Beartooth обявиха своя пети студиен албум, The Surface, който ще пристигне на 13 октомври чрез Red Bull Records. Преди албума групата представи сингъла „Might Live Myself“.

Цялата дискография на Beartooth е моментни снимки на моя вътрешен монолог и емоционално състояние през годините с повтаряща се тема: депресия и самоомраза“, каза певецът Caleb Shomo в изявление за пресата. „Беше трудно да разбера защо се чувствам така, както се чувствам толкова дълго. По време на пандемията бях изправен пред два различни пътя в живота. Първо – продължавам да не правя нищо, за да се справя с реалностите на моето психично здраве и продължавам по пътя на самоунищожението, което в крайна сметка завършва с моята смърт. Второ – да избера да върша неща, необходими за поддържане на по-здравословна връзка със себе си, без значение колко е трудно или болезнено е това.“

Той добави: „Този албум е историята на моето начало в новия свят, който създадох за себе си. Единият се фокусира върху здравето, любовта към себе си, позитивността, разбирането, упоритата работа и най-вече втори шанс. Животът е кратък за всички нас. Не можем да избягаме от края, така че защо да не се сприятелим с него и да заживеем в свят, фокусиран върху пълноценен живот.“

В музикално отношение „Might Love Myself“ има също толкова силна поп чувствителност, с мелодични вокали и закачлив припев. Това е едно от по-меките предложения на Beartooth, без да броим крещящия бридж на песента.

Наистина вярвам, че психичното здраве започва със здравословна връзка със самия себе си“, каза Shomo. „Любовта към себе си беше нещо, което никога не съм вярвал, че ще бъде част от живота ми. Бях се съсредоточил върху моята депресия и моята тъга, вярвайки, че тези части от мен винаги са били най-видните в съзнанието ми. Но чрез упорит труд идват резултати. Любовта към себе си трябваше да бъде избор; не може да е емоция. Емоциите са мимолетни и могат да се променят след залез или след една-единствена дума. Изборът да поставя собственото си здраве (психическо и физическо) като най-висок приоритет в живота си е единственият път, който открих към любовта към себе си. Помогна ми да осъзная на какво съм способен, колко съм силен и че напредъкът е по-важен от всяко незабавно коригиране на емоциите ми. Тази песен е за първия момент, в който осъзнах, че нещо значително се променя в живота ми.”

Beartooth наскоро приключиха съвместно турне в САЩ с Trivium. След това те ще отправят турне в Австралия за съвместно турне заедно с Pierce the Veil, последвано от европейско турне.

Поръчайте предварително The Surface на тук и вижте видеоклипа към „Might Love Myself“ по-долу, последван от обложката на албума и списъка с песни.

Beartooth – “The Surface“:

01. The Surface
02. Riptide
03. Doubt Me
04. The Better Me (Feat. Hardy)
05. Might Love Myself
06. Sunshine!
07. What’s Killing You
08. Look The Other Way
09. What Are You Waiting For
10. My New Reality
11. I Was Alive