Майсторите на меланхоличния метъл Katatonia се завръщат със новия си невероятно красив студиен албум, “Sky Void оf Stars“, който ще бъде издаден на 20 януари 2023, чрез Napalm Records.

Основани през 1991, Katatonia непрекъснато пренареждат вселената на тежката музика, показвайки ни колко добре могат да съчетават мрака и светлината в несравними жанрови еволюции. От дуум и дет метъл до завладяващ душата пост рок, музиката им изследва безкрайните сфери на жанра, взимайки само най-важните парчета, които да наредят в пъзел, който по-късно да се превърне в следващ албум. С предишния си “City Burials” (2020), класиран на шесто място в Германия, само затвърдиха мястото си на сцената на тежката музика. След като подписаха с Napalm Records членовете на бандата Jonas Renkse и Anders Nyström са готови да осветят сцената с блясъка на “Sky Void of Stars”. Чрез новите си единадесет песни, всички композирани от Jonas Renkse, албумът е като спасителен фар в мрачни води.

Въвеждащата “Austerity” е закачливо загатване за това, което ни очаква по-нататък. Водовъртежът от запомнящи се, умопомрачителни ритми, примесени със сложни китарни рифове, перфектно демонстрира музикалния опит на групата. Допълнена от вълшебният глас на Renske и хипнотизиращи текстове, цялостната атмосфера на албума е поставена. Баладичните “Opaline” и “Drab Moon” напълно въплъщават меланхоличния саунд на бандата, докато “Impermanence” ни отвежда до дуум метъл корените на Katatonia, a eксперименталното овладяване на този подход превръща албума в сензация. С “Birds” артистите демонстрират експлозивния си потенциал, доказвайки се като определящи в този жанр. Ослепителните барабани и тежките китарни рифове са отражение на самото им начало като банда, a “Atrium” се гмурка в по-енергична атмосфера, успявайки да задържи меланхоличните нотки, които са особено характерни за Katatonia.

Първи сингъл от албума е “Atrium“, слушайте го тук:

Update: появи се и официалното видео:

Katatonia “Sky Void of Stars

1. Austerity
2. Colossal Shade
3. Opaline
4. Birds
5. Drab Moon
6. Author
7. Impermanence (feat. Joel Ekelöf)
8. Sclera
9. Atrium
10. No Beacon To Illuminate Our Fall
11. Absconder (Bonus Track)