След два албума №1 в Обединеното кралство, 2 милиона продажби на албуми и множество международно признание, може би сте си помислили, че знаете какво да очаквате от Royal Blood.

Тези предубеждения бяха разбити, когато те издадоха „Trouble’s Coming“ миналото лято. Смесвайки огнени рок рифове и танцувални ритми, те ни подариха нещо свежо, неочаквано и все пак напълно в унисон с това, с което си изковаха репутацията.

Реакцията беше феноменална: 20 милиона стрийма, премиера в Annie Mac’s Hottest Record, и включване в А-списъка на Radio 1, парчето си спечели активна ротация в станциите за алтернативна музика и медийно внимание по целия свят. Накратко, Royal Blood са готови да бъдат по-големи от всякога. И това се реализира, като издадоха нетърпеливо очаквания си трети албум ‘Typhoons’ на 30 април чрез Warner Records.

Когато Mike Kerr и Ben Thatcher започват да говорят за създаването на нов албум, те знаят какво искат да постигнат. Това включва съзнателно завръщане към техните корени, още когато те създаваха музика, повлияна от Daft Punk, Justice и Philippe Zdar от Cassius. Те искат да пренесат подхода от техния едноименен дебютен албум, това, което го направи толкова вълнуващ и оригинален.

Някак се сблъскахме в този звук и веднага стана отново забавно да свирим“, спомня си Kerr. „Именно това предизвика създаването на новия албум, преследването на това усещане. Странно е обаче – ако се върнете към „Figure it Out“, той някак съдържа ембриона на този албум. Разбрахме, че не трябва да унищожаваме напълно онова, което сме създали досега; просто трябваше да го пресъздадем и малко да го променим. На хартия това е малко преоткриване. Но когато го чуете, звучи толкова свежо“.

Тези черти пулсират в новия сингъл и заглавна песен. Спиращият басов риф на Kerr излъчва хипнотична привлекателност, докато нараства интензивно, докато вокалите му превключват между суров рок рев и одухотворен фалцет. Подкрепен е от гръмотевичните удари на Thatcher, опънатите му ритми, напоени с тежък груув.

След като зададоха тона с „Trouble’s Coming“, албумът започва в задъхан стил с ожесточените метални рифове на „Who Needs Friends“. Royal Blood допълнително се позовават на свежия си набор от влияния, като вкарват вокодирани вокали в „Million & One“, преди динамично да превключват между най-големите звукови контрасти с „Limbo“. Вече любим на феновете, посетили концертите на дуото през 2019 г., „Boilermaker“ отговаря на репутацията си и се съчетава с „Mad Visions“, което напомня на свръхагресивен Prince. Завършва с последна изненада под формата на пиано баладата “All We Have Is Now“, уязвимо и разкриващо напомняне да живеем в настоящия момент.

Независимо дали пряко или загатващо, албумът се фокусира върху изследването на обратната страна на успеха, който са преживели. Идва от осъзнаването, че успехът е много по-сложен, отколкото изглежда и че времето за възвръщане на преценката е ценност, която става все по-неуловима. Ситуацията изисква размисъл и промяна, на които Kerr се отдава в Лас Вегас. Той изпи еспресо мартини, обяви го за последната си напитка и откри, че неговата новооткрита трезвост ще има положително въздействие върху творчеството и живота му като цяло.

Този нов подход се проявява в решението на дуото да продуцират по-голямата част от „Typhoons“ сами. “Boilermaker” е продуциран от фронтмена на Queens of the Stone Age, Josh Homme, като двете групи за заедно за първи път, когато Royal Blood подкрепят QOTSA в огромно турне в Северна Америка. Междувременно, многократният носител на награда Grammy Paul Epworth, продуцира “Who Needs Friends” и допринася много за “Trouble’s Coming“.

Royal Blood: “Typhoons”

1. Trouble’s Coming
2. Oblivion
3. Typhoons
4. Who Needs Friends
5. Million & One
6. Limbo
7. Either You Want It
8. Boilermaker
9. Mad Visions
10. Hold On
11. All We Have Is Now