Vince Clarke, основният композитор и музикант в Erasure и бивш текстописец и член на Yazoo, Depeche Mode и The Assembly, представя първия си солов албум “Songs of Silence“.

Както подсказва заглавието на албума, “Songs of Silence” е инструментален албум без вокали и затова е изключително емоционален. За разлика от всичко, което преди сте чували от Vince Clarke като майстор на динамичния електропоп, “Songs of Silence” има по-трезва амбиентна електронна красота; неговите уникални характеристики го поставят в отделна категория.

За създаването на записа Vince си поставя две правила – първо, че звуците, които той сам генерира за албума, ще идват единствено от Eurorack (формат за модулен синтезатор, въведен в средата на 90-те) и второ, че всяка песен ще се базира на една нота, поддържайки един ключ навсякъде. Получените парчета, манипулирани след това на Logic Pro, са безмълвни разкази, в които усещането за генерирана от синтезатори космическа отдалеченост често се разтърсва от явна намеса, напомняния за човешката ръка, работеща на тази машина.

Този албум показва, че Vince Clarke не се задоволява да почива върху значителното си поп наследство, а вместо това отваря за себе си и за останалите вълнуващи нови електронни гледки, в които пермутациите и възможностите са неограничени.

Първи сингъл е “The Lamentations of Jeremiah“, гледайте официалното видео тук:

Vince Clarke – Songs of Silence“:

1. Cathedral
2. White Rabbit
3. Passage
4. Imminent
5. Red Planet
6. The Lamentations of Jeremiah
7. Mitosis
8. Blackleg
9. Scarper
10. Last Transmission