Легендарният Tom Petty е починал от непредумишлено предозиране с лекарства, а не от инфаркт, съобщи в петък семейството му.

Petty бе открит в безсъзнание в дома си в Малибу на 2 октомври и почина в болницата същата нощ. По това време той бе на турне в САЩ с групата си Heartbreakers и току що бе пирключил три концерта в Лос Анджелис.

“За съжаление тялото на Том страдаше от множество сериозни заболявания, включително белодробен емфизем, проблеми с коляното и най-вече счупена тазобедрена кост”, гласи изявлението на близките му. “В деня на смъртта си той беше информиран, че тазобедрената му кост е счупена и според нас болката е била наистина непоносима и е станала причина за прекомерната му употреба на лекарства”, продължи семейството на Пети.

“Още преди заключението знаехме, че са му били изписани различни обезболяващи и бяхме убедени, че – както е определил и лекарят – става дума за нещастен инцидент”, заявиха съпругата му Дейна и дъщеря му Ейдрия.

Thomas Earl Petty бе музикант, певец и композитор, свиреше на различни инструменти и продуцираше. Израснал във Флорида, на 17 години напуска училище, за да преследва мечтата си да свири и пее. Той бе лидер на Tom Petty and the Heartbreakers и съосновател на супергрупата the Traveling Wilburys заедно с Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne и Roy Orbison.

През 2002 г. бе включен в Залата на славата на рокендрола, Petty е и трикратен носител на “Grammy”. Сред големите му хитове са “I won’t Back Down“, “Free Fallin’“, “American Girl“, “Breakdown“, “Mary Jane’s Last Dance“, “Learning to Fly“.

На 22-ри септември в Hollywood Bowl, Лос Анжелис бе последният концерт от юбилейното турне с  The Heartbreakers за 40-тата годишнина на групата.