерата си, тя напуска Германия и живее и работи Лондон, Париж, а сега и в Ню Йорк, където живее в момента. Именно в Париж през 2002 Айо изнася първия си солов концерт, а през 2006 година издава първия си албум JoyFull, който става двойно платинен във Франция, платинен в Германия и Полша. Вторият й студиен албум Gravity at Last излиза през септември 2008 г. Три години по-късно излиза и третият й проект – Billie-Eve, който носи името на дъщерята й. Следват Ticket to the World (2013) и Ayo (2017).

Първият концерт в България на рапъра Maître Gims ще се случи само месеци преди планираното му европейско турне Fuego, завършващо с грандиозен концерт на Стад дьо Франс (Stade de France) през септември 2019 г. То ще представи най-новия му албум Ceinture noire (Черен колан), който излезе през март т.г. Носител на различни награди и с повече от 4 милиона копия продадени албуми, винаги скрит зад прочутите си тъмни очила, Метр Гимс е сред най-успешните изпълнители на сцена във Франция, както и продуцент и автор на музика.

И тази година концертите в двата фестивални дни ще се проведат при вход свободен, на терена на Парк „Македония“, където миналата година се събраха над 30 000 фенове на фестивала от цялата страна.

С първи концерт в България на Франкофоли ще участва и младият френски музикант с български произход Венсан Винел. 21-годишният Венсан стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано и веднага спечели журито в “Гласът на Франция” и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала.

Венсан ще се включи и в подкрепа на социалната кауза за равен достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Кампанията „Отворена зона“ е инициатива на фондация “Моменти”, а четвъртото издание на Франкофоли ще бъде първото събитие в България, което застава зад каузата и ще осигури специални условия за достъп на хора с увреждания на всеки един от концертите в програмата.

Французинът Адриен Федерикони е по-познат на световните сцени като DJ Feder. Роден в Ница, артистът се мести в Париж, където през 2014 става част от дийп хаус сцената и започва да набира популярност. Първото му издание е ремикс на световноизвестния музикант Rodriguez и неговото парче Sixto. През 2014 сингълът на Федер достига 3-то място в класацията на Hipe Machine. Следва актуалният му сингъл Goodbye, станал любим в Европа и по света.
Най-успешната в Европа румънска попдива INNA (артистичен псевдоним на Елена Александра Апостолеану), ще подгрява втория ден на “Франкофоли” и пристига в традицията на участие на един балкански съвременен изпълнител на всяко издание на фестивала. Тя дебютира на музикалния пазар с хитовия си албум “Hot”, който за кратко превзема всички музикални класации в страните от Източна Европа. Следващият й сингъл “Love” успява да покори върховете на поп – класациите в различни европейски държави. На церемонията на MTV Europe Music Awards 2009, Инна получава наградата за най-добър румънски артист.

Програмата на фестивала:

22 юни (петък)

20:30 – 22:00 Ayo

22:30 – 24:00 Róisín Murphy

00:00 – 1:30 DJ Feder

23 юни (събота)

20:00 – 21:00 Inna

21:30 – 22:30 Vincent Vinel

23:00 – 00:30 Maître Gims

00:00 – 1:30 DJAslove

https://youtu.be/kl8mpAvTm_Y