Sully Erna, който идва в България за два специални концерта за десетия рожден ден на Z-Rock, даде интервю за рок радиото на България и Елена Розберг. То вече беше излъчено в ефира на Z-Rock, а по-долу можете да прочетете и текста на интервюто.

Концертите за рождения ден на Z-Rock ще са първите в подкрепа на „Hometown Life”, а американското турне започва едва след двата концерта в Зала 1 на НДК на 20 октомври. По този начин премиерата на живо на новите песни ще е пред българската публика!

Sully Erna разказа интересни неща за новия албум, както и за предишния – „Avalon” , за участието на баща му в последния му проект, както и за предстоящите планове с Godsmack.

„Обичаме ви” и „Добър вечер” бяха първите думи, които Sully Erna каза на български. 

Цялото интервю можете и да чуете във “Фен зона“-та на сайта на Z-Rock. 

Sully Erna, Godsmack
Sully Erna, Godsmack

Елена Розберг: Здравей, Съли! Какъв ден само! Новият ти солов албум излиза точно днес, озаглавен „Hometown Life“. Как се чувстваш?

О, чувствам се прекрасно. Благодаря ти, че съм гост в твоето шоу. Искам да изкажа благодарности на Z-Rock и на теб специално, че ме поканихте да дойда отново във вашата страна, за да мога най-накрая да свиря със соловия си проект в България. Много се вълнувам!

Ти ще представиш новия албум „Hometown Life“ на щатско турне през есента на тази година, но дори преди американските концерти, ние, българските ти фенове ще имаме първи удоволствието да чуем новите песни. Ти разпродаде лесно и много бързо местата в Зала 1 на НДК и за двете си изяви на 20 октомври.  Как въобще би могъл да обясниш на своите приятели защо си толкова успешен в далечна на родината ти страна, каквато е България?

Това е добър въпрос. В началото, когато пуснах първия си солов албум „Avalon“ през 2010-та година, той беше приет добре. Колкото повече минаваше времето, толкова повече хора го слушаха и толкова по-популярен ставаше. Спомням си, че си приказвах тогава с няколко български приятели, които са фенове на Godsmack и те ме уверяваха, че соловите ми неща се харесват у вас и че трябва да дойда да ги представя на концерт. Така и до този момент не успяхме да го направим – беше трудно за организиране и скъпо от финансова гледна точка. Пък и все още не бях сигурен, че вече имаме такава голяма подкрепа и много последователи у вас. И сега, след толкова години, когато пускам втория си солов албум „Hometown Life“, в разговорите ми с теб и някои други хора от България, получих насърчение – „Ела да направиш концерт у нас!“, „Хората обичат музиката ти!“ – ме уверявахте. Най-накрая излезе приятна възможност да дойда и бях много изненадан, че шоуто се разпродаде толкова бързо. Това ме кара да се вълнувам дори още повече и ми помогна да осъзная, че наистина имам верни почитатели в България. Радвам се, че мога да дойда отново при вас, защото вашата страна наистина много ми харесва. С Godsmack вече бяхме в България на концерт в Бургас. Беше толкова забавно, и хората бяха толкова мили към нас. Страхотно беше. България е едно наистина много красиво място. Много се вълнувам!

И ние също се вълнуваме! Нека да поговорим за новия ти албум. Трябва да ти споделя, че най-любимата ми песен от него е „Different Kind Of Tears“. Тя е моментален радио хит. Какво ще кажеш за това?

Много е забавно, защото това е може би и моята най-любима песен от албума. Наистина много я обичам. Не знам точно защо ми е толкова близка, но има нещо в музиката, в мелодията на вокалите, което силно ме привлича. Наистина съм радостен, че ти си избрала тъкмо нея. Имам още две, които са ми много любими – „Don’t Comfort Me“ е една от тях, а другата е „Blue Skies“. Но „Different Kind Of Tears“ ми е най- специална.

Sully Erna, Godsmack
Sully Erna, Godsmack

Всъщност, мисля, че всяка една песен от новия ти солов албум има потенциала и всички характеристики, които са необходими, за да бъде сингъл. Трудно ли ти е да избереш сред всички тези прекрасни песни коя да бъде?

Да, така е. Трудно ми е, защото по принцип никога не включвам в албумите си песен, която не съм убеден, че е наистина много хубава.  Пиша около 30-40 песни, а от тях избирам най-хубавите 10 за албума. Така че, тези песни са най-качественото, което мога да сътворя като автор на музика. Наистина е много трудно от целия този материал да избереш сингълът, който да е представителен за целия албум. Сега вече мога да видя  цялата картина. Надявам се хората да чуят всички песни в диска. Много често, обаче, както става в Америка, публиката чува само една песен и не може да се запознае с останалата част от албума, тъй като по радиото се върти само сингълът. Остава надеждата, музикантът да е избрал правилното парче.

Соловите ти албуми „Avalon“ и „Hometown life“ се различават доста в музикално отношение. Новият ти албум предлага разнообразни стилове – мога да чуя блус, фънк, намек за кънтри, класически елементи, дори боса нова…така ли е ?

Да! Много си добра!

Колко различни са тези два албума?

„Avalon“ беше много специален албум за мен. Той се роди спонтанно и беше много органичен. Сякаш сам си се написа. Бях подготвил няколко идеи и когато се събрахме с останалите членове на групата, всеки започна да добавя нещо.  Стана много бързо и много естествено. Целят запис имаше силен духовен заряд и земно, трайбъл и на моменти дори хипнотично звучене. Сега, докато подготвях следващия си албум, си задавах въпроса с какво мога да изненадам хората. Не искам всеки път да звуча като „Avalon“. Както „Avalon“ беше отдалечаване от Godsmack, така имах желание новият албум да бъде отдалечаване от „Avalon“. Не обичам да слагам етикети на моята музика, да я категоризирам. Исках да се усещат много различни влияния. Имах желание да творя в разнообразни музикални жанрове. Затова на места в албума ще чуете малко блус или някои джази влияния, понякога намек за кънтри или както ти спомена – Take all of me – има някои боса нова елементи. Мисля, че така ще творя за в бъдеще. Няма да се затварям в някакъв специфичен стил. Просто смятам да продължа да правя музика. За мен има само две категории- хубава песен и лоша песен. Ако е хубава- влиза в албума, ако е лоша- не.

Turn It Up“ е прекрасна песен. Как ти хрумна да запишеш песен заедно с твоя баща?

Sully Erna, Godsmack
Sully Erna, Godsmack

Не беше замислено предварително. Бях я написал и осъзнах, че някои песни, като „Blue Skies“ например, още като се появят и знам кога се нуждаят от чело или от цигулка, кога от по-богата оркестрация. Докато работех по „Turn It Up“ бях сигурен, че точно тя има нужда не от щрайх, а от брас. Започнах да работя по духовата секция и тогава ми хрумна, че е великолепна идея да поканя татко да я запишем заедно. Той е човекът, който ме въвлече в музиката, когато бях още едва тригодишен. Никога не сме имали възможност да свирим заедно досега. Беше истинско удоволствие да го поканя и да работим заедно. Да го въведа в звукозаписното студио и да запиша песен с него. И още повече – да свирим заедно на концерт. Ще запазим този наш спомен завинаги. Да имаме обща песен заедно означава много за нас.

Гледах клиповете, в които разказваш как е записан новият албум и според мен, ти и баща ти много си приличате. Права ли съм?

Хахаха….Вярно е ….доста си приличаме. Много е забавно, защото връзката между нас като личности има много интересна динамика. Това може да се види дори от видеото, което показва как работим в студиото по песента „Turn It Up“. Отношенията ни са много смешни.

Освен това той е много привлекателен господин.

О, сигурен съм, че той много ще се зарадва да чуе това. Благодаря ти.

Така е. Можеш ли да ни разкажеш накратко каква е неговата биография, свързана с музиката

Баща ми е роден и е отрасъл в Сицилия, в малко градче, което се казва Мелили. Научава се да свири на тромпет. Пристига в Америка на 17 или 18 години. За да си изкарва допълнително пари, се включва в местни групи, които свирят по различни празненства в Бостън, като традиционния италиански фестивал през септември, например. Сега, половин век по-късно, той има собствена група, на която е диригент. Вече не свири толкова много, но организира всички фестивални изяви в района на Бостън.  Никога не е писал своя музика, но е свирил през целия си живот. Винаги ми е казвал – „Хората си мислят, че си наследил моя талант, но ти пишеш авторска музика, нещо, което аз никога не съм правил“. Моят пра-чичо, брат на баба ми, е бил известен композитор в Сицилия. Баща ми смята, че оттам идва музикалния ген в семейството.

Новият албум „Hometown Life“ е много кинематографичен – разказва истории и показва картини в движение. Какви са истинските истории, които те вдъхновиха да създадеш всички тези прекрасни песни?

Дали наистина са прекрасни?….Винаги пиша за неща, които са се случили в живота ми. Които съм преживял. Които са ми повлияли на емоционално ниво. Независимо дали става дума за Godsmack или за соловите ми неща, аз винаги пиша за истински събития. Някои от песните в новия албум са по-стари, може би след края на „Avalon“, като „My Infinity“. Но някои са съвсем нови – като „Don’t Comfort Me“. Ще ми бъде много интересно да я изсвиря на живо, защото е много емоционална за мен. Нещата, които провокираха песента, се случиха не толкова отдавна. Наистина ще бъде вълнуващо да изпълня пред публика някои от тези песни. Сигурен съм, че ще бъде много специално, защото България ще бъде свидетел на първите лайв концерти в такъв формат. Аз ще свиря с няколко музиканти, песните ще бъдат съблечени до акустични версии, за да направим много интимно, много лично и откровено изпълнение. Иска ми се да се усетим много близки и да си общуваме. Мисля, че ще бъде една много красива вечер.

Кажи ми за членовете на твоята лайв банда. Кой ще дойде с теб от Щатите за концертите в България?

Sully Erna, Godsmack
Sully Erna, Godsmack

На този етап, с мен идва Тим Териът, който е моят китарист, както и Крис Лестър. Всички членове на моята група свирят на няколко инструмента. Крис свири на бас, акустична китара, мандолина, кийборд. Поканили сме няколко български музиканти, които ще свирят на виолончело и цигулки. Искам да се получи много специална акустична вечер.

Освен това, имаме голямо желание да ви гостуваме отново следващата година с цялата банда и много по-мащабна продукция. За мен, обаче, беше важно да дойдем точно сега – само няколко музиканти-  и да представим песните пред публиката по този начин. Мисля, че те са много красиви и като ги поднесем в изчистени акустични версии ще ги усетите още по-емоционално. Така  хората ще оценят по-добре начина, по който са написани.

Случвало ли се е да правиш по два концерта в един ден и имаш ли някакви притеснения да не се умори гласът ти или да не се изтощиш емоционално?

О, да се надяваме, че няма да има проблеми. Неее, мисля, че всичко ще е прекрасно. Този тип музика, независимо, че е малко по-сложна за пеене, заради мелодиите, не е толкова натоварваща за гласа ми, ако сравняваме с Godsmack. С Godsmack правим много силна, много мощна музика, много агресивна, която изисква от мен страхотна енергия. При соловите ми неща, музиката е много по-красива, по-мека и не натоварва гласа ми по начина, по който се случва с групата. Мисля, че всичко ще е чудесно. Правили сме го и преди. Когато подготвяме големи концерти с повече хора на сцената ни се налага да правим саундчек по три часа. И след това излизаме и на концерта, като в края на краищата се оказва, че сме свирили по четири часа и половина. Каква е разликата? Затова не се притеснявам. Сега саундчекът ще бъде по-кратък и ще имаме повече време да свирим. Нямам никакви притеснения. Всичко ще е наред!

Сигурна съм. Бях задължена да те попитам.

Просто се молете да съм здрав и да не се разболея.

Дума да не става! Към края на разговора ни да те питам какви са следващите планове наGodsmack? Някакви новини?

Останалите музиканти в Godsmack също се занимават в момента със страничните си проекти. Част от членовете на групата са по турнета. Аз също ще правя турне в подкрепа на соловия ми албум през тази и следващата година. В края на 2017-та, някъде през есента или началото на зимата, ще се съберем , за да пишем песни и да записваме музика за нов албум на Godsmack. Той вероятно ще излезе през първата четвърт на 2018-а. Точно тогава ще се навършат 20 години от излизането на нашия дебютен албум. Иска ни се да направи мащабно световно турне, което тематично да бъде посветено на първия ни албум.

А има ли някакви нови филмови проекти? Знаем за твоят флирт с киното.

Sully Erna, Godsmack
Sully Erna, Godsmack

Да, може да благодарим  и на филмовата компания за това, че българските концерти на 20 октомври станаха възможни. Идвам в България, за да снимам малка роля в един филм, чието заглавие е „Gasoline“. Той е от типа на „Бързи и яростни“ – бързи коли, красиви момичета и много екшън. Режисьорът на лентата ми каза, че причината, поради която иска да взема участие е, че малката роля, която ще изпълня сега , се развива много по-мащабно в продължението. Снимките в България и концертите за рождения ден на Z-Rock  се съчетаха по време много добре. Има още един филм, в който участвам и който ще излезе в края на ноември. Той се казва „Street Level“ и разказва за наш приятел, който живее на улицата в Сан Франциско и е наркозависим. Аз играя ролята на странен, но забавен наркоман. Винаги се оглеждам за възможности в киното, защото да играя много ми харесва.  „Street level“ ще тръгне по Netflix или някоя подобна мрежа. Задава се и още един филм – той ще се казва „Bleed For This“, чийто изпълнителен продуцент ще бъде Мартин Скорсезе. Той ще разказва за боксьор от Провидънс, който претърпява тежко нараняване, чупи си врата и никой не му дава шансове дори да проходи. Той, обаче, се възстановява като по чудо и прави изумително завръщане като световен шампион. И там имам малка роля. Ако в момента ни слушат режисьори на филми и искат да ме ангажират, аз съм на разположение!

Накрая, Съли, кажи, ще гласуваш ли за следващия американски президент?

О, Господи. Не знам, човече. Това, което се случва тук  е просто…лудост. Всички са много разтревожени. Не мога да кажа, че някой от двамата е добър избор. Много е сложно да се прецени за кого да се гласува. Мисля, че много хора просто няма да отидат да гласуват. И в двата случая няма да е добре. Не знам. Засега ще продължавам да наблюдам как се развиват нещата, защото е много объркващо.

Моля те, на финала, сподели няколко думи за българските си финове, които ще дойдат на концертите, за да празнуваме заедно 10-ия рожден ден на Z-Rock с твоята музика.

Искам да кажа на всички хора в България – горещо ви благодаря за възможността да дойда при вас и да ви представя музика от моя нов албум „Hometown Life“. Наистина се надявам, че ще се забавлявате. Мисля, че ще бъде една много специална вечер. Това ще бъде първият път, когато ще изсвиря на живо неща от новия албум. Вие ще бъдете публика на първите два концерта въобще, което само по себе си е нещо много специално. Нямам търпение да се насладя отново на вашата страна и следващата година отново да се върна. Надявам се да може да го направим отново и следващия път да доведа цялата банда с мен и да ви представим наистина мащабно шоу.  Сега ни предвои да се срещнем и да пием по чаша заедно, да си поговорим и да посвирим красива музика, да си разкажем истории и да се опознаем.

Благодаря ти много , Съли. Обичаме те. Беше прекрасно интервю за мен.

Обичаме ви. Така ли се казва?

Кажи пак, моля.

Обичаме ви!

 

Благодарности на Елена Розберг от Z-Rock за интервюто! Ако някой не е разбрал нещо за предстоящия концерт (току-що каца от Марс или последните два месеца е живял в пещера) да чете тук:

Sully Erna – 20 Октомври – НДК