Brian May беше посветен в рицарство от крал Чарлз по време на церемония в Бъкингамския дворец на 14 март.

Китаристът на Queen получи отличието не само за приноса си към музиката, но и за продължаващата си благотворителна дейност.

Британското правителство обяви May за един от отличените в края на 2022 г. Тогава рокаджията сподели радостта си в интервю за BBC News. „Това е един вид лиценз, един вид комисионна да продължа да правя това, което правя“, обясни той, „и ми дава малко повече власт. Така че съм много щастлив от това.“

След церемонията в Бъкингамския дворец May изрази признателността си, че самият крал Чарлз се е погрижил за почестите.

Проведохме различни разговори през годините и ми харесва да чувствам, че имаме нещо като приятелство“, каза May за сърдечните си отношения с краля, отбелязвайки, че двамата имат „доста общи неща“. „Изпитвам огромно уважение към него. Мисля, че той е минал през много трудни моменти и винаги се е държал с невероятна грация и достойнство.

Още снимки от церемонията можете да видите по-долу.

Преди това May беше удостоена с титлата CBE (Командир на орденa на Британската империя) през 2005 г., докато барабанистът на Queen Roger Taylor беше награден с OBE (Офицер на орденa на Британската империя) през 2020 г.

Запитан какво би си помислил друг негов колега от групата, Freddie Mercury, за честта, May беше сериозен: „Freddie щеше го хареса“, каза той. „Мисля, че ако беше все още с нас, отдавна щеше да бъде почетен. И много правилно.

May получи рицарско звание като част от новогодишния почетен списък за 2023 г., ежегодна традиция, отбелязваща постиженията и службата на изключителни личности. May беше специално признат за приноса си към „музиката и благотворителността“.

Пълният цитат гласи следното: „Brian May е всепризнат музикант и композитор, основател на рок групата Queen. През 2020 г. той беше обявен за най-великия китарист на всички времена от Total Guitar Magazine. Изпълнението на Queen на Live Aid през 1985 г. е признато за най-великия концерт на живо в историята. Brian откри празненствата по случай Златния юбилей на кралицата през 2002 г. с изпълнение на живо на покрива на Бъкингамския дворец – и 20 години по-късно се върна, за да открие концерта за Платинения юбилей на върха на Паметника на Виктория. Той също така е астрофизик, сега стереоскопист към екипи на НАСА за изследване на космоса. Той възстанови Лондонската стереоскопична компания през 2008 г., беше съосновател на Asteroid Day през 2015 г. за защита на Земята от астероидни удари и беше ректор на Ливърпулския университет Джон Мурс от 2008-2013 г. Работата му в защита на дивите животни във Великобритания го накара да основа Save-Me Trust през 2009 г., което е негова страст, кампания за правата на лисиците и язовците и част от операция по спасяване на диви животни.“

Щастлив съм и съм благодарен да получа тази чест“, каза May в изявление. „Ще гледам на рицарството не толкова като награда, а по-скоро като поръчение за мен – да продължа да се боря за справедливост – да бъда глас на тези, които нямат глас. Ще се постарая да бъда достоен – да бъда този рицар в блестяща броня.

През септември Brian May и колегата му от Queen Roger Taylor участваха в концертa на Foo Fighters в памет на Taylor Hawkins на стадион Уембли, като May представи емоционално соло акустично изпълнение на „Love of My Life“. Оцелелите членове на Queen също наскоро представиха неиздавана песен, наречена „Face It Alone“ с участието на Freddie Mercury.