Въпреки, че сръбският EXIT фестивал вече обяви, че няма да се проведе в стандартния си формат и дати тази година, сръбският премиер Ана Брнабич помоли организаторите да не отменят фестивала, а по-скоро да го отложат за август.

Брнабич каза, че имайки предвид драстичното подобряване на здравната ситуация в Сърбия, както и в много страни в Европа, препоръката, дадена от здравните експерти на страната, събрана в Национален екип за кризи, е да продължи с фестивала това лято: „Препоръчваме да преместим фестивала през август, защото очакваме ситуацията с пандемията в цяла Европа дотогава да бъде напълно контролирана“, каза тя в град Нови Сад, известен като дом на фестивала EXIT в последните 20 години.

Организаторите заявиха, че приветстват и последните прогнози на здравните експерти в Сърбия и останалата част от Балканския регион и изразиха готовност да намалят капацитета на събитието и да предприемат всички предпазни мерки:

„Фестивалът в пълния му формат с 55 000 посетители на ден и 40 сцени вероятно няма да се върне до 2021 г., но ние сме щастливи да чуем, че здравната ситуация става все по-добра и че ще можем да отбележим 20-годишнината на EXIT това лято със значимо и безопасно събитие “, заяви основателят на EXIT Душан Ковачевич. „Здравето и безопасността на публиката и всички, които участват във фестивала е наш основен приоритет. Ще работим в тясно сътрудничество със служителите на здравеопазването, за да вземем всички предсказионни измерители и да направим фестивала през август възможно най-безопасен. Между страха и оптимизма винаги избираме по-късно и се радваме, че това лято ще имаме възможност да бъдем заедно с нашите фенове и любими изпълнители “, заключава Ковачевич.

Както се очакваше, новината избухна във фестивалната индустрия по целия свят с агенти и артисти, виждащи това като надежда да ускорят възраждането на събитията и фестивалната индустрия, която беше най-силно засегната от пандемията. Членът на борда на Yourope и един от основателите на EXIT Иван Миливоев смята, че развитието на събитията могат да помогнат за спасяването на цялата индустрия. „Не е тайна, че събитийната индустрията беше силно засегната от пандемията и първоначалните прогнози бяха наистина опустошителни за милиони работни места и семейства, които зависят от нея“, казва Миливоев и добавя: „Това решение е много важно за феновете на събитията навсякъде по света, дори в различни формати и по-малък капацитет, ако е възможно и безопасно, събитията могат да върнат много необходимото облекчение от трудностите, през които всички сме преминали “.

EXIT е летен музикален фестивал, основан през 2000 г. и се провежда в колосалната крепост Петроварадин от 18 век в Нови Сад всеки юли. Той печели наградата за най-добър европейски голям фестивал два пъти през 2013 и 2017 г. и промотира шоута за световни музикални звезди като The Cure, Madonna, Guns’n’Roses, Arctic Monkeys, Grace Jones, Migos, David Guetta, Nina Kraviz, Carl Cox, Motorhead, Wu-Tang Clan и хиляди други. През 2019 г. фестивалът EXIT имаше над 200 000 посетители от 90 страни и допринесе за икономиката на Сърбия с 16,4 милиона евро, общо близо 200 милиона от основаването му преди две десетилетия.

Роден от студентски протести и работещ по многобройни хуманитарни и екологични проекти, включително и домакин на активисти от „Standing Rock“ на основната си сцена, EXIT също така стартира своя основен социален и екологичен проект до тази дата, наречен Life Stream. Основната идея на проекта е да излъчва някои от спектаклите от фестивала по нов иновативен начин, като пуска допълнителни кадри с цитати и информация от научни източници за климатичната криза и други нарастващи социални проблеми след пандемията.