Stone Temple Pilots започват ново звуково приключение с “Perdida“, първият някога акустичен албум на групата. Той включва 10 дълбоко лични песни, които свързват интроспективни текстове с неочаквани инструменти, отнасящи слушателите на едно емоционално и музикално пътешествие.

“Трябва да го преживееш, за да го напишеш”,  казва китаристът Dean Deleo. “И този албум е отражение на това, къде доскоро сме били”.

Басистът Robert DeLeo казва, че Perdida (на испански означава “загуба”) показва колко много музиката им е помогнала да преживеят мъката, да търсят смисъла и, най-накрая, да създадат нещо красиво от болката. “Когато преминавам през неща в моя живот, открих, че, когато говоря искрено с китарата си – това е най-добрата терапия”.

“Записването на акустичен албум като “Perdida” е нещо, което групата искахме да направим от много години”, казва барабанистът Eric Kretz. “Свирихме на ‘MTV Unplugged’ през 1993 г. и обикновено правим акустични мини-сетове по време на турнета, така че, когато Robert и Dean започнаха да  изпълняват новите си песни по време на турнето миналата година, ние веднага разбрахме, че те ще са перфектни за акустичен албум”.

„Писането на текстовете за интроспективен албум като “Perdida” означава да се покажеш, както никога досега”, казва вокалистът Jeff Gutt, който се присъединява към групата през 2017 г. “Това е един емоционално честен албум и аз исках да подходя така, че песните да имат отзвук. Трябваше да се оставя да бъда така уязвим, докато пиша текстовете, както Dean и Robert са били, докато са писали музиката.”

За да запишат Perdida“, квартетът се събира в студиото Kretz’s Bomb Shelter Studios през февруари. Ключът към правенето на албума, Dean обяснява, е да намериш начин да кажеш повече чрез по-малко. “Всичко, което чуете, си има цел, от паузите в аранжиментите до различните инструменти. Ние само добавяхме неща, които имат значение за песента.”

Като резултат в Perdida има инструменти, които няма нормално да чуеш в студиен албум- като флейта (“I Didn’t Know The Time,”) алто саксофон (“Years,”) guitarrón (“Miles Away,”) и достатъчно винтидж клавишни инструменти, които ще накарат и Rick Wakeman да завижда. “Ние сме правили подобни неща и преди – като солото на тромпета в ‘Adhesive’ от Tiny Music – но никога толкова мащабно”,  Robert казва. “Работата с други музиканти по този албум беше такава радост, защото ни даде рядката възможност да чуем нашите песни през ушите на някой друг.”

Този подход си личи при заглавното парче, където китара с найлонови струни е водеща, докато виола, цигулка и виолончело се чуват на заден план зад прекрасния глас на Gutt при припева: “Oh perdida come and go/Stay with me tonight/But in the morning please be gone.”

“She’s My Queen” е друго важно парче в звуковото приключение на групата. Построено около индианска мантра и нежен пулсиращ бийт, песента излъчва хипнотично заклинание, което е подчертано от бек вокалистите, от флейта и Marxophone – специален вид музикален инструмент от 20-те години на миналия век, по който се свири с чукове.

Песните, с които започва и завършва Perdida – “Fare Thee Well” и “Sunburst” съответно – са като корици на книга, казва Gutt. “Те истински улавят емоционалното пътуване, което се случва в този албум. То започва с казване на довиждане в ‘Fare Thee Well’ и завършва с ново начало ‘Sunburst.’ Това е меланхоличен албум, но завършва с надежда.”

Същевременно тези две парчета слагат в светлината на прожектора отличителните гласове на братята DeLeo. “Fare Thee Well” от Robert те притегля от първия звук на китарата и те кара да запееш песента още след първото слушане. В песента на Dean “Sunburst,” мелодията се разкрива постепенно, надигайки и снижавайки се няколко пъти преди изпълненото с китара кресчендо.

В допълнение към албума Stone Temple Pilots ще тръгнат и на акустично турне в ранната част на 2020 година.

“Някои песни са очевидни кандидати за акустично изпълнение,” казва Dean. “Това, което ще е наистина интересно, са неочакваните песни, които ще пре-измислим и представим в тотално различна светлина.”

Kretz казва, че групата очаква с нетърпение да свири не само новите песни, но и песни от предишни албуми ще бъдат включени в сет листа.“Ние най-накрая ще имаме шанс да изпълним песни от каталога ни, които никога не сме свирили на живо или пък в някои случаи, не сме свирили повече от 20 години”.

“Говорехме си да направим такова турне от години, а сега то се случва,” споделя Robert. “Развълнувани сме, защото това е не само шанс за нас да отпразнуваме нашия нов албум по специален начин, но и всичко онова, което ни докара до този момент”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 78715726_10157594719362906_417634390705700864_o.jpg

Stone Temple Pilots: “Perdida

01. Fare Thee Well
02. Three Wishes
03. Perdida
04. I Didn’t Know The Time
05. Years
06. She’s My Queen
07. Miles Away
08. You Found Yourself While Losing Your Heart
09. I Once Sat At Your Table
10. Sunburst